Papakokeella ja HPV-testauksella seulotaan vulvallisia kohdunkaulansyövän varalta. Kuinka huolissaan pitää olla, jos HPV-testi on positiivinen tai papakokeessa löytyy solumuutoksia?
Saitko kutsun papaseulontaan?
Vulvalliset saavat kutsun papakokeeseen osana kohdunkaulansyövän seulontaan viiden vuoden välein 30–60-vuotiaina ja joissain kunnissa myös 25- ja 65-vuotiaina.
Seulonnoissa on syytä käydä tunnollisesti, sillä mahdollisten syövän esiasteiden hoidolla kohdunkaulan syöpä on mahdollista estää, kertoo Duodecim.
Lue myös: Kondylooma on "monelle todella ahdistava kokemus" – ehkäistävissä rokotteella, mutta Suomessa rokotetaan vain syöpää aiheuttavia virustyyppejä vastaan
HPV eli ihmisen papilloomavirus
- Papilloomavirus (HPV) on erittäin yleinen seksin välityksellä tarttuva virus. Noin 80–90 prosenttia suomalaisista saa tartunnan.
- Matalan riskin HPV-tyypit voivat aiheuttaa visvasyylia eli kondyloomia.
- Ilman HPV-infektiota ei juuri koskaan synny kohdunkaulan syöpää. Syöpää aiheuttavat vain korkean riskin HPV-tyypit. Syöpä kehittyy esiasteiden kautta.
- Korkean riskin HPV-tyypit voivat aiheuttaa myös nielun, suun, peniksen ja peräsuolen syöpiä, mutta näitä ei seulota.
- HPV-rokotteita on saatavilla kahta erilaista. Toinen niistä suojaa kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta, mutta se ei ehkäise kondyloomia. Toinen rokote antaa suojan myös kondyloomia vastaan.
- HPV-rokotus on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan tytöille vuonna 2013 ja pojille vuonna 2020. Rokote antaa tehokkaan suojan viruksia vastaan vain, jos sen ottaa ennen kuin on saanut tartunnan.
Lähteet: Duodecim ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri anna Parkusjärvi
Lue myös: Nainen, älä ohita näitä munasarjasyövän oireita – vain ani harva suomalaisnainen tunnistaa varoittavat merkit
HPV-testi paljastaa korkean riskin virustyypit
HPV-näytteellä seulotaan ihmisen papillomaviruksen korkean riskin tyyppejä elimistöstä. Virustesti saadaan otettua tarvittaessa osana papakoetta kohdunkaulan kanavasta pienellä harjalla.
Korkean riskin HPV-tyypit lisäävät kohdunkaulansyövän riskiä.
– Alle 30-vuotiailta HPV:tä ei testata, sillä HPV-tartunnat ovat todella yleisiä nuorilla, mutta ne paranevat lähes aina spontaanisti. Näin ollen positiivinen HPV-testitulos aiheuttaisi turhaa ahdistusta, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna Parkusjärvi.
– Kohdunkaulan syövän seulonnoissa ollaan siirtymässä siihen, että ensisijaisesti otettaisiin HPV-testi ja vasta sen ollessa positiivinen otettaisiin papakoe, jotta nähdään, onko virus aiheuttanut solumuutoksia kohdunkaulalle.
Lue myös: Kipu seksin aikana ei ole normaalia: Seksologi kertoo, mistä se voi johtua – "Melkein yleisin syy"
Papanäytteestä tutkitaan tulehduksia ja solumuutoksia
Papakoe on irtosolunäyte, josta saadaan tietoa esimerkiksi valkovuodon syistä, erilaisista tulehduksista ja kohdunkaulan solumuutoksista.
– Papanäytteestä voi sivulöydöksenä löytyä esimerkiksi hiivaa tai sytolyysia joka liittyy emättimen liian matalaan ph-arvoon ja voi aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä.
Näyte otetaan spekulatutkimuksen yhteydessä. Spekula on tähystin, jonka avulla gynekologi levittää häpyhuulet siten, että saa kohdun napukkaan näköyhteyden.
– Papanäyte voidaan ottaa kahdella eri tavalla. Joko kehittyneellä tavalla, siveltimen näköisellä instrumentilla, jolla pyöräytetään solunäyte kohdun suulta ja kohdunkaulan kanavasta.
– Perinteisemmässä näytteenottotavassa yksi näyte otetaan emättimen pohjukasta ja toinen kohdun suulta pienillä puisilla lastoilla. Kolmas näyte pyöräytetään kohdunkaulan kanavasta pienellä harjalla.
Lue myös: Treenaatko lantionpohjan lihaksia säännöllisesti? Se ei ehkä ole tarpeen: "Harva tietää, että..."
HPV-testin tulos oli positiivinen, sairastunko nyt kohdunkaulansyöpään?
Positiivinen HPV-testitulos ei ole syy paniikkiin, rauhoittelee Parkusjärvi.
– HPV-infektiolla on tapana parantua spontaanisti. Jos testitulos on positiivinen, tarkoittaa se, että on saanut korkean riskin HPV-infektion ja silloin on syytä ottaa papanäyte solumuutosten varalle.
Jos papanäyte on puhdas, jää potilas seurantaan solumuutosten varalta ja kontrolli HPV-testi otetaan Käypä hoito -suosituksen mukaan.
– Silloinkin, jos papakokeesta löytyy lieviä solumuutoksia, usein tilannetta jäädään seuraamaan ja otetaan kontrollinäyte 12–24 kuukauden kuluttua.
– Papanäytteitä ja HPV-testejä tehdään Käypä hoito -suosituksen mukaisin väliajoin kunnes papanäytteen tulos on puhdas ja HPV-näyte on negatiivinen, Parkusjärvi kertoo.
Lue myös: "Kupasta pääsee eroon tartuttamalla sen toiselle" – hulluja uskomuksia ja shokeeraavia yksityiskohtia Suomen seksitautien historiasta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Duodecim