Järjestöt ovat varoittaneet, että edessä saattaa olla ennennäkemätön humanitaarinen katastrofi, sillä kuudennen peräkkäisen sadekauden ennustetaan epäonnistuvan.
Afrikan sarvea korventava ennätyskuivuus voi aiheuttaa Somaliassa päivittäin 135 ihmisen kuoleman tammi- ja kesäkuun välisenä aikana, selviää Maailman terveysjärjestön WHO:n ja YK:n lastenjärjestön Unicefin brittiyliopistoilla teettämästä tutkimuksesta.
Aiemmin tässä kuussa WHO varoitti, että hauraassa Somaliassa lähes 100 000:ta ihmistä uhkaa katastrofaalinen nälkä kuivuuden vuoksi. Alueen kuivuus on ollut pahin neljään vuosikymmeneen.
Tänään maanantaina julkaistun tutkimuksen tilastomallin mukaan kuivuuden aiheuttamien kuolemien kokonaismäärä vuoden ensimmäisellä puoliskolla olisi 18 100:n ja 34 200:n välillä. Lisäksi tutkimuksessa todetaan, että viime vuonna sään ääri-ilmiöt ovat lisänneet kuolleisuutta kymmenillätuhansilla verrattuna vuoden 2017 kuivuusjaksoon. Puolet uhreista on alle viisivuotiaita lapsia.
WHO:n Somalian-edustaja Mamunur Rahman Malik painotti, että ihmishenkien pelastamisessa on kyse kisasta aikaa vastaan.
– Toimimattomuutemme hinta on se, että lapset, naiset ja muut haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset maksavat hengellään, kun me toivottomina ja avuttomina todistamme tragedian etenemistä, hän sanoi.
Lue myös: Raskaana olevien ja imettävien äitien aliravitsemus jyrkässä kasvussa
Nälänhädän ehdot eivät täyty – vielä
Viiden peräkkäisen sadekauden epäonnistuminen osissa Keniaa, Etiopiaa ja Somaliaa on jo surmannut miljoonia kotieläimiä, tuhonnut viljelysatoja ja pakottanut yli miljoona ihmistä jättämään kotinsa ruoan ja juoman etsimiseksi. Ennusteiden mukaan myös kuudes sadekausi on epäonnistumassa, mikä vahvistaa avustusjärjestöjen pelot.
Järjestöt ovat varoittaneet, että edessä saattaa olla ennennäkemätön humanitaarinen katastrofi.
Vaikka nälänhädän tilastolliset ehdot eivät ole vielä täyttyneet, YK:n mukaan puolet Somalian väestöstä tarvitsee tänä vuonna humanitaarista apua.
Vuonna 2011 Somalian nälänhätä tappoi 260 000 ihmistä, joista yli puolet oli alle kuusivuotiaita. YK:n mukaan osasyy tähän oli se, ettei kansainvälinen yhteisö toiminut riittävän nopeasti.
Vuonna 2017 yli kuusi miljoonaa ihmistä Somaliassa tarvitsi apua pitkittyneen kuivuuden vuoksi. Tuolloin humanitaarinen apu auttoi välttämään nälänhädän.
Konfliktien repimää Somaliaa pidetään yhtenä ilmastonmuutoksen vaikutukselle altteimmista maista. Sen mahdollisuudet torjua ilmastokriisiä ovat konfliktien vuoksi erityisen huonot.