Huolehdi vastustuskyvystä – vältä flunssa!

Julkaistu 20.09.2013 07:34

MTV LIFESTYLE

Pidä huolta vastustuskyvystäsi ja pysy terveenä.

Pakkasten saapuessa moni huokaisee raskaasti. Taas alkaa muutaman kuukauden jakso, jonka aikana hytistään kylmästä ja vietetään vapaa-aika unelmoiden kesän lämmöstä. Viima puskee ovien ja ikkunoiden tiivisteiden välistä, ja tuntuu ettei mitkään villakerrokset pidä lämpimänä.

Pian alkaa työpaikalla ja bussissa kuulua tuttua niiskutusta ja nenäliinojen kahinaa. Mielessä toivot, ettet saisi tartuntaa. Pitämällä huolen vastustuskyvystäsi, minimoit riskin sairastua.

Pysyttele lämpimänä

Tiesitkö, että pieni paleleminen jo yksistään riittää laukaisemaan flunssan, sillä se alentaa huomattavasti immuunipuolustusta. Et tarvitse monen sadan euron talvitakkia pitämään itseäsi lämpimänä. Riittää että opettelet kunnon kerrospukeutumisen salat. Muista myös pitää hattua, sillä 30 prosenttia kehon lämmöstä haihtuu pään kautta.

Pese kätesi

Suurin osa tartuntataudeista tarttuu ilmasta. Ilma on kosketuksissa kehoon, ja koskettamalla herkkiä alueita, kuten suuta, silmiä tai nenää altistat itsesi tartunnoille. Pese käsiäsi saippualla säännöllisin väliajoin niin minimoit tartuntariskin.

Luonnosta apua

Jos vastustuskyky kaipaa boostausta, tehokas apu löytyy luonnon omasta lääkekaapista. Auringonhattu-uute eli Echinacea purpurea on yksi tehokkaimmista luonnonmukaisista lääkkeistä flunssaa vastaan.

Pohjois-Amerikan intiaanit tunsivat auringonhatun terveyttä edistävät vaikutukset, ja käyttivät sitä muun muassa parantamaan haavoja. Auringonhattu vahvistaa luonnollista vastustuskykyä muun muassa lisäämällä puolustussolujen aktiivisuutta.

Sinkki ja valkosipuli

Sinkki on hyvä apu taistelussa flunssaa vastaan ja tarjoaa vahvistusta heikolle vastustuskyvylle. Hyviä sinkin lähteitä ovat liha, äyriäisruuat, kananmunat, tofu sekä mustapavut.

Valkosipuli puolestaan auttaa rintakehän vaivoihin, ja pieninä päiväannoksina se vähentää flunssan ja kuumeen toistumistiheyttä.

Urheile

Omalla aktiivisuudella on merkitystä. Talvella tekisi mieli käpertyä sohvalle lempi tv-ohjelman pariin sen sijaan, että lähtisi liikkeelle. Rivakka kävelylenkki ulkoilmassa edistää verenkiertoa sekä eri elinten hapensaantia. Tästä syystä liikkuminen raittiissa ulkoilmassa yhdistettynä riittävän levon ja ravintorikkaan ravinnon kanssa ovat paras keino pitämään meidät terveinä.

Huolehdi unesi laadusta

Unenpuute altistaa meidät taudeille. Unen määrällä ei niinkään ole väliä, vaan sillä kuinka hyvin nukumme. Varsinkin psyykkisesti hyvinvoivat ihmiset pärjäävät mainiosti alle seitsemän tunnin yöunilla.

Myös mielialat vaikuttavat kehomme kykyyn taistella tartuntoja ja sairastumista vastaan. Stressistä kärsivä ihminen on alttiimpi sairastumaan kuin ihminen, joka tuntee olonsa onnelliseksi ja rennoksi.

Osittainen lähde: Daily Mail

Tuoreimmat aiheesta

Vitamiinit