Lääkärikin yllättyi, kun australialaismieheltä löytyi renessanssiajan tauti: "Ajattelimme, että se on hävitetty"

Australialaismies sairastui "renessanssitautiin" eli keripukkiin.

Kirjaimellisesti historiallinen diagnoosi yllätti lääkärit Länsi-Australiassa. Vastaanotolle saapui potilas, jolla oli keripukki, kertoo australialainen ABC-sivusto.

Miehestä kirjoitettiin tapausraportti BMJ Case Reports -lehteen.

Keripukkia aiheuttaa C-vitamiinin puute. Oireita ovat väsymys, ihon ja limakalvojen verenvuodot, anemia ja yleinen heikkous. Hoitamattomana sairauteen voi kuolla. Tilaa ei synny, jos C-vitamiinia saa kymmenen milligrammaa päivässä.

C-vitamiinia ei kuitenkaan saa syödä liikaa. Turvallisen saannin yläraja on Terveyskirjaston mukaan tuhat milligrammaa vuorokaudessa.

Diagnoosi yllätti lääkärinkin

Noin 50-vuotias mies saapui lääkäriin, koska hänellä oli ihottuman kaltaisia punaruskeita alueita jaloissaan. Tila aiheutti kipua ja rajoitti liikkumista. Ihottumankaltainen muutos levisi miehen käsiin hänen ollessaan Sir Charles Gairdner -sairaalassa. 

Kokeissa ei löytynyt tulehduksia tai veritauteja.

Raporttia kirjoittaneen Andrew Dermawanin mukaan diagnoosi ei ollut lääkäreillekään heti selvä.

– Emme yleensä testaa keripukkia, koska ajattelimme, että se on hävitetty, hän kommentoi.

Lääkärin yllättyneisyydestä huolimatta jo vuonna 2016 uutisoitiin keripukin yleistymisestä Australiassa.

Raportissa miehen tilaa kuvaillaankin renessanssiajan diagnoosiksi. Syy sen syntyyn löytyi taloudellisesta tilanteesta.

– Hän kertoi, että hänellä on taloudellisia ongelmia, minkä vuoksi hän on laiminlyönyt ruokavaliotaan, raportissa todetaan.

Ruokavaliossa oli hyvin vähän hedelmiä ja vihanneksia.

– Toisinaan hän jätti aterioita väliin, mitä oli tapahtunut useammin viime viikkoina.

Verikokeessa miehen verestä ei löytynyt havaittavissa olevia C-vitamiinitasoja. Mies oli käynyt lihavuusleikkauksessa kahdeksan vuotta aiemmin, mikä voi lisätä vitamiininpuutoksen riskiä. Potilas oli aiemminkin kärsinyt esimerkiksi D-vitamiinin puutteesta.

Hoidoksi mies sai sata milligrammaa C-vitamiinia päivässä sekä muita vitamiineja. Hänelle tehtiin uusi ruokailusuunnitelma. Lisäksi mies alkoi nauttia sitruunaa päivittäin.

Tutkijoiden mukaan tapaus on harvinainen. Elinkustannusten nousu kuitenkin voi lisätä riskiä ruokavaliomuutoksiin, jotka puolestaan voisivat lisätä vitamiininpuutosten riskiä.  

Keripukin kokenut nuori: "Huomasin ensimmäisenä heikkouden kuntosalilla"

Vastaavia keripukkitapauksia on löytynyt muualtakin maailmalta. Koomikko Matt Storrs kertoi Newsweekille omasta diagnoosistaan, jonka sai opiskeluaikana. 

Hän myönsi tehneensä huonoja valintoja ruoan suhteen ja syöneensä chicken fingerseinä tunnettuja edullisia kanapuikkoja kuukausien ajan.

– Huomasin ensimmäisenä heikkouden kuntosalilla. Väsyin vain muutaman minuutin liikkumisen jälkeen, Storrs kuvasi.

Lihakset kipeytyivät treenistä, ja arkuus jatkui päiviä. Storrsia vaivasi jano, vaikka hän epäili, ettei oikeasti ollut kuivunut. Venyttely tai veden juominen ei helpottanut oireita. Lopulta hän alkoi nukahdella tunneille, ja joutui pitämään taukoja vain kävellessään oppitunnilta toiselle. Myös ikenet alkoivat vuotaa verta.

Storrs hakeutui opiskelijaterveydenhuoltoon ja sai ohjeen juoda appelsiinimehua päivittäin. Hän toipui keripukista.

Kerrottuaan aiheesta somessa Storrs kertoi kuulleensa muiltakin vastaavista diagnooseista. Myös hänen ystävänsä oli kärsinyt vakavasta C-vitamiininpuutteesta.

– Se oli omituisen lohdullista. En kokenut olleeni typerä kamalien ruokavalintojeni vuoksi, Storrs kuvaa.

Katso myös: Syötkö näitä kasviksia? Ravitsemusguru Reijolta tärkeä muistutus

Lue myös:

    Uusimmat