Estääkö vitamiinitankkaus flunssan? Lääkäri vastaa

Flunssaa ei vitamiineilla ehkäistä, kertoo lääkäri. Katso yllä olevalta videolta, mitkä keinot sen sijaan voivat auttaa. 

Syksyn sairastelukauden keskellä moni pohtii, onko vitamiineista apua flenssun ehkäisyyn. Huomenta Suomessa vieraillut yleislääketieteen erikoislääkäri Kajsa Järvinen vastaili aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

D-vitamiinitankkaus ei hyödytä

Mitä tulee D-vitamiiniin, Järvinen kertoo sen saannin olevan ylipäätään hyödyllistä.

– Pimeään vuodenaikaan kannattaa varmaan tankatakin, ainakin täällä Suomessa, kun auringonvalo on vähässä.

Flunssaan sillä ei näytä olevan erityisesti vaikutusta. Siinä vaiheessa, kun flunssa on alkanut, on Järvisen mukaan hieman liian myöhäistä enää ryhtyä D-vitamiinitankkaukseen.

C-vitamiini saattaa lyhentää kestoa hieman

C-vitamiini mainitaan monesti flunssan yhteydessä, kun pöpöjä halutaan estää iskemästä. Järvisen mukaan ei ole mitään hyötyä siitä, että sitä etukäteen tankkaisi.

Toisaalta eräänlaista tutkimusnäyttöä C-vitamiinin tehosta myös on.

Jotkut tutkimukset näyttävät, että siinä vaiheessa, kun flunssan oireet iskevät, niin jos tarpeeksi nopeasti ottaa isoja määriä C-vitamiinia, niin voi vähän lyhentää taudin kestoa.

Järvinen lisää, että kyseessä ovat silloin niin isot määrät, että vitamiini on parempi syödä tablettina. Ei ole järkevää syödä esimerkiksi appelsiineja kilokaupalla.

Puhuttaessa siitä, että flunssan kesto lyhenee, tarkoitetaan hieman tutkimuksesta vaihdellen joitain yksittäisiä päiviä. 

Terveyskirjaston mukaan C-vitamiinin turvallisen saannin yläraja on 1 000 mg/vrk. 

Ei hyötyä B-vitamiinista eikä vitamiinivesistä

Myöskään B-vitamiiniryhmän kohdalla ei ole näyttöä siitä, että niiden tankkaaminen ehkäisisi flunssaa. 

Sama pätee vitamiinivesiin. Järvinen kertoo, että niidenkään ahkerasta lipittämisestä ei tässä suhteessa ole hyötyä.

Ne sisältävät aikamoisia cocktaileja kaikenlaisia vitamiineja ja aineita ja osa niistä on sellaisia, että ne eivät välttämättä edes imeydy siinä muodossa.

Lue myös:

    Uusimmat