Puhelut valtakunnalliseen terveysneuvontanumeroon ovat kasvaneet viime päivinä maailmalla leviävän koronaviruksen vuoksi.
Useimmissa tapauksissa taustalla on pelko viruksen leviämisestä tai tarttumisesta. Terveysneuvontanumerosta 116 117 vastaa aina terveyden- tai sairaanhoitaja.
– Puheluiden määrä on lähtenyt parissa päivässä voimakkaaseen kasvuun, vaikka niitä onkin tullut pitkin matkaa, sanoo ylilääkäri Leena Soininen HUS:n etäpalveluista.
Keskiviikkona Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vahvisti ensimmäisen suomalaisen saaneen koronavirustartunnan. Tammikuussa vahvistettu koronatartunta todettiin Lapissa matkailleella kiinalaisturistilla. Suomessa on siis tähän mennessä vahvistettu kaksi koronavirustartuntaa.
– Keskiviikon jälkeen soittoja on tullut vieläkin enemmän. Ihmisiä huolettaa viruksen tartuntamahdollisuus. Soittajien joukossa on myös ihmisiä, joilla on normaaleja hengitystieinfektion oireita ja he ovat mahdollisesti matkustaneet viime aikoina, ei välttämättä edes riskialueella.
Jatkohoidosta päätetään yhdessä
Soittaja ohjataan jatkotutkimuksiin vain niissä tapauksissa, jos tautiin sopivien oireiden lisäksi henkilö on ollut tartuntariskialueella tai kanssakäymisessä virukseen sairastuneen kanssa.
Soinisen mukaan yksittäisten soittajien kohdalla on ollut viruksen tartuntariski. Heidän osaltaan jatkotoimenpiteistä sovitaan aina erikseen, esimerkiksi Helsingissä HUS:n infektioyksikön lääkärin kanssa.
– Emme ohjaa suoraan sairaalaan näytteenottoon tai hoitoon, vaan neuvottelemme aina ensin infektioyksikön lääkärin kanssa. Yhdessä sovimme, mihin sairaalaan potilas ohjataan ja miten hänet otetaan siellä vastaan.
Muissakin kuin koronavirukseen liittyvissä tapauksissa terveysneuvontanumeroon vastannut terveydenhuollon ammattilainen tekee soittajan oireiden perusteella arvion siitä, pitääkö tämän lähteä päivystykseen vai pärjääkö hän kotona siihen asti, kunnes oma terveyskeskus taas avautuu.
Katso koko haastattelu MTV Uutiset Livestä yllä olevalta ruudulta.