Huolestuneet vanhemmat ottaneet yhteyttä viranomaisiin – Poliisi: "Jos vanhempi mies ehdottaa seksiä 16-vuotiaalle tytölle, se ei ole rikos"

facebook messenger
Tuntemattoman ihmisen yhteydenotto voi tulla esimerkiksi Facebookin kautta. Yksityisyysasetuksia voi kuitenkin säätää laajasti.Shutterstock
Julkaistu 15.12.2017 07:11
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Sosiaalisen median palveluissa nuoret voivat kohdata hyvinkin suoranaisia ehdotuksia jopa seksiin. Nettipoliisi muistuttaa, ettei pelkkä ehdotus ole välttämättä rikos, mutta sellaiset voi torjua säätämällä yksityisyysasetuksia.

– Jos vanhempi mies ehdottaa seksiä 16-vuotiaalle tytölle, se ei pääsääntöisesti ole rikos. Olen saanut erityisesti huolestuneilta vanhemmilta yhteydenottoja tällaisissa tapauksissa, mutta seksin suojaikäraja on 16 vuotta, kertoo nettipoliisi Teemu Hokkanen MTV:n haastattelussa.

Hokkanen kuitenkin muistuttaa, että seksiä saa ostaa vain aikuiselta. Edes seksipalveluiden oston yritys alle 18-vuotiaalta, tarjoamalla rahaa tai muuta korvausta, on rikos. Rikos voi astua kuvioihin myös liian häiritsevässä viestittelyssä.

– Intensiivinen ja häiritsevä viestittely voidaan tulkita häirinnäksi tai häiritseväksi, jolloin kyseeseen voi tulla esimerkiksi viestintärauhan rikkominen. Seksuaalinen ahdistelu taas tulee kyseeseen silloin, kun kosketellaan "uikkarialuelle", ahdisteluksi ei katsota esimerkiksi eleitä tai puheita.

Näin nuori voi välttyä epämiellyttävältä ehdotukselta

Hokkanen myös toteaa, että seksuaalissävytteinen viestittely on usein asiatonta tai törkeää, mutta se ei välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkistöä.

– Jokainen ruma teko ei ole rikos, mutta jokainen rikos on ruma teko, Hokkanen toteaa. 

Tämän vuoksi on Hokkasen mukaan tärkeä tietää, että sosiaalisen median palveluissa kuka tahansa voi muokata omia yksityisyysasetuksia. Asetuksia muuttamalla voi esimerkiksi estää tuntemattomia lähettämästä kaveripyyntöjä.

– Olen joutunut neuvomaan vanhemmille näitä kikkoja. Asetukset voi muuttaa hyvinkin yksityisiksi ja epämiellyttävät yhteydenotot ja henkilöt voi estää.

nettipoliisi teemu hokkanen

Ylikonstaapeli Teemu Hokkanen on yksi Helsingin poliisilaitoksen nettipoliiseista.

Poliisi on netissä läsnä

Nykyisin poliisin löytää eri sosiaalisen median palveluista. Poliisi päivystää Facebookin lisäksi myös WhatsAppissa. Hokkasen mukaan poliisia voi lähestyä rohkeasti mieltä askarruttavissa kysymyksissä.

– Saamme päivittäin kaikenlaisia yhteydenottoja. Meiltä kysytään kaikenlaisia asioita, aiheet vaihtelevat nettiin liittyvistä jutuista ihan 15-vuotiaiden mopojuttuihin.

Hokkanen myös kertoo, että toisinaan viesteissä kerrotaan esimerkiksi rikoksista tai muista asioista, joita poliisin on hyvä tietää.

– Laitamme tällaiset tiedot aina eteenpäin. Kiireellisissä tapauksissa tulee kuitenkin aina olla yhteydessä heti hätänumeroon. 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Digi