Video: Tältä näyttää Tshernobylissä nyt – raivaustyöt jatkuvat miljardihankkeen vieressä

1:52img
Julkaistu 20.04.2016 06:34
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Tshernobylin lähellä oleva Pripjatin kaupunki on yhä aavemaisen tyhjä. Neuvostoaikaiset tunnukset keräävät ruostetta talojen katoilla. Sosialistista realismia henkivät seinämaalaukset rapistuvat. Huvipuisto kasvaa pitkää ruohoa.

30 vuotta sitten tuhoutunut Tshernobylin ydinvoimala-alue on yhä suuri työmaa. Tuhoutuneessa nelosreaktorissa tehdään raivaustöitä, jotta reaktorin vieressä rakenteilla oleva uusi suojakuori voidaan liu'uttaa sen päälle.

Se muistuttaa jäähallia tai isoa lentokonehangaaria.

Viisi vuotta rakenteilla olleen uuden suojakuoren pitäisi olla valmis ensi vuoden loppupuolella. Valmistuttuaan sen alle mahtuisi Pariisin Notre Damen katedraali.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n käynnistämän rakennushankkeen lopputulos on yli 100 metriä korkea ja 165 metriä pitkä. Sen elinikä on jopa 100 vuotta. Rakenteen on tarkoitus kestää tornadot.

Suojakuori kiskoilla päälle 

Suojakuori liu'utetaan kiskoja pitkin 26.4. 1986 silloisessa Neuvostoliitossa tuhoutuneen ydinvoimalan nelosreaktorin päälle. Nelosreaktoria nyt suojaava sarkofagi rakennettiin pikaisesti turman jälkeen, ja sen kunto rapistuu. 

Ukrainan ja Valko-Venäjän rajaseudulla olevan voimalan räjähdyksen välittömät ihmisuhrit olivat suoja- ja pelastustöihin osallistuneet miehet.

Muutaman ensimmäisen viikon aikana heitä kuoli kolmisenkymmentä.  

Turman alta evakuoitiin toistasataatuhatta ihmistä.

Alkaako luonto kukoistamaan? 

Suljetulla alueella asuu tällä hetkellä noin 140 ihmistä. Myös alueen luonto on kokenut muutoksen.

Onnettomuuden aiheuttamasta säteilystä kärsivät ilmeisesti eniten linnut ja perhoset. Sen sijaan ennen turmaa alueella olleita nisäkkäitä, kuten hirviä, karhuja, ilveksiä ja susia tallustaa jälleen alueella.

Tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, kuinka paljon luonto on kyennyt toipumaan, tai toipuu.

– (Alue) on ainutlaatuinen, mutta ei ihan eläinten paratiisi tai keidas, toppuuttelee tutkija Maryna Shkvyrya Ukrainan Schmalhausen-instituutista.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat