Helsingissä sijaitsevaan Viikin löytöeläintaloon tuotiin viime vuonna yhteensä 1482 löydettyä tai huostaan otettua lemmikkieläintä.
Karanneita ja hylättyjä lemmikkejä oli viime vuonna 115 vähemmän kuin edellisvuonna - sen sijaan huostaan otettujen koirien ja kissojen määrä hieman kasvoi viime vuonna. Helsingin valvontaeläinlääkäri Mirjami Mattilan mukaan syytä löytöeläinten vähenemiseen on vaikea sanoa, mutta hän toivoo, että se olisi merkki siitä, että osa ihmisistä olisi oppinut huolehtimaan lemmikeistään paremmin.
Uutuutena kerjäläisten koirat
Viikin löytöeläintaloon tuodaan kaikki Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten löytöeläimet sekä Kirkkonummella karanneet kissat ja eksoottiset eläimet. Valtaosa taloon tuoduista eläimistä on kissoja, mutta koiriakin sinne päätyy yli 600 vuodessa. Välillä talossa vierailee myös kaneja, liskoja ja käärmeitä.
Tammikuisena päivänä löytöeläintalossa vanhaa tai uutta omistajaa odottaa 6 koiraa ja 17 kissaa, mutta kesäruuhkan aikaan eläimiä voi olla yhtä aikaa useita kymmeniä.
Uusin ns. löytöeläinlaji on romanialaisten ja bulgarialaisten kerjäläisten hylkäämät koirat. Hellyttävät koirat tuovat kerjääjille paremman palkan, mutta osa hylkää apulaisensa palatessaan takaisin kotimaahansa. Suurin osa löytöeläimistä on kuitenkin omistajiltaan karanneita kissoja ja koiria.
Kadonneita kissoja ei kaivata
Koirista 80-90 prosenttia päätyy takaisin omaan kotiin, mutta kissoista vain noin puolet. Löytöeläintalossa odotellaan 15 päivää, että omistaja tulisi hakemaan kadonneen lemmikkinsä kotiin.
Helsingin valvontaeläinlääkäri Mirjami Mattilalla on kainalossa löytökoira, jonka omistajan toivotaan vielä löytyvän.
Jos noutaja ei ilmaannu, eläimelle etsitään uusi koti. Uusia omistajia etsitään myös sellaisille kissoille ja koirille, jotka on otettu huostaan esimerkiksi huonon hoidon tai omistajan sairastumisen takia.
Uutta omistajaa odotetaan kärsivällisesti.
– Vähän hankalammin uudelleen sijoitettavat koirat voivat olla täällä tarvittaessa useitakin viikkoja. Sen jälkeen ne siirretään mahdollisuuksien mukaan Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiloihin etsimään uutta kotia, kertoo Helsingin valvontaeläinlääkäri Mirjami Mattila.
– Vain pieni prosentti koirista lopetetaan ja silloinkin on kyse joko hyvin aggressivisista tai vakavasti sairaista koirista.
Löytöeläintalosta hyvä lemmikki
Mattilan mukaan monesta hylätystä tai huostaan otetusta kissasta tai koirasta saa hyvän lemmikin.
– Tottakai osa niistä voi olla huonossa kunnossa, mikäli eläin on viettänyt ulkona pitkiä aikoja ja voi sen takia vaatia kuntouttamista ja eläinlääkärikäyntejä. Pääsääntöisesti ne ovat kuitenkin ihan yhtä hyviä ja mukavia lemmikkejä kuin kasvattajilta hankitutkin, Mattila kertoo.
Valvontaeläinlääkäri kannustaa miettimään lemmikkieläimen ostamista löytöeläintalosta. Tosin sieltä luovutetaan eläimiä vain sellaisille ihmisille, joiden uskotaan tarjoavan kissoille ja koirille hyvän, pysyvän kodin.
Hylätty kissa löytyi rappusiltaEläintenhoitaja löysi perjantaiaamuna töihin tullessaan hylätyn kissan eläinsuojeluyhdistyksen rappusilta Helsingin Itä-Pakilassa. Kissa oli kuljetuslaatikossa. Kovin pitkään eläin ei ilmeisesti ollut joutunut ulkona pakkasessa olemaan, sillä se oli löydettäessä lämpimän tuntuinen. Kissan jalassa oli lasta. Hesystä kissa toimitettiin eläinlääkäriin. Sen jalassa oli ollut murtuma, joka oli parantunut. Jäljellä oli side, joka oli hautonut ihoa. – Kissa sai antibioottia ja on nyt toipumassa, kertoo Hesyn tiedottaja Erja Veivo. Tärkeintä oli saada kissa hoitoon Eläinlääkäri arvio kissan olevan rodultaan norjalainen metsäkissa. Sillä ei ollut sirua, joten omistajia ei ole tavoitettu. – Tärkeintä oli, että kissa saatiin ajoissa hoitoon, Veivo sanoo. Kissa luokiteltiin "sosiaalitapaukseksi". Kun sen kunto sallii, se tuodaan lääkärin hoteista Hesyyn. Portaille on joskus aiemminkin jätetty eläimiä. – Muutama vuosi sitten kaksi kilpikonnaa oli jätetty tänne pahvilaatikossa, kertoo Veivo.
|