Husin ennuste: Teho-osastoilla voi pian olla 100 koronapotilasta – "Joudumme kasvattamaan kapasiteettia merkittävästi jo ensi viikolla"

Suomen koronatilanne pahenee vauhdilla. Se tarkoittaa, että vuode- ja tehohoidon kapasiteettia pitää lisätä merkittävästi jo ensi viikolla.

Suomessa todettiin eilen ennätysmäärä eli lähes 800 uutta tartuntaa ja tänäänkin raportoitiin uusia tapauksia 758 kappaletta. Tartuntojen kasvu tulee näkymään sairaala- ja tehohoidon tarpeessa viiveellä. Tilanne on vakava.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi totesi, että uusia tehohoitopotilaita tulee päivittäin. 

– Joudumme kasvattamaan tehohoidon kapasiteettia merkittävästi jo ensi viikolla. Potilasmäärät lisääntyvät sellaista vauhtia ja meidän täytyy pitää potilailla myös turvavälit osastoilla, Mäkijärvi painottaa.

Tehohoidon kapasiteetin lisäämiseksi HUS:n alueella on rakennettu Meilahden parkkihalliin varasairaala.

– Husilla on useampia teho-osastoja, joiden välillä käytännössä jaamme potilaskuormaa. Lisäksi Kirurgisessa sairaalassa on mahdollista avata tilapäinen teho-osasto. Varasairaala avataan vasta niiden jälkeen, Mäkijärvi selventää.

Koronapotilaista 15–20 prosenttia menehtyy teholla

Varasairaalan käyttöönotto vaatii noin neljän viikon varoajan. Mäkijärvi painottaakin, että siitä pitää päättää ajoissa. Teho-osastolle ei voida ottaa kaikkia potilaita. Heidät pitää tarkoin arvioida.

– Teho-osastolle otetaan hoitoon ne potilaat, joiden ennuste on sellainen, että heidän katsotaan hyötyvän teho-hoidosta. Samat perusteet pätevät myös koronapotilaiden kanssa, Mäkijärvi toteaa.

HUSilta lähti tänään päivitetty selvitys sosiaali- ja terveysministeriölle koronatilanteesta. Siinä hurjimmat ennusteet menevät aina 100 tehopotilaaseen saakka. Käytännössä se olisi suurin piirtein kaksinkertainen määrä vuosi sitten olleisiin lukuihin.

– Koronapotilaita menehtyy sairaalassa ja teho-osastolla. Teholle joutuneista koronapotilaista kuolee valitettavasti 15-20 prosenttia, Mäkijärvi harmittelee.  

Henkilöstöstä raju pula

Sairaanhoidon henkilöstöstä on kova pula, koska heitä tarvitaan näytteenottoon, tartunnan jäljitykseen, rokottamiseen ja potilaiden hoitamiseen.

– Tämän hetken ja lähitulevaisuuden ratkaisu on henkilöstön sisäiset siirrot niihin yksiköihin, joissa lisää väkeä tarvitaan. Ammattitaitoista väkeä ei kerta kaikkiaan tahdo saada rahallakaan, Mäkijärvi toteaa.

Yksityiseltä puolelta ja muista sairaanhoitopiireistä henkilökuntaa ei voida liikaa siirtää, koska koronapotilaita on kaikkialla ja paikat ovat täynnä.

– Yksityisellä ei edes ole kiireellisen hoidon resurssia kovin paljon. Sitä me juuri nyt tarvitsisimme, Mäkijärvi pohtii.




Lue myös:

    Uusimmat