HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen A-studiossa: "Meillä on edelleen altis väestö" – koronavaara ei ole vielä ohi

Koronavirusepidemia on hidastunut Suomessa ja tartuntamäärät ovat kevääseen verrattuna jatkaneet laskuaan. Ylen A-studiossa vierailleet THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen, HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen ja Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen muistuttavat kuitenkin, että virus on yhä vaarallinen, eikä tilanne ole ohi.

Koronavirustartunnan saaneiden ikärakenteissa on tapahtunut muutos: Tartuntoja todetaan nyt nuoremmilla ihmisillä.

– Koronavirus muuntuu kyllä. Se on ihan tavallinen virus siinä mielessä ja tekee huolettomasti kopioita itsestään. Sellaista näyttöä ei kuitenkaan ole, että sen biologiset ominaisuudet olisivat muuttuneet eli käytännössä virus on hyvin samanlainen kuin viime keväänä, toteaa apulaisprofessori Tarja Sironen.

Sairaaloiden tilanne on helpottanut syksyä kohden.

– Tehohoidossa ei ole ollut potilaita HUS:ssa yli kuukauteen. Tapausmäärät eivät ole johtaneet enää samanlaisiin potilasmääriin. Tunnistamme nyt tapausmääriä enemmän, koska testausmäärät ovat nousseet voimakkaasti. Ne, joilta positiiviset testit nyt löytyvät ovat alle nelikymppisiä – ehkä jopa alle kolmekymppisiä. Heillä riski joutua sairaalaan on hyvin pieni, sanoo HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen. 

– Viruksen kohdalla ei ole suoraa näyttöä siitä, että se olisi muuntunut. Tässä on käynyt sellainen ilmiö, että alkuun paljastuivat ne vakavimmat tapaukset. Kuva siitä, millainen tauti tämä on, varmaan muuttuu. Se ei tarkoita sitä, että se ei yksilötasolla voisi enää olla vaarallinen tai tappava. Mutta ne vakavimmat tapaukset hukkuvat tähän isoon massaan, sanoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen

"Vielä ei ole rokotteen antamaa suojaa"

Epidemiatilanteen rauhoittuminen kotimaassa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viruksen voisi nyt antaa nyt levitä vapaasti.

– Todennäköisesti se ei olisi järkevää. Lupauksia rokotteesta kyllä on näköpiirissä, mutta meillä on edelleen altis väestö. Vielä ei ole rokotteen tai taudin antamaa suojaa. Voimme olla hyvinkin helposti tilanteessa, jossa sairaaloiden kapasiteetti täyttyy, kuten Tukholmassa kävi. Espanjassa tällainen tilanne on nyt Katalonian alueella. Potentiaali taudin leviämiselle edelleenkin on, Järvinen toteaa.

–  Monen taudin kohdalla nähdään se, että tauti muuttuu lievemmäksi vuosien saatossa. Tällä hetkellä meillä on kuitenkin yhtä vaarallinen virus kuin keväällä. On olemassa myös riski, että se muuntuu nopeammin leviäväksi. Laboratorioissa näemme mutaatioita molemiin suuntiin ja näitä seurataan, Sironen kertoo.

–  Pidän kuitenkin todennäköisempänä sitä, että se muuttuu lievemmäksi, koska se on tyypillistä viruksille. Näin yleensä käy vuosien mittaan, Sironen jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat