HUS-pomo: Omikron vyöryy Suomen yli muutamassa viikossa kun koulut alkavat – vain täydellinen lockdown saisi tartunnat alas

6:40img
Lehtonen MTV:lle maanantaina: "Koronalle altistuneiden määrät ovat niin suuria, että ei ole mitään järkeä yrittää heille testiä järjestää".
Julkaistu 05.01.2022 16:41
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan koronavirus tulee kulkemaan muutamien viikojen sisällä läpi koko Suomen.

– Virusta on nyt niin paljon, että altistuneita tulee lisää satoja tuhansia viikossa. Jos tartunnat halutaan alas, pitäisi määrätä täydellinen lockdown, paukauttaa Lehtonen MTV Uutisille.

Lehtosen arvioiden mukaan omikron tulee seuraavan viikon aikana valtaamaan Turun  ja Tampereen.

– Omikron vyöryy muun Suomen yli 2-3 viikossa. Tartunnat kasvavat merkittävästi, kun koulut avautuvat. Olen sitä mieltä, että epidemian kannalta olisi ollut järkevämpi pitää kaksi viikkoa pidempi joululoma. 

Lue myös: Opetusministeri Andersson MTV Uutisille: En pidä mahdollisena, että baarissa voidaan ryypiskellä, mutta lapset eivät voisi mennä kouluun

Sairaalakuormitus kasvaa

Lehtosen arvion mukaan tartuntapiikki tulee olemaan korkea ja kapea ja se tullaan näkemään kaksi viikkoa koulujen alun jälkeen.

– Sairaalakuormitus on kovaa vielä helmikuussa. Arvioisin, että HUS-alueella potilaita on sairaalassa 150.

– Jo nyt perusterveydenhuollon kuormitus on huonossa hapessa ja hoitovelka tulee vain kasvamaan. Kaiken lisäksi sote tulee vielä sotkemaan tilannetta, diagnostiikkajohtaja Lehtonen sanoo.

Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Yhteiskunta natisee lähiviikot, kun omikron nappaa yhä useamman

Rokotustahti tuplaantuu HUS alueella ensi viikolla

Lehtosen mukaan henkilöstöä on siirretty rokottajiksi ja myös työterveyshuollon rokotukset käynnistyvät ensi viikolla.

– Joulun aikaan väki oli ansaitulla lomalla eikä rokotusten vauhdittaminen onnnistunut, mutta nyt rokotustahti tuplataan.

Eilen Uudenmaan koronanyrkin kokous päätti yksimielisesti, että paukut pannaan rokotusten vauhdittamiseen eikä testaamiseen ja jäljittämiseen.

– Meillä olisi mahdollisuus koneellisesti analysoida 25 000 testiä päivässä. Nyt näytteenottajia on nyt 10 000 testiin päivässä eli tarvitsimme runsaasti lisää näytteenottajia.

– Heidät pitäisi ottaa terveydenhuollosta, mutta kuka sitten hoitaisi potilaat? Näytteenottajia voisi saada rekrytoitu korkeammalla palkalla, mutta sitten kuka hoitaisi esimerkiksi vanhukset, Lehtonen kysyy.

Lue myös: Yle: STM ehdottaa koulujen siirtämistä etäopetukseen myös – myös Kiuru väläytti etäkoulun mahdollisuutta MTV Uutisille

Hoitajille ja riskiryhmille ohituskaista testiin

Lehtosen mukaan HUS noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön joulukuun 22. päivänä antaman hätäjarrun ohjauskirjetta tällä hetkellä paremmin kuin STM itse.

– Testaamme ja suojaamme ensimmäisenä vakavalle tartunnalle alttiit, riskiryhmät ja sotehenkilöstön. Nämä ryhmät pääsevät ohituskaistaa testiin samana päivänä. Tällä tavoin turvamme terveydenhuollon toiminnan.

Lehtonen sanoo, että viimeisenä kohtana STM:n hätäjarrun ohjauskirjeessä oli rokotusten nopeuttaminen. Siksi myös HUSissa henkilökuntaa on siirretty rokotuksiin.

– Paukkujen laittaminen rokotuksiin oli yksimielinen päätös Uudenmaan koronanyrkin kokouksessa, toteaa Lehtonen.

Lue myös: THL ehdottaa karanteenin lyhentämistä viiteen vuorokauteen

Omikron riehuu, HUS nostaa kädet pystyyn: Laajasta koronatestauksesta luovutaan, diagnoosin voi tehdä ilman virallista testiä

Koronatestauksen kapasiteetti on Suomessa nyt monilla alueilla lujilla – Tietämättä sairastettu tauti ei estä rokotteen ottamista, sanoo infektiolääkäri

Tuoreimmat aiheesta

Omikron