Eeva Lehtimäen kommentti: Yhteiskunta natisee lähiviikot, kun omikron nappaa yhä useamman

Elämä on taas seuraavat viikot odotushuoneessa istumista, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. Viimeisetkin riennot voi pistää hyllylle ainakin toistaiseksi. Omikronmuunnos leviää nyt sellaisella voimalla, että koronan pahimmat viikot ovat todennäköisesti vasta edessä.

Joululoman aikana se iski ainakin itselleni kunnolla tajuntaan. Niin moni kaveri- ja tuttavapiiristä sairastui koronaan. Rokotukset on otettu, käsiä on pesty, maskeja käytetty, riskejä vältetty ja kotitestit tehty. Siitä huolimatta piiloon ei pääse.

On siis syytä hyväksyä todennäköisyys, että itse, lähipiiri tai yhä useampi työkaveri saa tartunnan. Tauti pyyhkäisee Suomen yli.

Ehdoin tahdoin en tautia halua, mutta voi olla, että tällä kertaa osuu kohdalle. 

Synkistä tartuntaluvuista huolimatta olo on levollinen. Sain eilen kolmannen rokotuksen. Jos omikron saa kiinni, rokotusten vuoksi taudin saa todennäköisesti siedettävänä ja lievänä, eikä sairaalareissua tarvita. Tähän on luotettava.

THL:n Mika Salmisen mukaan rokotussuoja pitää suurimman osan ihmisistä pois sairaalahoidossa.

Miten Suomi pyörii lähiviikot?

Lomakausi päättyy tällä viikolla. Monissa kodeissa, työpaikoilla ja kouluissa epätietoisuus on suurta.

Eri viranomaisten suositukset ja viestintä ovat jälleen kerran ristiriitaisia. Lähinnä STM:n ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vaatimukset iskevät vastaan terveydenhoidon asiantuntijoiden ja ihmisten arkikokemuksen kanssa.

Mitä tehdä, kun virallisiin testeihin ei pääse? Milloin pula kotitesteistä hellittää? Miten nopeasti lasten rokotukset saadaan kunnolla vauhtiin? Ovatko lapset kevätlukukaudella lähi- vai etäopetuksessa?

Mitä järkeä on enää sitoa resursseja jäljitykseen, kun tartuntamäärät ovat korkealla? Kestääkö terveydenhuolto? Miten pitkään rajoitukset jatkuvat vai ovatko ne edes riittäviä? 

Suuri kysymys tällä hetkellä on, miten esimerkiksi pääkaupunki pyörii lähiviikot. THL ilmoittikin tänään, että se ehdottaa karanteenin lyhennetämistä viiteen päivään aiemman kymmenen päivän sijaan. 

Eivätkä poissaolot jää välttämättä tähän. Lapsi voi altistua koulussa tai päiväkodissa ja tuoda koronan kotiin.

Ensin vanhempi jää hoitamaan sairasta lasta. Sitten hän sairastuu itse eikä voi tehdä töitä. Kierre saattaa kestää paljon pidempään kuin viralliset karanteenipäivät.

Kaikki bussit tai junat eivät enää kulje, kun työvoimasta on pulaa. Kaupoissa tartunnat alkavat näkyä myös. Lapsia opettamaan tarvitaan sijaisia, kun tartunnat leviävät kouluissa.

Yhteiskunta saattaa natista liitoksistaan lähiviikot ja pulaa työntekijöistä ei ole enää vain terveydenhoidossa. THL, mutta myös hallitus, joutuvat pohtimaan, pitääkö karanteeniaikoja lyhentää. Muuten loppuvat kädet. 

Kaikkien henkistä kanttia venytetään.

Miten hallitus reagoi? 

Samaan aikaan eri tahojen ärtymys rajoituksiin on roihahtanut uudelleen. Punttisalille ei pääse, mutta kaljaa saa juoda alkuiltaan asti. Monilla on myös kova huoli taloudellisesta selviytymisestä, kun omaa työtään ei saa tehdä.

Hallituksen pitäisi reagoida nopeasti ainakin kulttuuri- ja tapahtuma-alan freelancereiden hätään. Töitä ei ole, rahaa ei tule ja juuri tämä ryhmä putoaa jälleen järjestelmän turvaverkkojen ulkopuolelle.

Viheliäisen tilanteen tiivistää Ylen haastattelussa kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja, lääkäri Santeri Seppälä, kun epidemia lähti jälleen pahenemaan.

– Olen sanonut, että tulevaisuuden ennustaminen kannattaa jättää tässä kohtaa ja pyrkiä reagoimaan nykyiseen tilanteeseen.

Niinpä ketteryyttä, strategioiden uudelleenarviointia tarvitaan nyt viranomaisilta ja erityisesti hallitukselta. Tilanne on muuttunut nopeasti sen jälkeen, kun hallitus istui viimeksi yhdessä ennen joulua.

Uusi Kiurun johtama koronaministeriryhmä kokoontuu perjantaina. On aika saada uusia linjauksia, arvioita tilanteesta ja ministerit kameroiden eteen. 

Taudin etenemistä voi yrittää hillitä, mutta tukahdettua sitä ei saa. Kyse on siitä, että nyt sinnitellään, jotta erikoissairaanhoito ja tehohoitopaikat eivät kuormitu liikaa.

Asiat ovat tavallaan yksinkertaisia. Omikron on niin raivoisa, että paikat pysyvät kiinni joitakin viikkoja. Ei auta.

Sitten pestään käsiä, liikutaan maskin kanssa, vältetään väkijoukkoja. Ja otetaan ne rokotukset.

Yli 20-vuotiaita rokottamattomia tai yhden rokotuksen varassa olevia on edelleen noin 600 000. Vain rokottamalla ja omalla pienellä panoksella jokainen voi tehdä osansa, että koronakriisin todelliset sankarit eli hoitajat ja lääkärit voivat tehdä työnsä ilman että järjestelmä romahtaa.

Huippua ei ole välttämättä vielä nähty, mutta olen mielelläni väärässä.

Tervetuloa taas vuosi 2020 ja odotushuone.

Joskus se taas helpottaa.

Juttua päivitetty klo 17.50 THL:n ehdotuksella karanteenin lyhentämisestä viiteen päivään. 

Lue myös:

    Uusimmat