Koronatilanne helpottaa toukokuussa, mutta sitä ennen mahdolliset hoitoalan lakot mutkistaisivat terveydenhuollon toimivuutta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositteli tänään neljättä koronarokotusta 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille.
Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
THL:n mukaan neljättä annosta ei kuitenkaan tarvita, jos on saanut kolme annosta ja sairastanut koronavirustaudin.
Suosituksen piiriin kuuluvia henkilöitä on yhteensä noin 300 000. Suosituksella pyritään ehkäisemään vakavaa koronatautia, kuolemia sekä menetettyjä elinvuosia. Vakavasti immuunipuutteisille neljättä rokoteannosta on suositeltu jo aiemmin.
Valtaosa sairastuneista nuoria aikuisia
Tähän mennessä sairastuneet ovat olleet valtaosin nuoria aikuisia, 20-45 vuoden välissä.
– Lasten sairastamisesta tiedetään vähemmän, koska heitä ei ole juuri testattu. Todennäköisemmin, kun kuuntelee lähiympäristöä, niin pikkulapset päiväkodeissa sairastavat tällä hetkellä, toteaa MTV:n Uutisaamussa vieraillut HUS:n infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.
Ne, jotka ovat vielä toistaiseksi jääneet suojaan ovat yli 60-vuotiaat.
– Se johtuu pääosin siitä, että he ovat varovaisempia ja heillä on vähemmän kontakteja yhteisössä. Ei ole työkontakteja ja he tiedostavat riskin.
– He ovat myös ottaneet laajemmin kolmansia rokotuksia, jotka antavat osittaisen suojan tartunnalta, Asko Järvinen selittää tilannetta.
Korona-aalto kasvussa
THL ja sosiaali- ja terveysministeriö arvioivat tänään koronaviruskatsauksessaan, ettei koronavirusepidemia osoita laantumisen merkkejä Suomessa.
– Tilanteen rauhoittumista ei ole tällä hetkellä näköpiirissä, kertoi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.
Ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta arvioi, että alueelliset erot ovat edelleen suuria.
Koronatartunnat eivät ole siis vielä saavuttaneet huippuaan, mutta Järvisen mukaan toukokuussa pitäisi helpottaa.
– Vähitellen täällä Uudellamaalla isompi osa väestöstä, nyt varmaan jo puolet pääkaupunkiseudulla, on sairastanut koronan ja omikronaalto alkaa kääntymään laskuun ihan itsestään. Muualla maassa mennään vielä tämä kevät kasvavissa tartuntamäärissä.
Milloin huippu tulee vastaan pääkaupunkiseudulla?
– Luulen, että täällä pääkaupunkiseudulla huhtikuun puolivälissä ja muualla voi mennä pidemmälle. Toukokuussa varmaan nähdään se, että tartuntamäärät lähtevät voimakkaaseen laskuun, Järvinen vastaa.
Lakot toisivat ongelmia terveydenhuoltoon
Tilannetta hankaloittaisivat huhtikuun alussa uhkaavat ammattiliittojen suurlakot. Superin ja Tehyn työtaisteluihin ottaisi osaa 40 000 lähi- ja sairaanhoitajaa.
– Lakot tuottaisivat ongelmia, vaikka koronaviruspotilaiden hoito on rajattu lakon ulkopuolelle, sanoo Järvinen.
– Mutta sitten näiden hoitajien sairastumiset tuottaisivat ongelmia. Kun hoitohenkilökuntaa on vähemmän, niin kun on nyt nähty muutenkin, niin tuottaisi varmaan merkittäviä ongelmia eri tyyppisissä toiminnoissa terveydenhuollossa.
Ei paluuta laajoihin rajoituksiin
Infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ei näe paluuta rajoituksiin.
– Siihen on hankala mennä, eivätkä ne ole tehokkaitakaan.
– En usko, että ihmiset noudattaisivat enää rajoituksia kovin kuuliaisesti. Moni tietää taudin sairastaneensa eli ei ole itse riskissä. Rajoituksilla ei ihmeitä saataisi aikaan, jos ne olisivat rajuja.
Myös THL:n ylilääkäri Otto Helve arvioi tänään, ettei laajoihin yhteiskunnallisiin rajoituksiin palaaminen ole ajankohtaista. Suomessa ei ole tällä hetkellä voimassa aluehallintovirastojen määräämiä kokoontumisrajoituksia