Huumekomisarion puolustuksen mukaan Helsingin poliisi luotti sokeasti Aarnioon

televalvonta
Huumekomisario haki tämän televalvontaluvan Helsingin käräjäoikeudesta kertomansa mukaan alaiselta saamien tietojen perusteella. Hän ei niitä tarkastanut, eikä tiennyt mistä hakemuksessa mainitut vihjeet olivat peräisin. Syyttäjän mukaan hakemuksen hyvin yleiset perusteet olivat tekaistut. Todellinen syy oli ns. anonymisaattorin testaus, jolla oli tarkoitus harhauttaa käynnissä ollutta krp:n tynnyrijutun esitutkintaa.
Julkaistu 12.06.2015 10:39

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Helsingin huumepoliisissa työskentelevä rikoskomisario sanoi luottaneensa sekä Jari Aarnioon ja alaisiinsa. Puolustuksen mukaan ei ollut mitään syytä epäillä kumpaakaan tai tarkistaa saamiaan tietoja sen tarkemmin.

41-vuotiaan huumekomisarion puolustuksen mukaan on tavanomaista, että tutkinnanjohtajat eivät tarkista tutkijoilta saamiaan tietoja tai epäile esimiehen antamia tietoja.

- Kukaan Helsingin poliisilaitoksessa ei epäillyt Jari Aarnion pyyteettömyyttä ja rehellisyyttä rikostutkinnassa, huumekomisarion asianajaja Matti Nurmela totesi.

Huumetoimiston komisariota syytetään useammasta törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Hänen epäillään hakeneen perusteetta muutamia televalvontalupia käräjäoikeudesta.

Hänen epäillään myös salanneen tietoja keskusrikospoliisilta ns. tynnyrijutun tutkinnan yhteispalavereissa.

Poliisi on syytteessä myös törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä liittyen UB-jengiläiseen.

Jengiläisestä käynnistettiin elokuussa 2012 huumerikostutkinta, vaikka syyttäjien mukaan siihen ei ollut edellytyksiä. Syyttäjien mukaan huumekomisario toimi Aarnion käskystä ja Aarnion tarkoituksena oli peitellä omia rikoksiaan.

Huumekomisario kiistää kaikki syytteet.

”Tutkijoiden tietoja ei tarkastettu”

Puolustuksen mukaan komisario oli toiminut tavanomaisten työtapojen mukaan hakiessaan televalvontalupia.

Asianajaja Matti Nurmela sanoi, että tutkijoiden antamia tietoja ei epäilty. Jos vihjetietoa oli saatu jostain, niin vihjetiedon antajan nimi pidettiin salassa tutkinnanjohtajaltakin. Puolustuksen mukaan tutkinnanjohtajalle riitti tutkijoiden antama tieto siitä, että jotakuta prepaidin haltijaa epäiltiin.

- Jos tutkinnanjohtaja pitäisi varmistaa ja epäillä saamiaan tietoja, niin oikeuteen ei tulisi juttuja, Nurmela sanoi. - Tutkijat määrittävät tutkinnan sisällön ja kokeneiden tutkijoiden puheisiin piti luottaa.

”Aarnio palkittu poliisi”

Puolustuksen mukaan huumekomisariolla ei ollut jengiläisen tapauksessa mitään syytä epäillä, että Aarnio olisi ollut peittelemässä rikoksiaan.

- Aarnio oli kaikin kunniamitalein palkittu poliisi. Hänen johtamissaan tutkinnoissa oli annettu satojen vuosien tuomioita ja takavarikoitu tuhansia kiloja huumeita. Hänen olohuoneeseensa oli heitetty käsikranaatti.

- Ja tällaisessa tilanteessa komisarion pitäisi epäillä esimiehensä antamia tietoja? Mahdoton tilanne.

- Syyttäjän käsitys perustuu jälkiviisauteen. Muita todisteita ei ole.

Puolustuksen mukaan komisario ei tiennyt taustatietoja vääriksi, eikä hänellä ole ollut tietoa Aarnion mahdollisista rikoksista.

- Hänellä ei ole ollut mitään mahdollisuutta selvittää itse asiaa. Syyttäjän rikosväitteet ovat kerta kaikkiaan niin hataralla pohjalla kuin olla voi.

Huumekomisario on pidätetty virastaan.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio