Hyviä uutisia etätyöntekijöille – tehopäiväunien nukkuminen kannattaa: “Kaikkien ihmisten valppaus notkahtaa iltapäivän tunteina”

"Jumissa"kotona? Tämän vuoksi etätöissä on ihanaa 0:38
Voit nyt tehdä töitä pyjamassa. Kukaan ei saa koskaan tietää! Näistä syistä etätyö on ihanaa.

Vaikka nukkuminen kesken työpäivän ei välttämättä kuulu monen rutiineihin, siitä voi olla paljon hyötyä. Tehopäikkärit piristävät mieltä ja parantavat työtehoa. Päiväunien hyödyistä kertoo Popsugar.

Päiväunet voivat lievittää pahantuulisuutta sekä laukaista jännitystä, ahdistusta ja stressiä. Näin ollen tunnet itsesi todennäköisesti pirteämmäksi ja hyväntuulisemmaksi päikkäreiden jälkeen ja jaksat työskennellä tehokkaammin kuin ennen päiväunia.

Kehossamme on ikään kuin sisäänrakennettu paikka lyhyille päiväunille. Ihanteellinen aika päiväunille on noin kello 14–15 välillä.

– Kaikkien ihmisten valppaus notkahtaa iltapäivän tunteina, huolimatta kulttuurista tai maantieteellisestä sijainnista, sanoo neurotieteen professori Matthew Walker Kalifornian yliopistosta, Berkeleysta.

Jotta päiväunet todella onnistuvat, tulee niiden toteuttamisessa ottaa muutama asia huomioon.

Määrittele päiväunien pituus oikein

Jos päiväunet venähtävät monen tunnin mittaisiksi, heräät luultavasti tokkuraisena ja menetät yöunesi. Päiväunien pituus onkin avainasemassa.

– Jos päiväunesi kestävät kauemmin kuin 20 minuuttia, siirryt REM-univaiheeseen, kertoo fysiologi ja uniterapeutti Nerina Ramlakhan.

– REM- eli vilkeunen keskeyttäminen johtaa tokkuraisuuteen, hän jatkaa.

Onnistuneet päiväunet tapahtuvat kevyen unen vaiheessa. Voit tuntea, ettet ole hereillä, mutta et oikein unessakaan.

– Olet todennäköisesti tietoinen ajatuksista, äänistä ja tuntemuksista samalla, kun olet syvässä rentoutumisen tilassa, Ramlakhan sanoo.

Huomioi nukkumisympäristösi

Päiväunia ei kannata nukkua samanlaisissa olosuhteissa kuin yöunia. Sänkyyn ei kannata kömpiä tehopäikkäreiden ajaksi.

– Vältä sänkyyn menemistä tai vähintään peiton alle kömpimistä. Olosi ei saa olla liian mukava, sillä silloin todennäköisesti nukut tarkoitettua kauemmin, Ramlakhan neuvoo.

Himmennä valoja, varmista, että huoneessa on sopivan viileää, äläkä pue päällesi mitään liian lämmintä ja mukavaa. Jos mielesi laukkaa, kokeile kuunnella esimerkiksi rauhoittavaa musiikkia rentoutuaksesi.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat