Tutkimus: Miesten aivot kutistuvat joka ilta kello 20 mennessä

Kuvannuksessa 26-vuotiaan miehen aivot kutistuivat iltaa kohden.

Miesten aivot vaikuttaisivat kutistuvan iltaisin, mutta palautuvan aiempaan kokoonsa yön aikana. Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin hormonien vaikutuksia miesten aivoihin.

Aivot kutistuivat iltaa kohden

Koehenkilönä toimi Pavel Shapturenka. Kalifornian yliopiston tutkimuksessa 26-vuotiaan Shapturenkan aivoja kuvattiin 40 kertaa 30 päivän aikana. Häneltä otettiin myös sylki- ja verinäytteitä, minkä lisäksi hän vastasi kysymyksiin esimerkiksi stressitasoista ja unesta.

Tutkimuksen mukaan Shapturenkan aivot kutistuivat iltakahdeksaan mennessä, mutta palautuivat aiempaan kokoonsa yön aikana. 

Muutos liittyy tutkijoiden mukaan testosteronin, kortisolin ja estradiolin tasojen muutokseen. Hormonien taso laskee iltaa kohti.

– Tätä voisi ajatella pulssimaisena rytminä, joka jatkuu aamusta iltaan, tutkimusta tehnyt Laura Pritschet kuvasi LiveScience-sivustolle.

Shapturenka on Pritschetin aviomies.

Myös naisilla tapahtuu samanlaista hormonien vaihtelua.

Aivokuvia otettiin aamuseitsemältä tai iltakahdeksalta. Aamulla hormonien tasot olivat korkeimmalla ja iltaisin matalimmalla tasolla.

Kuvannuksen mukaan kutistumista tapahtui päivän mittaan useilla aivoalueilla. Aivojen harmaan aineksen määrä laski 0,6 prosentilla. Myös visuaalista informaatiota käsittelevillä aivoalueilla tapahtui muutoksia: ne menettivät päivän mittaan massaa ja [toiminnan] johdonmukaisuuttaan.

Katso myös: Jatkuva informaatiotulva tuhoaa aivoterveytemme – mikä avuksi? Juttu jatkuu videon alla.

"Olen vakuuttunut siitä, että hormonit vaikuttavat aivoihin"

Tutkimusta on vaikeaa yleistää väestötasolle, koska siihen otti osaa vain yksi koehenkilö. Ei myöskään ole selvää, aiheuttavatko hormonit muutoksen aivoissa, vai liittyykö siihen muita tekijöitä. 

On mahdollista, että hormonitasojen vaikutukset ovat yksilöllisiä, ja toisille koehenkilöille tehty testi antaisi täysin erilaisia tuloksia.

Tutkimusta tehneen Elle Muratan mukaan koe kuitenkin osoittaa, että hormonitoiminta on oleellinen asia myös miehille, ei vain naisille.

– Olen vakuuttunut siitä, että hormonit vaikuttavat aivoihin ja niiden rakenteisiin. Tässä tutkimuksessa emme kuitenkaan voi sanoa, mikä tämän [muutoksen] aiheuttaa, Murata kuvasi.

Katso myös: Ihmisaivot soittivat Pink Floydia – kuuntele aivosignaaleista koottu versio klassikkokappaleesta

Lue myös:

    Uusimmat