Keksintö, joka voi mullistaa Alzheimerin ja aivokasvainten hoidon – Oulussa pestään aivoja nyt ihan kirjaimellisesti!

2:21imgKATSO MYÖS: Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta?
Julkaistu 08.09.2023 16:35
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Oulun yliopistollinen sairaala on ottanut ison harppauksen kohti tehokkaampaa Alzheimerin ja muiden aivosairauksien hoitoa. Sairaalan syöpäosastolle on saatu uusi aivopesuri, jolla pystytään avaamaan veriaivoeste, joka estää vesiliukoisten lääkkeiden pääsyn aivoihin ja pesemään aivoihin kertynyttä sairauksia aiheuttavaa kuona-ainetta pois.

Muistisairauksien, aivokasvainten ja epilepsian tehokkaampi hoito voi mahdollisesti onnistua Oulun yliopistollisessa sairaalassa jo muutamien vuosien päästä uuden aivopesurin eli FUS LiFu -laitteen ansiosta.

Lue myös: Alzheimerin tauti on koko perheen sairaus – muistisairaan tytär Jaana: "Jos minä romahdan, niin siinä menee monta muuta ihmistä mukana"

AivopesuriAivopesuri eliVesa Kiviniemi

Alun perin suomalaisprofessori Kullervo Hynysen kehittelemä aivopesuri on hankittu tällä viikolla OYS:iin Oulun yliopiston keräämillä lahjoitusvaroilla ja aluksi sitä hyödynnetään tutkimusten tekoon.

Tulevaisuudessa laite voi kuitenkin mullistaa ainakin puolen tusinan vakavan sairauden hoitoa merkittävästi, iloitsee toiminnallisen neurokuvantamisen professori Vesa Kiviniemi.

Aivopesurilla voidaan nimittäin joko pestä aivoista kuona-aineita pois tai auttaa vesiliukoisten lääkkeiden pääsyä aivoihin. 

Lue myös: Ohimenevä ja täydellinen muistinmenetys eli TGA voi iskeä yhtäkkiä: "Läheiset saattavat ajatella, että tämä on nyt äkillinen dementia"

Kuona-aineiden aiheuttama krooninen tulehdus aivosairauksien taustalla

Tutkimusten mukaan muun muassa Alzheimerissa, Parkinsonin taudissa, ALS:sissa, masennuksessa ja aivokasvaimissa voi olla taustalla krooninen tulehdustila, jonka aiheuttaa aivoihin kertyneet kuona-aineet. Kuona-aineet kertyvät aivoihin, jos aivot eivät glymfaattisen järjestelmän avulla puhdistu oikein unen aikana. 

Tätä aivoihin kertynyttä kuonaa voitaisiin tulevaisuudessa pestä pois aivopesulaitteella.

Lue myös: Tutkimus: Jo alle ruokalusikallinen oliiviöljyä päivässä voi pienentää riskiä kuolla dementiaan

Aivopesurin avulla lääkkeet saadaan kulkemaan aivoihin

Toinen tapa, jolla aivopesuri voi mullistaa useiden sairauksien hoidon, on sen kyky ylittää veriaivoeste.

Veriaivoeste on ikään kuin aivojen suodatin, jonka läpi aivoihin ei pääse sinne kuulumattomia mikrobeja. Sen haittapuoli on, että vesiliukoiset lääkkeet eivät pääse sen läpi hoitamaan aivosairauksia.

Jo nyt onkologikollegani ovat olleet minuun yhteydessä, että haluaisivat hyödyntää aivopesuria potilaalle, jonka aivokasvaimeen olisi olemassa täsmälääke, mutta jota ei saada potilaan aivoihin veriaivoesteen vuoksi.

Lue myös: Läpimurto Alzheimerilta suojautumiseen? Asiantuntija: "Tähän on suhtauduttava vakavasti"

Vesa KiviniemiVesa Kiviniemi tutkii aivojen pulsaatioiden ohjaamaa glymfaattista järjestelmää, joka puhdistaa nukkumisen aikana aivot kuona-aineista.Seija Leskelä

Aivopesurilla veriaivoeste voidaan kuitenkin avata, jotta lääke saadaan kulkeutumaan aivojen halutulle alueelle.

Käytännössä potilaan suoneen ruiskutetaan ultraäänivarjoainetta, joka kulkeutuu aivojen ohueen hiussuoneen, jossa se alkaa värisemään aivopesulaitteen käyttämien ultraäänilähteiden vaikutuksesta ja tämä tärinä avaa mekaanisesti veriaivoesteen, jonka jälkeen se on parin tunnin ajan avoinna isoille molekyyleille. 

Lue myös: Tutkimus: Ihmiskehon "unohdettu elin" voikin auttaa pienentämään syöpäriskiä

Laajempaan hoitokäyttöön päästänee muutaman vuoden sisällä

Aivan heti aivopesuri ei ole tulossa laajempaan potilaskäyttöön, vaan aluksi sitä käytetään tieteellisissä tutkimuksissa. 

Aloitamme sillä, että avaamme laitteella veriaivoesteen ja otamme verinäytteitä glioblastoomatuumoreista eli aivokasvaimista. Se on hienoa, sillä voimme päästä laitteen avulla ottamaan näytteitä alueilta, johon emme muuten pääsisi. 

Sen jälkeen hoidamme aivoissa olevia metastaaseja eli syövän etäpesäkkeitä. Hoitoa annetaan etäpesäkkeen ja sen ympäröivälle alueelle. Kun olemme oppineet käyttämään laitetta, voimme alkaa tutkimaan laitteella myös Alzheimerin tautia ja epilepsiaa.

Lue myös: Lääkäri määräsi hedelmiä ja vihanneksia "reseptillä" – millaiset olivat vaikutukset?

Ulkomailla laitetta on kuitenkin jo käytetty muun muassa Parkinsonin taudin, ALS:n ja Alzheimerin taudin hoitoon.

Mitään turvallisuusongelmia, kuten vuotoja, ei ole ollut. Hoidot ovat osoittautuneet turvallisiksi.

Kiviniemen mukaan Oulun yliopistollinen sairaala on nyt maailman veriaivoesteiden avaamisen keskus, sillä se on ainoa sairaala, jossa veriaivoeste voidaan avata sekä aivopesurin että pidempään käytössä olleen mannitolin eli sokeriliuoksen avulla.

Nyt meillä on Oulussa käytössä molemmat keinot, joita voimme kenties joskus vielä yhdistelläkin toisiinsa.

Lue myös: Tiesitkö? Nielemisvaikeudet saattavat olla jopa syövän oire

Kolmas veriaivoesteen avaava tekniikka jo kehitteillä

Vesa Kiviniemi on jo useamman vuoden ajan ollut osana tutkimustiimiä, joka on selvittänyt aivojen puhdistusmekanismien yhteyttä aivosairauksiin. 

Osana tutkimustyötä tiimi on alkanut kehittää kevyempää aivojen pesua tehostavaa aivopesuria veriaivoesteen avaamiseen ja aivojen kuona-aineiden huuhteluun. 

Ensimmäinen hiirikoe on nyt toista kertaa arvioitavana, ja ensimmäisen ihmiskokeen tuloksen ovat vähintäänkin mielenkiintoisia. Jos käy ilmi, että onnistuimme kehittämällämme hoidolla poistamaan amyloidia aivoista tehostetusti, on meillä pian kaksi pesuria, jotka voidaan kenties yhdistää toisiinsa.

Amyloidi on liukenematon proteiini- eli valkuaisainepitoinen materiaali, joka kertyessään elimeen aiheuttaa haittaa sen normaalille toiminnalle, kertoo Terveyskirjasto.

Hiirikokeissa onnistuimme nelinkertaistamaan aivoista poistuvien aineiden määrää.

Artikkelia muokattu 11.9.2023 klo 10.26: Juttuun lisätty tieto, että aivopesuri on hankittu OYS:iin Oulun yliopiston keräämillä lahjoitusvaroilla.

Lue myös: Lääketieteellinen läpimurto: Aivokuolleelle miehelle siirrettiin sian munuainen – elin toiminut jo yli kuukauden

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Keksinnöt