Ihmiset kirjoittavat kännykällä lähes yhtä nopeasti kuin tietokoneen näppäimistöllä – nämä kaksi taktiikkaa vauhdittavat näpyttelyä

Moni nuori on kasvanut kosketusnäytöllinen älylaite kädessään. Tämä näkyy huimana kirjoitusnopeutena, osoittaa uusi tutkimus.

Tuoreen tutkimuksen perusteella ihmiset tekstaavat nykyään lähes yhtä nopeasti kuin kirjoittavat tietokonenäppäimistöllä. Aalto-yliopiston, Cambridgen yliopiston ja ETH Zürichin tutkijat huomasivat, että älypuhelimella kirjoitetaan enää noin 25 prosenttia hitaammin kuin tietokoneen QWERTY-näppäimistöllä.

– Testissä ne, jotka käyttivät kirjoittamiseen molempia peukaloita, ylsivät keskimäärin 38 sanaan minuutissa. Se on vain 25 prosenttia vähemmän kuin keskimääräinen nopeus perinteisellä näppäimistöllä, mikä on hämmästyttävä tulos, kertoo tutkijatohtori Anna Feit ETH Zürichista tiedotteessa.

Nopein kirjoittaja ylsi kahden peukalon taktiikalla 85 sanan minuuttivauhtiin. Harjaantuneet tietokonenäppäimistön käyttäjät yltävät noin sataan sanaan minuutissa.

Löydökset perustuvat yli 37 000 ihmisten älypuhelimella tekemään kirjoitustestiin. Mukana oli edustajia ihmisiä kaikista ikäryhmistä ja yhteensä 160 maasta. Suurin osa osallistujista oli yhdysvaltalaisia parikymppisiä naisia. Testi oli englanninkielinen. Kirjoitusnopeuden lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin esimerkiksi kirjoitusvirheiden määrää.

Tutkimus julkaistiin 2. lokakuuta MobileHCI-konferenssissa, joka pidetään Taipeissa Taiwanissa.

Ennustava tekstinsyöttö ei nopeuttanut kirjoittamista

Ikä vaikutti selvästi tekstausnopeuteen.

– 10–19-vuotiaat kirjoittivat noin 10 sanaa enemmän minuutissa kuin heidän vanhempiensa ikäluokka eli noin 40-vuotiaat, sanoo Aalto-yliopiston professori Antti Oulasvirta.

Nuori sukupolvi on käyttänyt kosketusnäyttöjä koko elämänsä ajan toisin kuin vanhemmat sukupolvet. Esimerkiksi kymmensormijärjestelmän taitaminen ei nopeuttanut älypuhelimella kirjoittamista.

Iän lisäksi kirjoitustaktiikka vaikutti testissä pärjäämiseen. Kahdella peukalolla kirjoittavat suoriutuivat nopeammin kuin yhtä sormea kirjoittamiseen käyttävät. Myös automaattinen tekstinkorjaus nopeutti kirjoittamista, mutta ennustava tekstinsyöttö ei.

– Huomasimme, että tarjottujen sanojen miettimiseen käytetty aika oli suurempi kuin se, mikä niiden kirjoittamiseen olisi kulunut, sanoo tutkijatohtori Sunjun Kim Aalto-yliopistosta.

Lähteet: Aalto-yliopisto, CNN

Lue myös:

    Uusimmat