Poikkeusaikana yksin asuvat vanhukset saattavat viettää pitkiäkin aikoja omissa oloissaan, jolloin kodin turvallisuuden merkitys korostuu.
Kaatumiset ovat tyypillisimpiä iäkkäille sattuvia tapaturmia ja yleisin tapaturmapaikka on koti. Vanhuksen kaatuminen voi johtaa vammoihin, murtumiin ja vakavimmillaan kuolemaan. Kaatumisia voi ehkäistä liikuntaharjoittelulla ja hyvällä ravitsemuksella, mutta myös asumisen turvallisuuteen panostamalla.
Vanhustenhoitopalvelu Helppy muistuttaa, että koronaepidemian vuoksi yksin asuvat vanhukset ovat viettäneet pitkiä aikoja omissa oloissaan. Poikkeusaikana kodin turvallisuuden merkitys korostuu, jotta kotitapaturmilta voisi välttyä.
Vanhuksen kodin turvallisuutta voi parantaa yksinkertaisilla vinkeillä.
LUE MYÖS: Vanhustyön keskusliiton vinkeillä voi pitää ikäihmisistä huolta etänä: "Kyllä tästäkin selvitään"
1. Esteettömät kulkuväylät
Esteettömät kulkuväylät ovat yksi tärkeimmistä turvallisuuden ylläpitäjistä. Esimerkiksi paksut tai epätasaiset matot ja ylimääräiset huonekalut tulisi pitää poissa käytetyimmiltä kulkureiteiltä.
Poistumisreitin tulee olla esteetön ja ulko-oven helposti avattavissa. Jos vanhuksella on vaikeuksia hahmottaa lasiovia, voi niihin kiinnittää kuvan tai lapun.
Asunnossa tulee olla riittävä valaistus. Esimerkiksi liiketunnistimella toimivat valot voivat olla hyvä ratkaisu vanhuksen kotiin.
2. Kaiteet, liukumisesteet ja värien käyttö
Paikoissa, joissa noustaan seisomaan, huonekalut voi yrittää sijoittaa niin, että niistä voi tarvittaessa ottaa tukea. Portaissa olisi hyvä olla ainakin yksi kaide. Tarvittaessa portaat voi päällystää liukuesteellä. Liukueste kannattaa asentaa myös suihkutilan lattialle ja eteen.
Kylpyhuoneeseen voi harkita hankittavaksi seinään kiinnitettävää suihkutuolia tai WC-istuinta, jonka korkeutta voi säätää.
Sisustuksessa käytetyt värikontrastit, kuten värikäs WC-istuimen kansi, selkeästi erottuvat tukikahvat sekä huonekalut, helpottavat hahmottamista paremmin kuin valkoinen kokonaisuus.
3. Tutut elementit tuovat turvallisuutta
Tutut elementit tuovat kotiin turvallisuutta. Tämän vuoksi kodin sisustusta muuttaessa tavarat tulisi pitää mahdollisuuksien mukaan entisillä paikoillaan tai lähellä niitä. Sisustaminen kannattaa toteuttaa tutuilla ja turvallisilla esineillä, yhteisymmärryksessä kodissa asuvan kanssa. Tuttuja valokuvia on hyvä pitää esillä.
Peilit voi poistaa seiniltä, jos ne alkavat ahdistaa vanhusta.
LUE MYÖS: Vappu, 102, ja Mari, 42, ovat ystäviä ikäerosta huolimatta – huumori ja elämänasenne yhdistävät: "Meillä on sellainen sopimus, että loppuun asti mennään"
4. Tue muistia, säilytä esineitä samassa paikassa
Tärkeitä jokapäiväisiä esineitä on järkevä säilyttää aina samassa paikassa, joka on valittu yhdessä vanhuksen kanssa. Muistamisen tueksi näihin paikkoihin voi laittaa esimerkiksi muistilappuja tai koreja, jotta paikat hahmottuvat selkeästi ja tulevat osaksi arkea.
Usein hukkuviin esineisiin voi harkita paikantimen kiinnittämistä.
5. Huolehdi paloturvallisuudesta
Sähkölaitteiden käyttöturvallisuus ja palovaroittimien toiminta on syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Sähkölaitteet tulisi sijoittaa niin, etteivät ne kuumetessaan sytytä tulipaloa.
Lieden välittömässä läheisyydessä tai päällä ei tule säilyttää tavaroita. Pienet sähkölaitteet on hyvä siirtää pois kylpyhuoneesta. Kiinnitä myös huomiota turvalliseen tupakointiin ja kynttilöiden polttamiseen.
Jos asunnossa tarvitaan jatkojohtoja, ne kannattaa piilottaa esimerkiksi listojen taakse. Palonarat ja vaaralliset nesteet tulee säilyttää turvallisessa paikassa.
6. Sijoita käyttöesineet tarpeeksi matalalle
Astiat ja muut käyttöesineet on hyvä sijoittaa niin, ettei vanhuksen tarvitse kurotella niihin yltääkseen. Esillä on järkevä pitää vain tarpeelliset asiat. Harvoin tarvittavat esineet voi säilyttää asunnon yläkomeroissa.
Vanhuksen kotiin tulisi hankkia kunnolliset ja tukevat taloustikkaat, jos ja kun ylös pitää kiivetä. Taloustikkaat ovat turvallisempi vaihtoehto kuin tuoli tai jakkara.
Työkalut ja teräaseet kannattaa säilyttää turvallisessa paikassa.
LUE MYÖS: Vanhus haahuili t-paitasillaan Helsingissä – Sini, 30, oli ainoa, joka pysähtyi: "En voi ymmärtää ihmisiä, jotka ovat kävelleet ohi"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Helppy.fi, Kodinturvaopas.fi, THL