Tänään vietetään 112-päivää. Kun ikävuosia kertyy, itsenäisesti pärjääminen voi muuttua aiempaa haastavammaksi. Vanhusten turvallisuuden suhteen läheisten rooli huolenpitäjinä korostuu.
– Monet tapaturmat voi välttää kokonaan tai vähentää niiden vakavuutta, jos vain osaa varautua etukäteen, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifiltä.
Lue vinkit tapaturmien välttämiseksi.
Pienennä liukastumisriskiä sekä ulkona että sisällä
Tasapaino ja reaktionopeus kärsivät, kun ikää tulee lisää. Lisäksi luusto haurastuu, jolloin se kestää vähemmän kolhuja. Tästä syystä kaikilla pitäisi olla nastat kenkien alla ulkoillessa liukkailla teillä. Liukuesteiden asentaminen kylpyhuoneeseen kannattaa, koska ne torjuvat tehokkaasti tyypillisintä kotona tapahtuvaa tapaturmaa: kaatumista.
– Moni vanha ihminen liikkuu rollaattorilla, mutta sen kanssa kylpyhuoneessa kurvaileminen on yleensä liian ahdasta ja hankalaa. Tukea antavia kädensijoja on hyvä olla riittävästi kylpyhuoneessa esimerkiksi WC-istuimen ja ammeen tai suihkukaapin lähettyvillä, Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto opastaa.
Vältä kurkottamista korkealle
Monet ikääntyneet haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään. Kotona pärjäämistä voi edesauttaa monilla ratkaisuilla. Tavaroita ei kannata säilyttää kaappien ylähyllyillä, jos on epävarma tasapainostaan tai on taipumusta huimaukseen. Lampunvaihtoon ja muihin tuolille, jakkaralle tai tikapuille kiipeämistä vaativiin hommiin kannattaa pyytää apua.
Palohälyttimet kuntoon
Yli 65-vuotiaat ovat palokuolemissa yliedustettu ikäryhmä suhteessa heidän osuuteensa koko väestöstä.
– Merkittävin syy tälle lienee se, että joukossa on paljon henkilöitä, joilla on rajoittunut toiminta- tai liikkumiskyky. On siis erittäin tärkeää pitää huolta siitä, että ikääntyneiden ihmisten kotona on toimivat palovaroittimet ja liesivahti, joka katkaisee liedestä virran jo ennen liesipalon syttymistä, Koskela kertoo.
Avun hälyttäminen
Monissa kännyköissä on pikavalintatoiminto: painamalla jotain näppäintä pitkään, puhelin soittaa siihen tallennettuun numeroon. Älypuhelimiin puolestaan saa sovelluksia, joissa on lisäksi muitakin avun hälyttämistä helpottavia toimintoja. Joissakin älypuhelinmalleissa on myös toiminto, jolla voi antaa toiselle oikeuden seurata missä puhelin sijaitsee ja liikkuu. Omaisten on myös hyvä muistaa soittaa ikääntyneille läheisilleen säännöllisesti.
– Turvaranneke tuo turvaa erityisesti yksin asuville. Omaisilla on tärkeä rooli siinä, että vanhuksen saa ymmärtämään ja hyväksymään turvarannekkeen tarpeellisuuden. Liian usein turvaranneketta säilytetään pöytälaatikossa eikä ranteessa, jossa siitä olisi apua tukalassa tilanteessa, Koskela muistuttaa.
Lähde: If