Ikänäköä voi korjata leikkauksella – riskit mahdollisia

vanhempi nainen lukee lehteä
Kuvituskuva.Colourbox
Julkaistu 12.12.2014 06:08

Vilma Vuorio

vilma.vuorio(at)mtv.fi

Ikänäkö ilmaantuu monille jo noin 45 vuoden iässä. Muutosta voi korjata turvalliseksi määritellyllä ikänäköleikkauksella – täysin riskittömiä ne eivät kuitenkaan ole.

Silmäkirurgi Olavi Pärssinen kertoo, että kun katse tarkentuu, silmän linssi, eli mykiö, muuttaa muotoaan. Iän myötä jokaisen ihmisen kyky tarkentaa heikkenee, kun mykiön joustavuus vähenee. Vähä vähältä tarkennuspiste siirtyy kauemmas.

Noin 45-vuotiaana ikänäkö alkaa haitata lähelle näkemistä, ja tästä noin seuraavan kymmenen vuoden ajan ikänäkö lisääntyy. Lapsena voi lukea nenä kiinni kirjassa, mutta viisikymppisenä kirjaa joutuukin pitämään käsivarren mitan päässä.

Pärssisen mukaan ikänäköä on mahdollista korjata leikkauksella. Julkisella puolella ikänäköleikkauksia suoritetaan vain harmaakaihileikkauksen yhteydessä. Yksityisellä puolella ikänäköä leikataan ilman kaihiakin. Pärssinen toteaa, että ikänäköleikkaukset ovat yleistyneet ja tulevat varmasti yleistymään edelleenkin, kun leikkaustekniikat ja linssien optiset ominaisuudet paranevat jatkuvasti.

Piilolinssi silmän sisälle

– Ikänäköleikkaus harmaakaihileikkauksen kanssa suoritettuna on sellainen, että silmän linssistä poistetaan harmaakaihin aiheuttama samentuma ja tilalle laitetaan kirkas, muovinen linssi. Konkretisoituna tämä tarkoittaa sitä, että silmän sisälle laitetaan piilolasi, Pärssinen selventää.

Ikänäköleikkauksen voi suorittaa kenelle vain yli 45-vuotiaalle, mutta koska ikänäkö voi lisääntyä 60-vuotiaaksi asti, ei varhaisessa vaiheessa tehty ikänäköleikkaus ole välttämättä kestävä ratkaisu. Pärssinen kertoo leikkauksia tehtävän potilaan tarpeiden ja harrastusten mukaan. 

– Ikänäköleikkauksella voidaan korjata optinen puoli. Lopputulokseen vaikuttaa tietenkin se mikä silmän terveys on muuten. Ikäihmisillä voi olla esimerkiksi silmänpohjan rappeumaa.

Toimenpiteenä nopea

Ikänäköleikkaus on toimenpiteenä nopea. Noin 15–30 minuutin leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Leikkauksen jälkeen on syytä varoa silmien hieromista, mutta näkö on usein hyvä jo ensimmäisinä päivinä. Jälkihoitona käytetään silmätippoja kahdesta neljään viikkoa.

– Silmän sisäinen linssi on sellainen, että toiset tottuvat heti ja toisilla menee muutama kuukausi. Jos puolessa vuodessa ei totu, niin sitten ei todennäköisesti totu, Pärssinen sanoo.

Yksiteholinssi vai moniteholinssi?

Ikänäköleikkaus voidaan suorittaa monovision-ratkaisulla, jossa silmistä tehdään tietoisesti eripariset. Toinen vaihtoehto on käyttää moniteholinssejä.

– Silmissä on toispuolisuutta ja toinen silmä on johtava. Yksiteholinsseillä eriparisiksi tehdyistä silmistä toinen näkee lähelle ja toinen kauas. Johtavasta silmästä tehdään se, joka näkee kauas.

Moniteholinssi taas on suunniteltu niin, että molemmat silmät pystyvät tarkentamaan lähelle ja kauas. Pärssinen sanoo, että silmän sisäisiä moniteholinssejä käytetään yleisemmin yksityisellä puolella.

Leikkauksissa aina komplikaatioriski

– Ikänäköleikkauksen tekeminen, vaikka ei olisi kaihia, on teknisesti mahdollista, mutta se ei ole yleinen hoitomenetelmä. Leikkauksiin liittyy aina komplikaatioriski, vaikka kyseessä olisi turvallinen toimenpide.

Moniteholinssien kanssa on mahdollista, että näkökenttään tulee heijastumia ja halo-ilmiöitä. Tällaisia häiriöitä esiintyy 1–5 prosentilla leikatuista. Linssi voidaan vaihtaa, jos häiriöt ovat hyvin haitallisia, mutta Pärssisen mukaan uusia leikkauksia suoritetaan harvoin.

Leikkaukseen liittyy myös aina tulehdusriski. Pärssinen arvioi, että tulehdusriski on melko alhainen ja osuu noin yhdelle 2000:sta. Jälkikaihi on myös yleinen komplikaatio, sitä esiintyy noin 10–15 prosentilla leikatuista. Siinä kapseli, johon linssi laitetaan, alkaa samentua. Jälkikaihia voidaan hoitaa lasertekniikalla.

– Esitarkastelussa ja suunnittelussa pohditaan näitä asioita potilaan kanssa. Joskus suoritetaan vain kaihileikkaus ja ikänäköä korjataan silmälaseilla.

Kuva: Colourbox

Miten erottaa normaali ikänäkö silmäsairaudesta? Lokakuussa 2013 Studio55.fi-ohjelmassa keskusteltiin silmien terveydestä silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivon kanssa. Katso video alta!

26:27img

Tuoreimmat aiheesta

Näkö