IL: HUS maksoi johtajilleen hurjia tulospalkkioita – näin kommentoi Lasse Lehtonen

Talousahdingossa olevan HUSin johtajien tavoite- ja tulospalkkioiden kokonaissumma kasvoi viime vuodesta 11,3 prosenttia, kertoo Iltalehti.

HUS-yhtymä maksoi keväällä 2024 yhteensä 454 000 euroa tavoite- ja tulospalkkioita tulosalue- ja toimialajohtajilleen kertapalkkioina kiinteän palkan päälle, uutisoi Iltalehti.

Eniten maksettiin Naisten, lasten ja nuorten -palveluiden tulosaluejohtajalle Matti Holille. Hän sai 29 019, 85 euroa kiinteän reilun 14 000 euron kuukausipalkan lisäksi.

Keskimäärin palkkiota maksettiin tänä keväänä johtajille 17 471 euroa.

Tavoite- ja tulospalkkioiden kokonaissumma kasvoi viime vuodesta 11,3 prosenttia, kertoo IL.

Lehtonen: Tulospalkkioita voisi olla enemmänkin

Suuret tulospalkkiot herättivät heti tuoreeltaan keskustelua, sillä Hus-yhtymä on juuri aloittanut jättimäiset yt-neuvottelut, ja lähes tuhannen ihmisen työpaikat ovat vaarassa. Yt-neuvotteluilla halutaan saada 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Neuvotteluiden piirissä on noin 28 000 henkilöä. Ensi vuodelle HUSin sopeutustarve on yhteensä 140 miljoonaa euroa. 

Itsekin tulospalkkiota 12 656 euroa tänä keväänä kuukausipalkkansa päälle saanut HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on sitä mieltä, että julkishallinnossa voisi käyttää enemmänkin tulospalkkioita, kun tuottavuus on laskussa.

– Tulospalkkioita voisi enemmänkin käyttää julkihallinnossa. Ongelmana on se, että maksetaan osaamisesta, muttei tekemisestä tai tuloksista. Kannatan itse suoriteperusteisten palkkojen lisäämistä, jotta saadaan tuotantoa ja tuottavuutta kasvamaan, Lehtonen toteaa MTV Uutisille.

Kritiikkiä Lehtonen ei tulospalkkioista niele.

Hänen mielestään terveydenhuollosta puuttuu kokonaan kannustusjärjestelmä, joka voisi auttaa nykyisessäkin sote-järjestelmässä tuottavuuden nostamiseen.

–Tuottavuus on laskusuunnassa, ja sen parantamiseksi tulisi tehdä jotain.

Lue myös:

    Uusimmat