Hoitojonot kasvavat, henkilöstöä karsitaan: HUS-pomo vastaa, voisiko säästöjä ottaa parjatusta Apotti-ohjelmasta

1:15imgNäin HUSin yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava kommentoi Apotti-ehdotusta. Keskustelussa myös Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita.
Julkaistu 19.08.2024 09:28
Toimittajan kuva
Katariina Taleva

katariina.taleva@mtv.fi

HUSin yhtymähallitus kokoontuu päättämään maanantaina talouden sopeuttamisohjelmasta.

HUS:in yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) ei pidä oleellisena Huomenta Suomen haastattelussa, että säästöjä HUSin talouteen haettaisiin pahoin parjatusta Apotti-ohjelmasta.

HUSin osastoylilääkäri Jyrki Kankare kritisoi aiemmin Ilta-Sanomien haastattelussa HUSin puheita henkilöstövähennyksistä ja ehdotti, että säästöjä haettaisiin Apotti-ohjelmasta. Kankare kertoi IS:n haastattelussa, että vaihtoehtoiset järjestelmät maksaisivat noin viidesosan.

Apotti-järjestelmää on kritisoitu kovin sanoin sen käyttöajan aikana. Myös ohjelman potilasturvallisuus on aiheuttanut huolta viime vuosien aikana.

HUS kertoi viime viikolla aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Vähennystarpeen on arvioitu olevan enintään 990 henkilötyövuotta. Tällä tavoitellaan 50 miljoonan euron säästöjä.

Lue myös:  HUSin toimitusjohtaja mahdollisesta irtisanomispommista: "Hätätapaukset ja vakavat sairaudet hoidetaan varmasti"

Risto Rautava kertoo, että ICT-ohjelmista on jo säästetty 130 miljoonaa tämän vuoden budjetista.

– Apotista on monenlaisia mielipiteitä. En usko, että se on nyt se oleellisin asia tässä kysymyksessä.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita sanoo, että ICT-järjestelmiin, olivat ne minkä nimisiä tahansa, menee huomattavia summia rahaa jokaisella hyvinvointialueella.

– Voisi olla yksi säästökohde, Koivuviita sanoo.

"Nyt ei enää muualta löydy säästövaraa"

HUS on korostanut, että säästöistä huolimatta potilasturvallisuus ei tule vaarantumaan ja tarkoitus on, että hoitotyön etulinjasta ei haeta säästöjä. 

Rautava kertoo, että HUS on jo säästänyt "monesta paikasta".

– Nyt ei enää muualta löydy säästövaraa, ja sen takia olemme tilanteessa, että meidän on katsottava henkilöstökuluja. Henkilöstökulut ovat ylivoimaisesti suurin kuluerä, Rautava perustelee.

Samalla kuitenkin ongelmana on, että hoitojonot, niin HUSissa kuin muillakin hyvinvointialueilla, kasvavat. 

Lue myös: Pohjanmaalla osa jonottanut vuosia psykiatriseen hoitoon – aluehallintovirastolta huomautus

Valvira on määrännyt HUSin lyhentämään kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitojonoja maaliskuun loppuun mennessä lain vaatimalle tasolle.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita epäilee, että tässä HUS ei tule onnistumaan, mikäli suunnitellut leikkaukset toteutuvat.

– Tämä sama koskee monia hyvinvointialueita, Koivuviita toteaa.

Rautava sanoo, että jotta hoitojonot koko Suomessa saataisiin lain vaatimalle tasolle, puhuttaisiin 200 miljoonasta eurosta.

– HUSin kohdalla se olisi noin 50 miljoonaa euroa, Rautava sanoo.

Koivuviita huomauttaa, että summa on juuri sama summa minkä lasketaan olevan henkilöstön säästötavoitteet.

– Tässä tullaan terveydenhuollon yleiseen rahoituskeskusteluun ja säästöjen nopeaan aikatauluun. Varmasti erikoissairaanhoidosta olisi säästettävissä hitaammalla aikataululla ja näin saatua perusterveydenhuoltoon resursseja hoitojonojen purkuun, Koivuviita sanoo.

10:29imgKatso tästä koko Huomenta Suomen haastattelu HUSin tilanteesta.

Tuoreimmat aiheesta

HUS