Tyyni pakkassää on eilen ja tänään heikentänyt ilmanlaatua monissa Suomen kaupungeissa. Tällaisessa inversiotilanteessa pakokaasut ja muut ilman epäpuhtaudet kerääntyvät lähelle maanpintaa eivätkä pääse laimenemaan.
Tyyni, kuiva pakkassää ja vilkas liikenne ovat huono yhdistelmä. Ilmanlaatu on eilen ja tänään heikentynyt monissa Suomen kaupungeissa.
– Pahimmat tilanteet ovat olleet meidän suurimmissa kaupungeissa, suurimpien kaupunkien keskustoissa. Juuri tämä tilanne, mikä nyt on päällä, on säätilanteen ja päästöjen yhteisvaikutusta, selittää Ilmatieteen laitoksen tutkija Pia Anttila.
Saasteet kertyvät maapinnan lähelle
Ilmanlaatu on luokiteltu monella alueella huonoksi tai välttäväksi, ajoittain jopa erittäin huonoksi. Suurin syy ilmanlaadun heikkenemiseen on ollut selkeän ja heikkotuulisen yön aikaansaama inversiotilanne.
– Inversiotilanne tarkoittaa sitä, että maanpinnan yläpuolelle muutaman sadan metrin korkeuteen jää pitkäksi aikaa lämmin ilmakerros ja se estää alla olevien ilmakerrosten sekoittumisen. Saasteet kertyvät sinne maanpinnan lähelle, kuvailee Anttila.
Liikenteen pakokaasut ja katupöly jäävät hengityskorkeudelle eivätkä pääse laimenemaan. Hengitettävien hiukkasten ja typenoksidien pitoisuudet ilmassa ovat nousseet.
Lapset ja vanhukset voivat kärsiä
Ilmanlaatu on heikentynyt, vaikka Etelä-Suomessa liikenne on tällä viikolla ollut hiihtolomien takia tavallista hiljaisempaa. Jos tyyni pakkassää jatkuu, ensi viikolla ilmanlaatu voi olla vieläkin huonompi, kun liikenne taas lisääntyy.
Ilmansaasteilla voi olla myös terveysvaikutuksia.
– Kyllä voi olla. Varsinkin vanhukset, lapset ja entisestään sairaat ihmiset voivat niistä kärsiä, sanoo Anttila.
Puun pienpoltto heikentää ilmanlaatua
Liikenteen lisäksi ilmanlaatua saattavat huonontaa paikallisesti puun pienpoltosta muodostuvat hiukkaset. Kun kaikki polttavat pientaloalueella takkaa samaan aikaan, se heikentää ilmanlaatua.
Päästöjä kasvattavat myös täydellä teholla toimivat lämpövoimalat.