Ikiroudan sulamisen ennustetaan vapauttavan maaperästä metaania, joka vauhdittaa ilmaston lämpenemistä. Pohjoisilla alueilla ilmastonmuutoksella voi kuitenkin olla myös erikoisempia seurauksia.
Siperiassa Jamalin niemimaalla puhkesi yllättäen pernaruttoepidemia, joka vaati yhden lapsen hengen ja sairastutti useita. Tiedemiehet epäilevät tartunnan lähteeksi poroja, jotka olivat laiduntaneet tautiin vuosikymmeniä sitten kuolleiden lajitovereidensa sulaneilla haudoilla.
Venäläistutkijat varoittavat Jamalin tapahtuminen voivan olla esimakua tulevasta. Siperian maaperässä on muun muassa isorokkoon kuolleiden hautoja 1800-luvun lopulta, puhumattakaan maaperään hautautuneista mammuteista, joista on löydetty osin vielä tunnistamattomia viruksia.
– Luulen ilmastonmuutoksen tarjoavan meille vielä monia yllätyksiä. En halua pelotella ketään, mutta meidän on syytä olla valmiina, sanoo Viktor Malejev Venäjän epidemiologian tutkimusinstituutista.
Ennätyslämmin kesä
Malejevin mukaan pernaruttoepidempia olisi voitu ehkä välttää, jos porojen säännöllistä rokottamista ei olisi vuosikymmen sitten lopetettu. Nyt pari tuhatta poroa on kuollut, satoja ihmisiä joudutaan rokottamaan ja liki 13000 neliökilometrin alue on erityistarkkailussa.
Lämpötila Jäämeren rannoilla nousi kesällä ajoittain yli 30 celsiusasteeseen. Venäjän hydrometrologian keskuksen mukaan kesä- ja heinäkuu olivat pohjoisilla alueilla mittaushistorian lämpimimmät, kertoo The Independent Barents Observer -sivusto. Samalla Jäämeren jääpeite on supistunut ennätyksellisen pieneksi.
– Tämä on jättiläismäinen, ennen näkemätön poikkeama, sanoo Venäjän globaalin ilmastoinstituutin johtaja Sergei Semenov.
Tutkijat valittavat, ettei Venäjän hallinnolta juuri liikene rahaa ilmastonmuutoksen tutkimiseen, vaikka sen vaikutukset ovat voimakkaimpia juuri pohjoisilla alueilla. Vasta katastrofeihin reagoidaan.
– Jamal oli vain pieni herätyskello. Luonto haastaa meidän myös tulevaisuudessa, sanoo valtameritutkija Valeri Malin.