Suomen metsiä ei olla kaappaamassa Keski-Euroopan hiilinieluksi, toteaa ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.
Ilmastopaneelin Ollikaisen mielestä julkisuudessa käyty keskustelu EU:n metsästrategiasta on ollut pahasti vääristynyttä.
– Jos mietitään Eurooppaa, niin suurin metsänielu on Saksalla, toiseksi suurin Puolalla, sen jälkeen löytyy Ranska, Ruotsi, Italia, Espanja ja sitten Suomi, listaa Ollikainen.
Kristillisdemokraattien Sari Essayahin mukaan EU:ssa yritetään tehdä metsävallankaappausta. SuomiAreenan eilisessä puheenjohtajantentissä keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi oli samoilla linjoilla.
Ollikaisen mukaan tuollainen näkemys ei kuitenkaan perustu tosiasioihin.
– Puheet siitä, että Keski-Eurooppa ottaa Suomen nielun laskeakseen päästöjä ei vaikuta faktojen valossa laisinkaan oikealta. Toki ollaan suurimmasta päästä, Ollikainen sanoo.
Metsästrategiasta käyty keskustelu ei saa Ollikaiselta muutoinkaan kehuja.
– Ilmaston osalta se on ollut täysin irti faktoista.
Ollikainen ei myöskään pidä uskottavana väitettä, jonka mukaan EU ottaisi jatkossa täysin näppeihinsä Suomen metsäpolitiikan.
– Kansallinen metsäpolitiikka pysyy maiden omissa hanskoissa. Voi kuitenkin tulla yhteisistä EU-linjauksista tulevia asioita. Niitä on nytkin. EU:n sormet näkyvät siellä täällä kansallisessa metsäpolitiikassa.
"Maatalouteen täytyy löytää uusia keinoja"
Ollikaisen mukaan on selvää, että EU:n ilmastopaketin myötä Suomesta täytyy löytyä paljon toimenpiteitä, joilla liikenteen ja maatalouden päästöjä karsitaan.
Puhtaalta pöydältä ilmastotyötä ei jouduta aloittamaan, Ollikainen lisää.
– Hallitus on jo linjannut liikenteen päästöjen puolittamisen vuoteen 2030 mennessä. Vähintään se täytyykin saada, jotta tavoitteet saavutetaan, Ollikainen toteaa.
Maatalouden puolelta Ollikainen nostaa esille turpeen, josta väännettiin pitkään ja hartaasti budjettiriihessä. Turvepeltojen sulkeminen on Ollikaisen mukaan keino, joka vähentää päästöjä. Lisätoimiakin tarvitaan.
– Maatalouteen täytyy löytää uusia keinoja. Kotieläinten metaanipäästöjen vähentämiseksi tulisi rehuvalmistajien ryhtyä tarjoamaan rehuja, joissa on lisäaineita, jotka vähentävät CO2-päästöjä.
Lue myös: "Turpeen ominaispäästöt ovat suuremmat kuin kivihiilen" – asiantuntija listaat syyt, miksi turpeenpoltosta tulisi luopua
Täysiä pisteitä EU:n tänään esittelemä ilmastopaketti ei Ollikaiselta saa.
– Se olisi voinut olla vieläkin kunnianhimoisempi, hän toteaa.
Suomalaiset yritykset ovat varsin hyvin varautuneita ilmastopaketin tuomiin haasteisiin, Ollikainen uskoo.
– Pääosa meidän yrityksistä on olennaisesti puhtaampia kuin kilpailijamaissa, jos jätetään Ruotsi pois. Suomen haasteet tiedettiin etukäteen. Ne ovat liikenne ja maatalous. Ne ei tästä muutu. Niiden kanssa olisi joka tapauksessa jouduttu painimaan.