Ilmat viilenevät ja sitoutumiskausi on taas täällä – tarkkaile näitä merkkejä treffikumppanissasi

Sitoutumiskausi on kylmien ja pimeiden iltojen piristysruiske.

Viime vuosina sosiaalisessa mediassa on yleistynyt joka syksy sama käsite, cuffing season, eli sitoutumiskausi.

Kesän helteillä voi olla vaikea pysähtyä, kun festivaalit ja kesäterassit kutsuvat vauhdikkaisiin rientoihinsa. Syksyn tullen ääni kuitenkin muuttuu kellossa.

 Ilmojen kylmetessä olisi kiva käpertyä lämpimän viltin alle jonkun mukavan ihmisen kainaloon. Ilmiötä kutsutaan sitoutumiskaudeksi. Railakkaan sinkkukesän jälkeen moni haluaa sitoutua, ainakin väliaikaisesti.

Well + Good selvitti, että sitoutumiskausi ei ole mikään myytti, vaan kyseessä on todellinen ilmiö. 

Se on kuitenkin nyt läpikäymässä murrosta, joka voi monen mielestä olla tervetullut muutos nykyajan kertakäyttömäiseksi muuttuneeseen deittailukulttuuriin.

Luonnollinen syy

Vaikka terminä sitoutumiskausi on uudenkarhea, on sillä evoluution näkökulmasta hyvinkin pitkät juuret ihmisyyden historiassa.

Partnerilla on ollut suvunjatkamistarpeen lisäksi myös mukavuussyistä tärkeä merkitys talvikautena. Sen lisäksi, että öisin löytyisi lämmin keho, jonka viereen käpertyä nukkumaan, oli partnerin kanssa elämä ollut paljon helpompaa. 

Ennen vanhaan oman kumppanin kanssa oli helpompi jakaa talvikauden haasteet, kuten resurssien vähyys ja karut sääolosuhteet.

– Ihmiset ovat motivoituneita hakeutumaan lähemmäs muita ihmisiä vuodenaikoina, jolloin olemme altistuneita ankarille ympäristöolosuhteille, kertoo psykologisen tutkimuksen tohtori Sarah E. Hill Cougar.

Myös nykyaikana talvikuukaudet aiheuttavat omanlaisiaan arkisia haasteita, jotka saavat sitoutumiskauden monen mielestä vaikuttamaan erityisen kiehtovalta. 

Valoisan ajan vähyys vuorokaudesta laskee monen mielialaa. Myös monet kesän ulkoaktiviteetit ja harrastukset ovat paussilla lumen ja kylmyyden takia. 

Sen takia onkin luonnollista etsiä serotoniinipiikkiä jostain muualta, vaikkapa uudesta parisuhteesta.

– On luonnollista, että pyrimme etsimään uusia hyvänolon tunnetta herättäviä tapoja. Ei ole monia asioita, jotka saavat ihmisen tuntemaan itsensä paremmaksi kuin rakastuminen tai rakastuneena oleminen, Hill arvioi.

Ei pelkkää hyvää

Sitoutumiskausi kuulostaa kättelyssä ihastuttavalta konseptilta, mutta siinä on myös varjopuolensa. Jo sanana "kausi" viittaa sen väliaikaisuuteen. 

Vähän samaan tapaan kuin kesäromanssin tarkoitus on viihdyttää vain kesän ajan, voi sitoutumiskauden kullanmurun tarkoitus olla pelkästään vällyjen lämmitys kylmimpien kuukausien yli.

Ystävänpäivän jälkeen kevätauringon sulattaessa routaa maasta, päättyy myös moni sitoutumiskauden paineesta syntynyt suhde.  

Viime vuosina on puhuttu jopa yksinäisyyden epidemiasta.

Yhdysvaltojen terveys- ja sosiaalipalveluministeriö julkaisi äskettäin raportin, jonka perusteella Yhdysvalloissa jokaisessa yhteiskuntaluokassa kärsitään yksinäisyydestä. Sen takia moni etsiikin tällä hetkellä kumppania tositarkoituksella aivan eri tavalla kuin vielä muutama vuosi takaperin.

Jos Tinderiä, Bumblea ja Hingeä on uskominen, näkyy tositarkoituksella seuranhaku myös deittisovellusten käyttäjien käytöksessä. 

Sovellusten keräämän datan perusteella ihmiset hakevat aiempaa syvällisempiä ja aidompia kontakteja.

– Deittailijat etsivät nyt samaa asiaa, mitä he etsivät mihin tahansa muuhun vuodenaikaan, eli yhteistä, loogisesti etenevää ja aidosti hyvää yhteyttä ihmisen kanssa, kertoo seksologian tutkija Shan Boodram, joka on myös Bumblen seksi- ja parisuhdeasiantuntija.

Jotain merkityksellisempää

Viime vuoden syyskuussa valmistunut Hingen kysely selvitti yli 2000 aikuisen suhtautumista deittailuun ja sitoutumiskauteen. 

Jo silloin yli 57 prosenttia nuoremmista, eli sukupolvi Z:sta, tunnusti etsivänsä vakavaa suhdetta vuodenajasta riippumatta.

Hingen kyselyyn vastanneista jopa 93 prosenttia etsi deittikumppania, joka on emotionaalisesti haavoittuvainen.

– Nuoret sinkut ovat muuttamassa ennakkoluuloisia ajatuksia sitoutumiskaudesta hylkäämällä kaikenlaiset perinteiset aikajanat ja paineet parisuhteen etenemisestä, Tinderin parisuhdeasiantuntija Devyn Simone kertoo.

Sitoutumiskauden kannalta se tarkoittaa sitä, että sinkut etsivät nyt suhdetta, jonka on tarkoitus kestää, sen sijaan, että etsitään parasta ennen -päiväyksellä merkittyä hauskaa ajanvietettä.

Bumble selvitti, mitä sen käyttäjät hakevat potentiaalisesta kumppanista. 53 prosenttia yli 2 000 vastanneesta arvosti kumppanissa kiltteyttä ja huumorintajua. Noin puolta vastanneista kiinnosti kumppanissa yhteiset kiinnostuksenkohteet ja harrastukset.

Paine sitoutua

Sitoutumiskauden voi herkästi yhdistää tietynlaiseen paineeseen sitoutua. Kaikkien pitäisi pystyä löytämään viimeistään marraskuuhun mennessä kumppani, jonka kanssa vetäytyä talviunille kutemaan. 

Sen myötä moni saattaa aloittaa suhteen, johon ei normaalioloissa välttämättä koskaan edes ajautuisi.

On ongelmallista, jos ihminen on valmis joustamaan tai muuttamaan haluamansa kumppanin tai parisuhteen varalle asettamiaan standardeja. Tällöin riski sydänsuruille kasvaa.

Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että on aivan mahdollista, että sitoutumiskauden suhteesta voi rakentua pidempiaikainen ja tervekin parisuhde.

– Jos olet suhteessa, joka on alkanut niin, että molemmat etenevät suhteellisen verkkaisesti, mutta kuitenkin noususuhdanteisesti, uskon, että se voi olla merkki, että suhde kestää sitoutumiskaudesta huolimatta, Hill toteaa.

Kaikkien sitoutumiskaudella aloitettujen suhteiden ei kuitenkaan ole pakko kestää talven yli. On myös ihan hyväksyttävää etsiä mukavaa lusikointikumppania talvikuukausiksi.

Myös lyhyillä parisuhteilla on oma tarkoituksensa. Tärkeintä on se, että parisuhteen molemmat osapuolet ovat kartalla siitä, millaisesta parisuhteesta on kyse.

Oletko sitoutumiskauden uhri?

Näistä merkeistä tiedät, että joku yrittää sitouttaa sinua sitoutumiskaudella.

1. Vietätte enenevissä määrin aikaa yhdessä

Jos ihastuksen kohteesi pyrkii nopein peliliikkein mahduttamaan mahdollisimman monia treffejänne kalenteriinsa, saattaa hän olla sitoutumiskauden paineiden uhri.

Boodram käskee kiinnittämään aikaa myös treffien sisältöön. Suhteen kannalta on hyvä, että virallisempien deittien lisäksi vietätte yhteistä aikaa arkisten askareiden parissa ja myös ystävienne kanssa. Tutustumisvaiheelle on tärkeä antaa aikaa ja tilaa.

2. Suhteen tahti kiihtyy

Jos huomaat, että tapailemasi ihminen yrittää kiihdyttää yhdestä parisuhteen virstanpylväästä seuraavaan hyvin lyhyessä ajassa, on mahdollista, että hän haluaa lukita sinut sitoutumiskauden kumppaniksi mahdollisimman pian.

Esimerkiksi, jos olette ensitreffien jälkeen jo parin viikon päästä istumassa kahvipöytään vanhempien kanssa, voi vauhti olla aika hurja.

On toki tärkeää huomioida, että aina vauhti ei ole pahasta. Toisille vanhempien tapaaminen jo parin viikon deittailun jälkeen ei tunnu vauhtisokeudelta. Tärkeintä on edetä itselle sopivalla tahdilla.

Kuuntele omia tunteitasi, selvitä millaiset odotukset sinulla on suhteelta ja mihin vedät omat rajasi. 

3. Sänkyyn hypätään vauhdilla

Sitoutumiskaudella suhteet saattavat muuttua hyvinkin intiimeiksi hyvinkin nopeasti. Pikakelaukselle hypänneessä suhteessa pyritään fyysisellä läheisyydellä vauhdittamaan intiimin yhteyden muodostumista.

Jos toinen osapuoli tuntuu olevan kiinnostuneempi seksistä, voi se tarkoittaa sitä, että heille tärkeintä on löytää sitoutumiskaudelle suhde, joka on ennen kaikkea fyysinen. Se ei ole ongelma, jos parisuhteen molemmat osapuolet ovat samalla sivulla suhteen laadusta.

4. Entinen kumppani palaa raapimaan ovesi taakse

Jos entinen kumppanisi tai tapailemasi ihminen palaa sitoutumiskauden kynnyksellä elämääsi, on todennäköistä, että he etsivät sitoutumiskaudelle seuraa Netflix&chill -iltoihin. Ole varmuuden vuoksi varuillasi eksän tarkoitusperistä.

– Voi hyvin olla, että he haluavat vain tappaa aikaa kanssasi ja kevään tullen penkittää sinut jälleen kerran, Hill varoittaa.

Kuinka pitää hauskaa sitoutumiskaudella ilman sydänsuruja?

Halusitpa pitää hauskaa talvikauden yli tai löytää pidempiaikaisempaa kumppania, onnistuneen parisuhteen tärkein kulmakivi on avoin ja rehellinen kommunikaatio. Sillä ei ole väliä, mikä vuodenaika on kyseessä.

Voit esimerkiksi aloittaa keskustelun kysymällä kuinka pitkälle kumppanisi näkee suhteenne etenevän, tai pitääkö hän suhdettanne ennen kaikkea kätevänä ajanviettona. 

On myös tärkeää selvittää kumppanin lyhyen ja pitkän ajan parisuhdetavoitteita. Sen myötä tiedät, ettet ole kiiruhtamassa mihinkään, mihin et itse ole vielä valmis ja oletteko kumppaninne kanssa samalla sivulla.

Voi olla vaikeaa ja pelottavaa avautua kysymään tai vastaamaan edeltäviin kysymyksiin. Kysyminen on kuitenkin ainoa tapa saada selvyyttä. Samalla suojelet myös itseäsi mahdolliselta sydänsurulta.

Katso myös: Unelmoitko tosirakkaudesta tai haikailetko yhä eksäsi perään? Riski on iso

Unelmoitko tosirakkaudesta ja täydellisestä sieluntoveruudesta? Saatat haikailulla jäädä paitsi elämästä 7:50
Videolla meedio ja selvänäkijä Tanja Tissari kertoo sielunkumppanuudesta. Haastateltavana myös tunnelukkoterapeutti Mia Moisio, joka pohtii nykymaailman ihmissuhteisiin ja rakastumiseen liittyviä haasteita.

Lue myös:

    Uusimmat