Ilmiö on viilentänyt säätä viimeiset kolme vuotta, mutta viimeiset kahdeksan vuotta ovat silti olleet mittaushistorian lämpimimpiä – eikä parempaa ole luvassa

12:23img
Ilmaston lämpenemisen nopeus arktisella alueella säikäytti asiantuntijat – nyt kommentoi Ilmatieteen laitoksen tutkija
Julkaistu 10.01.2023 14:49

MTV UUTISET–STT

Euroopassa rekisteröitiin keskilämpötilojen perusteella toiseksi lämpimin vuosi koskaan.

Viimeksi kuluneet kahdeksan vuotta ovat olleet mittaushistorian lämpimimpiä maailmanlaajuisesti, vaikka säähän on viimeisen kolmen vuoden aikana vaikuttanut viilentävä La Nina -ilmiö. kertoo EU:n Copernicus-ilmastopalvelu.

Viime vuosi oli keskilämpötilojen perusteella viidenneksi lämpimin sen jälkeen kun tilastoja alettiin pitää 1800-luvulla.

–  Vuosi 2022 oli jälleen ilmastoäärimmäisyyksien vuosi niin Euroopassa kuin muuallakin, sanoi ilmastopalvelun apulaisjohtaja Samantha Burgess lausunnossaan.

– Nämä tapahtumat alleviivaavat sitä, että koemme jo nyt lämpenemisen tuhoisat vaikutukset, hän jatkoi.

Keskilämpötilojen mukaan tarkasteltuna mittaushistorian kuumimpien vuosien listan kärkipää on kuumimmasta alkaen 2016, 2020, 2019 ja 2017.

Parempaa ei ole luvassa

Viime vuonna Pakistan ja Intia kärvistelivät kaksi kuukautta tappavan helleaallon kourissa. jonka aikana lämpötilat nousivat toistuvasti pitkälti yli 40 asteen.

Ranskassa, Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa mitattiin uusia lämpöennätyksiä, kun taas Euroopassa kokonaisuutena rekisteröitiin mittaushistorian toiseksi lämpimin vuosi. Kova kuumuus toi mukanaan myös pahan kuivuuden.

Myös napaseuduilla mitattiin korkeita lämpötiloja, Vostok-mittausasemalla Antarktiksella mitattiin korkein lämpötila koskaan, kun mittari pysähtyi 17,7 pakkasasteeseen. Grönlannissa taas keskilämpötilat nousivat peräti kahdeksan astetta keskimääräistä korkeammalle, mikä lisäsi jääpeitteen sulamista entisestään.

Kahden tärkeimmän ilmaston lämpenemiseen vaikuttavan kaasun – metaanin ja hiilidioksidin – pitoisuudet ilmakehässä ovat nousseet jo vuosikymmenen.

– Pitoisuudet jatkavat nousuaan, eikä hidastumisesta ole merkkiäkään, sanoo Copernicuksen ilmakehän mittauksista vastaavan palvelun johtaja Vincent-Henri Peuch.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos