– Tulemme kärsimään nykyisen toimimattomuutemme seurauksista monien sukupolvien ajan, ennakoi asiantuntija.
Viime vuosi oli mittaushistorian kuumin ja todennäköisesti myös kuumin ainakin kymmeniintuhansiin vuosiin, kertoo ilmastonmuutosta seuraava EU:n Copernicus-palvelu.
Ilmastopalvelun mukaan lämpenemisen kriittisenä pidetty raja, eli 1,5 celsiusastetta yli 1800-luvun loppupuolen keskilämpötilojen, on jo lähes ylittynyt.
Copernicus-palvelun varajohtajan Samantha Burgessin mukaan vuosi 2023 oli myös ensimmäinen, jolloin jokainen päivä oli yhden asteen lämpimämpi kuin esiteollisella ajanjaksolla. Burgessin mukaan on todennäköistä, että yhtä lämmintä ei ole ollut koskaan ainakaan viimeisten 100 000 vuoden aikana.
Viime vuonna Kanadassa oli laajoja maastopaloja, Afrikan sarvessa ja Lähi-idässä kärsittiin pahasta kuivuudesta ja helleaallot kurittivat Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja Kiinaa samalla kun Australian ja Etelä-Amerikan talvilämpötilat olivat poikkeuksellisen korkeita.
– Tällaiset tapahtumat tulevat vain pahenemaan, kunnes olemme siirtyneet pois fossiilisista polttoaineista ja saavuttaneet päästöjen nettotasossa nollarajan, kiteytti Readingin yliopiston ilmastonmuutoksen professori Ed Hawkins.
– Me tulemme kärsimään nykyisen toimimattomuutemme seurauksista monien sukupolvien ajan, Hawkins ennakoi.
Hawkins ei ollut mukana laatimassa Copernicusin raporttia.
Copernicusin raportti ja sen lopputulemat julkaistiin kuukausi sen jälkeen kun Dubain ilmastokokouksessa päästiin sopuun vähitellen tapahtuvasta fossiilisista polttoaineista luopumisesta.