"Iltavirkuilla ongelmaa kuin ongelmaa enemmän kuin aamuvirkuilla" – näin selvität oman rytmisi

9:00img
Katso videolta koko Uutisaamun keskustelu!
Julkaistu 25.02.2021 20:22
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Oulussa tehty uusi tutkimus paljastaa lisää ihmisten eri vuorokausirytmistä. Asiasta keskusteltiin torstaina 25.2. Uutisaamussa.

Oulussa tehty tutkimus on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa selvitettiin yksilöllisen kronotyypin eli sisäisen vuorokausirytmin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen. 

Oulun yliopiston tutkija Tapio Räihän mukaan vastaavanlaisia tutkimuksia on toteutettu aiemmin muun muassa vuorotyöympäristössä.

Tutkimustulosten mukaan iltavirkut miehet ja naiset kokevat työkykynsä kaksi kertaa useammin huonoksi verrattuna aamuvirkkuihin ikätovereihinsa. Iltavirkuilla miehillä voi myös jopa olla kohonnut riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Lue lisää: Tutkimus todistaa: Iltavirkut jaksavat töissä aamuvirkkuja huonommin

– Iltavirkkuuteen saattaa sisältyä patogeenisiä prosesseja, jotka vaikuttavat sairastumisriskiin. Iltavirkuilla on myös useammin epäterveellisemmät elämäntavat, Räihä kertoi Uutisaamussa.

Hän painottaa, että terveellisten elintapojen noudattaminen on erittäin tärkeää iltavirkuille.

Helsingin Uniklinikan tutkimusjohtaja, professori Markku Partisen mukaan tärkeää olisi huomioida, mikä on puhtaan geneettisyyden merkitys. Hän kuitenkin myös kertoo, että iltavirkut käyttävät mahdollisesti helpommin alkoholia ja tupakkaa enemmän.

– Iltavirkuilla on enemmän sairastuvuutta, kuolleisuutta, masentuneisuutta… Ongelmaa kuin ongelmaa enemmän kuin aamuvirkuilla.

Testaa näin, oletko ilta- vai aamuihminen

Partiaisen mukaan henkilöllä on suht hyvä unirytmi, jos hän kykenee heräämään aamulla virkeänä ja iltapäivällä ei uneta paljon. Hän antaa myös yksinkertaisen neuvon oman rytmin selvittämiseen.

– Loma-aikana voi nähdä, minkälaiseksi oma rytmi muodostuu, kun ei käytä kelloa. Se on hyvä mittari siihen, onko enemmän aamu- vai iltaihminen.

Partiaisen mukaan iltavirkkuja on karkeasti sanottuna mahdollisesti noin kymmenen prosenttia.

Lue myös: Mihin aikaan kannattaa mennä nukkumaan, jotta aamulla ei väsyttäisi? Tämä unitaulukko lupaa kertoa vastauksen: "Unenpuutteella on suurempi vaikutus terveyteesi kuin ehkä ymmärrätkään"

Räihän mukaan tutkimustuloksiin olisi syytä kiinnittää huomiota niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisesti. Partainen on hänen kanssaan samoilla linjoilla. 

Yksi mahdollinen huomiointi yhteiskunnallisella tasolla olisi myöhäisempi työaika. Partiaisen mukaan aikaa tarvitsisi siirtää vain puolella tunnilla tai tunnilla. Iltavirkuille hyvä työpäivän aloitusaika voisi olla siis puoli yhdeksältä tai yhdeksältä.

Partiainen antaa myös neuvoksi liikunnan päivän rytmittämiselle.

– Kaiken kaikkiaan aamuvirkulle sopii aamuliikunta. Iltavirkulle sopii paremmin varhaisen illan liikunta.

Lue myös: Vaikuttaako täysikuu oikeasti uneen? Uusi tutkimus vastaa kutkuttavaan kysymykseen

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Uutisaamu