Aamuvirkkuudesta paljastui mielenkiintoinen hyöty – pienentää riskiä masennukseen?

6:52img
Julkaistu 18.06.2018 09:37

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että iltavirkkujen riski masennukseen kasvaa vähäisen päivänvalolle altistumisen myötä.

Yllä olevalla videolla tavataan Suomen paras nukkuja, Anssi Paatero.

Aiemmin myöhään valvovien henkilöiden on todettu kärsivän aamuihmisiä useammin unettomuudesta ja ahdistuksesta. Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan aikainen unirytmi on terveydelle hyödyllinen.

Ikääntyessään aamuvirkut naiset nimittäin välttävät torkkujia todennäköisemmin masennuksen, väittää uusi tutkimus.

Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä uskoo syyn piilevän siinä, että aikaisin heräävät henkilöt altistuvat kauemmin päivänvalolle.

Naisia tutkittiin neljän vuoden ajan

Coloradon ja Birgham Youngin yliopistojen tutkijat tarkastelivat yli 32 000:tta sairaanhoitajana työskentelevää naista. Keski-iältään 55-vuotiaat osallistujat raportoivat neljän vuoden ajan unirytmistään sekä masennusoireistaan.

Analyysin alkaessa vuonna 2009 kellään naisista ei oltu diagnosoitu masennusta. Samana vuonna 37 prosenttia naisista kuvaili itseään aamuvirkuiksi, 10 prosenttia iltaihmisiksi tai yökukkujiksi ja 53 prosenttia joksikin tältä väliltä.

Naiset vastasivat masennusta mittaaviin kysymyksiin joka toinen vuosi. Tutkimusjakson päätyttyä vuonna 2013 tutkijaryhmä totesi, että reilusta 32 000 naisesta yli 2500 oli sairastunut masennukseen. Näistä 290 oli luokitellut itsensä iltavirkuiksi.

Iltavirkkujen ei kannata vaipua epätoivoon

shutterstock_324269153

Unirytmiä on mahdollista muuttaa. Kuvituskuva.

Tutkijat laskivat, että tutkimukseen osallistuneilla aamuvirkuilla naisilla oli 12–27 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua masennukseen kuin iltaihmisillä.

Tutkijat epäilevät, että iltavirkkujen kohdalla syy kohonneeseen masennusriskiin saattaa piillä päivänvalon vähäisestä määrästä.

Tutkimusta johtanut psykologian professori ja neuropsykologian maisteri Céline Vetter Coloradon yliopistosta kuitenkin muistuttaa, ettei yökukkuminen tarkoita suoraan sitä, että ihminen masentuu.

Vetter myös lisää, että unirytmiin on mahdollista vaikuttaa, sillä aamuvirkkuus näyttää joka tapauksessa olevan ihmiselle hyödyllistä.

– Yritä nukkua riittävästi, liiku, vietä aikaa ulkona, himmennä valot illalla ja yritä olla luonnonvalossa mahdollisimman paljon, hän sanoo Huffington Postin mukaan.

Päivärytmillä näyttää olevan vaikutus mielialahäiriöihin

Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan ihmisen – osittain geneettisesti, osittain ympäristön ehdoilla – määräytyvä vuorokausirytmi heijastuu mielenterveyteen.

Aiemmin tänä vuonna The Lancet -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että myös esimerkiksi yötyöstä tai aikaerorasituksesta seuraava epäsäännöllinen päivärytmi voi heikentää mielialahäiriöille, kuten alakuloisuudelle, masennukselle sekä kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle.

Tutkijoiden uusimmat löydökset päivärytmin vaikutuksesta masennusriskiin esiteltiin Journal of Psychiatric Research -julkaisussa.

Lähde: Independent, Huffington Post

***

11:00img

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen