Suomalaistutkimus selvitti syyt iltavirkkujen ennenaikaisille kuolemille

Iltavirkuilla on hieman kohonnut kuoleman riski aamuvirkkuihin verrattuna, mutta kuolemien syyt eivät varsinaisesti liity myöhään valvomiseen.

Iltavirkkuuden terveysriskeistä puhutaan paljon, mutta Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston vertaisarvioidun artikkelin mukaan myöhään valvomisella ei ole juuri vaikutusta iltavirkkujen elinikään.

Chronobiology International -julkaisussa esitellyssä artikkelissa käsitelty aineisto pohjautuu tutkimukseen, jossa kaksosia seurattiin yli 37 vuoden ajan Suomessa.

Tutkimus osoittaa, että vaikka iltavirkuilla on hieman kohonnut kuoleman riski verrattuna aamuvirkkuihin, tämä on pääosin kytköksissä tupakointiin ja alkoholin kulutukseen. Tutkimustulosten perusteella tulisikin juuri elämäntapoihin kiinnittää huomiota arvioitaessa kronotyypin vaikutuksia terveyteen. Kronotyypillä tarkoitetaan kehon luonnollista taipumusta nukkua tiettyyn aikaan.

– Tulostemme perusteella kronotyypin itsenäinen vaikutus kuolleisuuteen näyttäisi olevan hyvin vähäinen tai olematon, sanoo ylilääkäri Christer Hublin  Työterveyslaitoksesta tiedotteessa.

– Tämän lisäksi selkeästi iltaihmisten kohonnut kuolleisuusriski näyttäisi pääosin selittyvän suuremmalla tupakan ja alkoholin kulutuksella verrattuna henkilöihin, jotka ovat selkeästi aamuihmisiä, Hublin jatkaa. 

Tutkimuksen toinen vetäjä on tutkimusjohtaja Jaakko Kaprio Helsingin yliopistosta.

Tupakointi ja alkoholi iltavirkkujen kuolemien taustalla

Tutkimuksen alussa lähes 23 000 osallistujaa kertoivat, olivatko enemmän aamu- vai iltaihmisiä – jonkin verran vai selvästi. Tutkimusjakson päättyessä vuonna 2018 tutkijat selvittivät, kuinka moni henkilöistä oli kuollut. Kuolinsyytiedot perustuvat Tilastokeskuksen rekisteriin. 

Iltavirkut joivat ja polttivat enemmän aamuihmisiin verrattuna. Itsensä selvästi iltaihmisiksi mieltäneet nukkuivat epätodennäköisemmin vähintään kahdeksan tunnin yöunet.

Tutkijat havaitsivat, että itsensä selvästi itavirkuiksi mieltäneiden todennäköisyys kuolla mistä tahansa syystä oli yhdeksän prosenttia korkeampi aamuvirkkuihin verrattuna.

Tutkimuksessa kuitenkin todettiin tupakoinnin ja alkoholin olevan kronotyypin sijaan suurelta osien kuolemien syynä. Esimerkiksi tupakoimattomien iltavirkkujen kuoleman riski ei ollut kohonnut.

Vaikka tutkijat pitävän tutkimuksensa vahvuutena kattavan elintapoihin liittyvän aineiston käyttöä ja pitkää seuranta-aikaa, on hyvä huomioida, että tulokset perustuvat osallistujien itse ilmoittamaan tietoon vastauksena yhteen kysymykseen.

Katso myös: Vuonna 2021 julkaistun Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan iltavirkut nukkuvat vähemmän ja kärsivät useammin unettomuudesta aamuvirkkuihin verrattuna

Lue myös:

    Uusimmat