Infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen HUS:sta kertoi Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna, mitä eroja influenssalla ja tavallisella flunssalla on.
– Aika yksinkertaisesti voidaan sanoa, että flunssa on paikallisoireinen tauti ja influenssa yleisoireinen tauti, Eeva Ruotsalainen totesi lähetyksessä.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että flunssa alkaa yleensä kaulasta ylöspäin tuntuvilla oireilla: kurkkukivulla, nuhalla, tukkoisuudella ja äänen käheydellä. Lapsille nousee kuumetta, aikuisille yleensä ei.
– Taudinkuva voi muuttua viiden päivän kuluttua yskäksi ja jatkua jopa viikkoja, Ruotsalainen kuvailee.
Lue myös: Influenssa jyllää yhä Suomessa – kannattaako rokotetta enää ottaa?
Influenssan yleisoireisuus tarkoittaa käytännössä esimerkiksi korkeaa kuumetta ja lihaskipuja.
– Jos olet sen kerran sairastanut, muistat sen ikäsi.
Toisaalta Ruotsalainen muistuttaa, että influenssa voi olla myös vähäoireinen tai oireeton. Vähäoireiset tai oireettomatkin ihmiset tartuttavat tautia muihin.
Influenssalla vakavia jälkitauteja
Influenssa ja flunssa eroavat myös jälkitaudeiltaan. Ruotsalainen sanoo, että nimenomaan influenssa aiheuttaa vakavat jälkitaudit.
– Keuhkokuume on se kaikkein vakavin, joka johtaa ikääntyneillä – mutta myös nuoremmilla – sairaalahoitoon ja teholle.
Myös verenmyrkytykset ovat mahdollisia.
– Ja se, mistä viime vuosina on paljon puhuttu, on sydän- ja aivoveritulppien lisääntyminen. Ne voivat johtaa pysyvään vammautumiseen tai pysyvään laitoshoitoon.
Mistä tietää, milloin flunssaoireiden takia pitää lähteä lääkäriin? Miten influenssaan sairastumista voi ehkäistä? Katso koko video ylhäältä.