Kokkisodan keittiössä valmistetaan herkkuja merenelävistä ja maksalaatikosta.
Kokkisodan kauden viimeisessä jaksossa kohtaavat uutisankkurit Kirsi Alm-Siira Ja Aino Huilaja. Keittiömestareina taituroivat Linnea Vihonen ja Serko Rantanen.
Katso jakson reseptit alta!
PIKATEHTÄVÄ
Lämminsavulohta
Hapankorppuja
Mantelilastuja
Tuoreita mansikoita
Kurkku
Fuusioitua mantelikalaa mansikkamoussella
Mansikkamousse
1 sipuli
100g mansikoita
2rkl öljyä
Tuoretta korianteria
50g mantelilastuja
Tilkka vettä
½ sitruunan mehu
Tuoretta minttua
0,5tl suolaa myllystä
Hienonna sipuli ja poista mansikoista kannat ja puolita ne. Hienonna korianteri. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää sipuli, mansikat ja korianteri, freesaa kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää mantelilastut ja sen verran vettä, että saat jauhettua mantelit tahnaksi tehosekoittimessa tai kutterissa. Mausta sitruunamehulla, hienonnetulla mintulla ja suolalla.
Mantelikala
150g lämminsavulohta
Kourallinen tuoretta korianteria
Kourallinen tuoretta tilliä
½ dl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Hienonna yrtit. Murenna lohi kulhoon, lisää oliiviöljy ja sitruunan mehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.
Crumble
3 hapankorppua
30g voita
1 valkosipuli
Jauha hapankorput tehosekoittimessa muruiksi. Laita voi pannulle ja lämmitä. Leikkaa valkosipuli poikittain kahtia ja hiero puolikkaan valkosipulin leikkauspintaa kuumaan voihin. Lisää pannulle hapankorppumurut ja paahda rapeaksi, noin 5 minuuttia
Kurkku-sitruunasalaatti
½ kurkku
½ sitruunan mehu
Reilusti tuoretta tilliä
Mustapippuria myllystä
Leikkaa kurkku ohuiksi tikuiksi. Sekoita yhteen sitruunan mehu, tilli ja pippuri ja marinoi kurkkutikut sillä.
Tee annokset laittamalla mansikkamoussea alle, päälle mantelikalaa, sitten hapankorppucrumblea. Koristele viipaloimalla päälle muutama tuore mansikka ja lisäämällä kurkkutikkuja, tuoretta tilliä ja loraus oliiviöljyä.
Hapankorppua kolmella täytteellä
Tsatsiki
1/3 kurkkua
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1dl turkkilaista jogurttia
0,5tl suolaa myllystä
0,5tl mustapippuria myllystä
½ sitruunan mehu
Raasta kurkku ja sekoita loppujen ainesten kanssa. Tarkista maku.
Lohitäyte
100 g Lämminsavulohta
1dl turkkilaista jogurttia
½ dl hienonnettua tilliä
½ sitruunan mehu
Sekoita kaikki ainekset yhteen. Koristele tillillä.
Mansikkatäyte
Mantelilastuja
50g voita
½ dl sokeria
1dl mansikoita
2rkl hunajaa
Tuoretta basilikaa
Poista mansikoista kannat ja puolita ne. Laita mantelit, voi ja sokeri kasariin, kuumenna ja hauduta, kunnes sokeri sulaa ja kuorruttaa mantelit. Lisää mansikat ja hunaja. Anna hautua hetki, koristele basilikalla ja jogurtilla.
Mantelikerma
Lämminsavulohta
Mantelilastuja
2 rkl turkkilaista jogurttia
Tilkka kermaa
Hunajaa
Suolaa ja pippuria myllystä
Paahda manteleita kuivalla pannulla, kunnes ne ovat paahtuneet kullanruskeiksi. Kaada kuumat mantelit kippoon, lisää kerma ja sitten kääntele jogurtti ja hunaja manteleihin ja mausta suolalla ja pippuria. Lusikoi mantelia savulohen päälle.
VIHREÄ KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Salviaa
Pikkumustekalaa
Keräkaalia
Tyrniä
Maksalaatikko rusinoilla
Mustekalaa kahdella tapaa (mustekalapyttipannu ja friteeratut mustekalat)
Salviasuola, salviasipsit & poltettu kaali
Maksalaatikkomousse & karamellisoituja tyrnejä
Mustekalapyttipannu
1 kiinteä peruna
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
100 g minimustekaloja
3rkl soijakastiketta
2rkl hunajaa
Tuoreita salvian lehtiä
Tuoretta lehtipersiljaa
2tl salviasuolaa (resepti alla)
Oliiviöljyä paistamiseen
Pilko peruna kuorineen paloiksi. Hienonna sipuli ja leikkaa valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Taputa mustekalat kuiviksi talouspaperin avulla.
Kuumenna oliiviöljyä pannussa ja laita perunat siihen kypsymään. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kypsennä noin 15 minuuttia. Nosta pannun lämpö oikein kuumalle ja lisää mustekalat, soijakastike, salvia, persilja ja hunaja. Paista kovalla lämmöllä 3-4 minuuttia ja mausta lopuksi salviasuolalla.
Mustekala (fritatut)
100 g minimustekaloja
½ dl vehnäjauhoja
1 luomukananmuna
½ dl korppujauhoa
1 tl hienoa merisuolaa
3 dl auringonkukkaöljyä friteeraamiseen
Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki. Laita vehnäjauhot omaan kippoonsa ja korppujauhot omaansa. Paneroi mustekalat kierittelemällä ne vehnäjauhoissa, kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.
Kuumenna öljy kasarissa 160-asteiseksi ja friteeraa mustekalat öljyssä kullanruskeiksi, noin 4 minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi kuivamaan.
Salviasuola
Kourallinen salvian lehtiä
4rkl sormisuolaa
Jauha salvian lehdet suolan kanssa morttelissa.
Salviasipsit
Salvian lehtiä
Auringonkukkaöljyä
Laita kasariin noin 1,5cm kerros öljyä ja kuumenna öljy 160-asteiseksi. Lisää salvian lehdet ja paahda 10 sekuntia kunnes lehdet ovat rapeita. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan.
Maksalaatikkomousse & karamellisoituja tyrnejä
2dl kermaa
½ rasiaa maksalaatikkoa rusinoilla
1rkl turkkilaista jogurttia
1rkl hunajaa
Tyrnit
½ dl sokeria
50g voita
1 dl tyrnimarjoja
2rkl vettä
2rkl liekitysalkoholia (esim. brandyä)
Vaahdota kerma. Laita maksalaatikko, jogurtti ja hunaja kulhoon ja soseuta tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää vaahdotettu kerma.
Laita sokeri ja voi pieneen pannuun ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa voihin ja voi alkaa kuplia. Lisää tyrnit ja vesi. Paahda kunnes seos karamellisoitua kullanruskeaksi. Lisää lopuksi liekitysalkoholi, sytytä tikulla tai kaasulieden liekillä ja liekitä, odota että alkoholi palaa loppuun. Tarjoa maksalaatikkomoussen kanssa.
PUNAINEN KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
2 haukifilettä
Leipäjuustoa
Hilloja
Munakoiso
Juustosuikeroita
+Mansikoita (pikatehtävän voittoraaka-aine)
Munakoisorullat leipäjuustolla, hillalla ja mintulla
Hauki-wallenberg
Mansikkakeitto
Juustonaksuilla kuorrutettua leipäjuustoa
Munakoisorullat leipäjuustolla, hillalla ja mintulla
1 munakoiso
100 g leipäjuustoa
½ dl hilloja
Tuoretta minttua
½ tl suolaa myllystä
Oliiviöljyä paistamiseen
Leikkaa munakoiso pituussuunnassa muutaman millimetrin paksuisiksi viipaleiksi ja laita pannulle öljyyn paistumaan. Paista molemmin puolin ruskeiksi, noin 3 minuuttia / puoli. Nosta kypsät munakoisot sivuun.
Hienonna leipäjuusto muruksi ja laita öljyyn paistumaan. Lisää hillat sekä hienonnettua minttua, paista muutama minuutti ja mausta suolalla. Jaa täyte munakoisoviipaleiden päälle ja rullaa munakoisot. Koristele hillapyreellä (resepti alla) ja tuoreella mintulla.
Hauki Wallenberg & hillapyre
Kourallinen juustosuikeroita
0,5dl korppujauhoja
1-2 keskikokoista haukifilettä
½ tl suolaa myllystä
½ tl mustapippuria myllystä
1 dl kermaa
2 rkl hienonnettua tilliä
1 kananmuna
Voita paistamiseen
2 rosmariinin oksaa
1 sitruuna
Hillapyre
1 dl hilloja
tuoretta minttua
Tee ensin leivitys. Hienonna juustosuikerot tehosekoittimessa muruksi, sekoita korppujauhoihin.
Paloittele 500 g haukifilettä ja laita yleiskoneen kutteriin kerman ja mausteiden kanssa. Soseuta sileäksi ja sekoita mukaan kananmuna.
Kuumenna iso nokare voita pannussa rosmariinin oksien kanssa. Muotoile kylmässä vedessä kostutetuin käsin haukimassasta 2 pihviä. Kieritä pihvit juustonaksu-korppujauhoseoksessa ja laita pannulle paistumaan. Lisää tarvittaessa voita paiston aikana. Paista molemmin puolin ruskeiksi, noin 2 minuuttia.
Mausta loppu hauki suolalla ja paista voissa kypsäksi.
Tee hillapyre soseuttamalla hillat ja tuoretta minttua soseeksi. Kokoa annokset laittamalla pohjalle hillapyrettä, sitten haukipihvi, sen jälkeen sitruunalohko ja pala paistettua haukea sekä tiristetty rosmariinin oksa pannulta.
Mansikkakeitto
2dl mansikoita
1dl sokeria
½ dl vettä
1dl kuohukermaa
3rkl tomusokeria
Tuoretta timjamia
Poista mansikoista kannat ja puolita ne. Laita mansikat, sokeri ja vesi kasariin ja keitä 5 min. Soseuta sauvasekoittimella seos keitoksi. Vispaa kermasta ja tomusokerista käsin löysä vaahto ja tarjoa mansikkakeiton kanssa. Koristele annos timjamilla. Säästä osa mansikkakeitosta leipäjuuston kanssa tarjottavaksi.
Juustonaksuilla kuorrutettua leipäjuustoa
150 g leipäjuustoa
Kourallinen juustonaksuja
Voita paistamiseen
2rkl liekitysalkoholia (esim. brandyä)
Mansikkakeittoa (resepti yllä)
Hienonna juustonaksumurut tehosekoittimessa hienoksi muruksi. Leikkaa leipäjuusto kolmioiksi ja kierittele palat juustonaksumuruissa. Paista kuumalla pannulla voissa, lisää lopuksi liekitysalkoholi ja sytytä tulitikulla tai kaasulieden liekillä ja anna alkoholin palaa loppuun. Jaa juusto annosvuokiin ja viimeistele mansikkakeitolla, koristele lopulla juustonaksumurulla.