Neljännessä jaksossaan Kokkisodassa nähdään hiihtäjien salmiakkiunelmat.
Kokkisodan neljännessä jaksossa keittiössä kohtaavat ampumahiihtäjä Mari Eder ja hiihtäjä Krista Pärmäkoski, jotka paljastavat huippu-urheilijoiden paheet. Herkkuja taikovat kokit Kape Aihinen ja Teemu Laurell.
Jakson juontaa tuttuun tapaan Sikke Sumari.
Tässä ovat jakson inspiroivat reseptit!
PIKATEHTÄVÄ
Raaka-aineet: Omena, punaiset linssit, tomaatit tölkissä, matchajauhe, pullapitko
Kaura-omena-matchajuoma
Tomaatti-linssikeitto
Köyhät glaseeratut ritarit
Kaura-omena-matchajuoma
2 dl kauramaitoa
3 rkl matchajauhetta
1 omena lohkoina
3 rkl hunajaa
Laita kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä seos kauttaaltaan välillä sekoitellen. Sekoita lämmin juoma lopuksi blenderissä tai sauvasekoittimella.
Tomaatti-linssipata
½ sipuli
2 rkl rypsiöljyä
1 prk punaisia linssejä
1 prk kokonaisia tomaatteja
1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (basilika, lehtipersilja)
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan
Kuori sipuli ja pilko pieniksi kuutioiksi. Avaa tomaattipurkki ja leikkele saksilla tomaatit pienemmäksi. Kuullota sipulia hetki rypsiöljyn kanssa pannulla. Lisää sitten muut ainekset. Sekoita hyvin ja mausta oman maun mukaan. Koristele basilikalla.
Köyhät glaseeratut ritarit
2 viipaletta pullapitkoa
1 kananmuna
1 dl maitoa
50 g voita
Leikkaa pulla viipaleiksi. Sekoita muna ja maito tasaiseksi seokseksi. Laita voi kuumalle pannulle. Kasta pullaviipaleet muna-maitoseokseseen ja lisää pannulle, kun voi on saanut hieman väriä. Paista molemmin puolin.
PUNAINEN KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Kirsikkatomaatit, keltainen currytahna, vasikan sisäpaistia, kesäkurpitsa, kurkku, salmiakki
Vasikkatartar
Vasikanleike paahdetulla sitruunalla
Salmiakkimaito
Salmiakkikonjakki
Vasikkatartar
200 g vasikan sisäfilee
2 rkl sesamöljyä
2 tl sitruunamehua
Kourallinen tuoretta persiljaa hienonnettuna
Leikkaa liha mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita muut ainekset ja lisää viimeiseksi lihakuutiot mukaan.
Vasikanleike paahdetulla sitruunalla
200 g vasikan sisäfilee
2 rkl keltaista currytahnaa
0,5 dl vehnäjauhoa
1 kananmuna
0,5 dl korppujauhoa
50 g voita
1 tuore timjaminoksa
Nuiji liha ohuemmaksi. Hiero currytahnaa lihan pintaan. Mittaa vehnäjauhot ja korppujauhe omille lautasille. Riko kananmuna omaan astiaan ja vispaa sen rakenne rikki haarukalla. Leivitä liha kastamalla se ensin vehnäjauhoon, sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauhoon. Paista liha kullanruskeaksi pannulla voivaahdossa timjaminoksan kanssa. Tarjoa paahdetun sitruunan ja tomaatti-kurkku-basilikasalaatin kanssa.
Paahdettu sitruuna
1 sitruuna
Paahda sitruunanpuolikkaita kuumalla kuivalla pannulla, kunnes hedelmä on lämmin ja saanut pintaan väriä. Käytä toinen puolikas leikkeen kanssa ja toisen mehu salaatin maustamiseen.
Tomaatti-basilikasalaatti paahdetun sitruunan mehulla
200 g kirsikkatomaatteja
10 cm kurkkua
10 basilikanlehteä
½ paahdettu sitruuna
hyvää oliiviöljyä
mustapippuria
ripaus suolaa
Pilko tomaatit ja kurkku. Hienonna basilika. Sekoita ainekset keskenään ja purista päälle paahdetun sitruunanpuolikkaan mehu ja lorauta joukkoon hyvää oliiviöljyä. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa
Salmiakkimaito
2 dl maitoa
2 rkl hunajaa
salmiakkikarkkeja maun mukaan
Lämmitä maito kattilassa. Lisää kaikki ainekset lämpimän maidon kanssa blenderiin ja aja sileäksi juomaksi.
Salmiakkikonjakki
1 dl konjakkia
Salmiakkikarkkeja maun mukaan
Aja konjakkia ja salmiakkikarkkeja blenderissä. Karkit eivät sula nesteeseen, mutta maustavat konjakkiin hienovireisen salmiakin maun.
VIHREÄ KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Raaka-aineet: Appelsiini, tuorejuusto, kanafilee, maksamakkara, Hopeatoffee, auringonkukansiemenet
Maksamakkaramousse perunalehykäisillä
Chicken fenight (fenkolileivitettyä kanaa)
Hopeacreme ja appelsiinituorejuustomousse
Maksamakkaramousse
1 prk (150 g) creme fraiche
5 cm pätkä maksamakkaraa
2 rkl kermaa
1 rkl sileää Dijon-sinappia
1 tl sitruunamehua
Vispaa maksamakkara creme fraichen sekaan. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Tarjoile mousse kahden perunalehykäisen välissä.
Perunalehykäiset
2 perunaa
2 rkl rypsiöljyä
Viipaloi perunat ohuiksi lehykäisiksi ja pyöräytä ne öljyssä. Paista 200-asteisessa Air Fryerissa noin 15 minuuttia tai kunnes rapeita TAI kuumenna rypsiöljy 160 asteeseen ja frittaa viipaleet rapeiksi. Nosta leivinpaperille valumaan.
Chicken fenight
½ kanafilee
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 tl kuivattuja fenkolinsiemeniä
½ sipuli
0,5 dl vehnäjauhoa
2 kananmunaa
2 rkl rypsiöljyä
20 g voita
1 tuore timjaminoksa
2 rkl Cointreauta
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan
Täyspaneroi kanafilee: aja blenderillä auringonkukansiemenet ja fenkolinsiemenet hienoksi jauheeksi.
Mittaa vehnäjauhot lautaselle, riko kananmuna toiselle lautaselle ja riko sen rakenne haarukalla vispaten. Pyörittele filee ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi auringonkukansiemenmurussa. Viipaloi sitten sipuli ja paista sitä pannussa öljyn kanssa. Lisää suola ja mustapippuri. Siirrä sipuliseos pois pannulta ja paista kana lisäämällä pannulle myös voi ja timjaminoksa. Paista kanaa vaahtoavassa voissa miedolla lämmöllä. Lisää pannulle lopuksi Cointreau ja liekitä filettä hetki. Tarjoile sipulipaistoksen ja paahdetun sitruunan kera.
Paahdettu sitruuna
½ paahdettu sitruuna
Puolita sitruuna ja paahda sitruunan leikkuupuolta tummaksi kuumalla pannulla.
Hopeacreme ja appelsiinituorejuustomousse
2 dl maitoa
Pussillinen hopeatoffeekarkkeja
2 rkl kermaa
Kaada maito kattilaan lämpenemään. Pilko mukaan hopeatoffeekarkkeja ja sekoittele seosta miedolla lämmöllä. Kun karkit ovat sulaneet maitoon ja seos on lämmintä, lisää loraus kermaa. Viimeistele annos appelsiinituorejuustomoussella.
Appelsiini-tuorejuustomousse
2 dl kermaa
200 g maustamaton tuorejuusto
1 appelsiinin mehu
0,5 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja vispaa tuorejuusto mukaan. Sekoita (älä enää vispaa) loput ainekset vaahtoon.