Vainoaminen on Suomessa jopa hyvin yleistä, kertoo Ilta-Sanomat. Viime vuonna vainon kohteeksi ilmoitti joutuneensa lähes 750 uhria, eli keskimäärin noin kaksi ihmistä päivittäin.
Rikosilmoituksia vainoamisesta kirjattiin 664 kappaletta vuonna 2015. Vuotta aikaisemmin luku oli 50 vähemmän. Rikosnimikkeenä vainoaminen on vasta reilut pari vuotta vanha.
– Määrät ovat merkittäviä uudeksi rikosnimikkeeksi. Se on vielä eri asia, kuinka paljon tapauksia jää pimentoon, rikoskomisario Hannu Rönkkö Oulun poliisilaitokselta sanoo Ilta-Sanomille.
Vainoamiseen syyllistyy, jos toistuvalla uhkaamisella, seuraamisella, tarkkailulla tai yhteydenotoilla aiheuttaa uhrille pelkoa tai ahdistusta. Suuri osa vainoamisista tapahtuu parisuhteen päättymisen jälkeen.
Rönkkö kertoo tutkinnassa olevasta tapauksesta, jossa lähestymiskiellossa olevan vuonna 1964 syntyneen miehen epäilleen lähettäneen vaimolleen yli 400 tekstiviestiä. Nainen oli vaihdattanut asuntonsa lukot, mutta mies oli useita kertoja käynyt naisen luona kotona ja työpaikalla.
– (Mies) on useasti seurannut (naista) ja muun muassa tekomuotona hypännyt kaupassa hyllyn takaa (naisen) eteen. (Mies) on piinaamalla ja painostamalla yrittänyt saada (naista) jatkamaan yhteiseloa hänen kanssaan vastoin (naisen) tahtoa, poliisin vangitsemisvaatimuksessa kirjoitettiin.