ISIS-K uhkaa Afganistanin evakuointeja, sanoi Biden – mutta mikä ISIS-K oikein on? Ryhmä pitää Talebanin oppeja liian lempeinä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden mainitsi tiistaiöisessä puheessaan, että Afganistanin evakuointeja suorittaviin amerikkalaisjoukkoihin kohdistuu jatkuva uhka ISIS-K:n suunnalta. Siksi evakuointeja ei ennakkokaavailuista huolimatta olla pitkittämässä elokuun lopun yli. Mutta mikä ryhmä ISIS-K oikein onkaan?

Isis-lyhenne on tuttu kaikille ulkomaan uutisia viime vuosina seuraaville. Irakin ja Syyrian islamistista valtiota edustavat joukot ovat kylväneet terroria niin Lähi-idässä mutta myös useissa länsimaiden suurkaupungeissa 2010-luvulta lähtien. Omaksi terrorijärjestökseen Isis irtautui al-Qaidasta vuonna 2014.

K-kirjain ISIS-K:n perässä viittaa sanaan Khorasan. Kyseessä on Isisin Pakistanissa ja Afganistanissa toimiva haara, joka on ottanut tuhoisasti yhteen Yhdysvaltain, Afganistanin ja Pakistanin armeijoita vastaan. Haara on vastuussa lähes sadasta siviileihin sekä 250:een sotilasjoukkoihin kohdistuneesta hyökkäyksestä vuodesta 2017 lähtien.

USA Today -lehti kertoo, että ISIS-K on ottanut yhteen säännöllisesti myös talebanien kanssa, sillä ryhmä pitää Talebanin suhtautumista islamin oppeihin liian lempeänä.

Ryhmän perustaja sekä kolme seuraajaa ovat tapettu Yhdysvaltain joukkojen hyökkäyksissä vuosina 2016-2018. Yhdysvallat ja Nato ovat kohdistaneet yli 300 ilmaiskuja ISIS-K:n joukkoja kohtaan tammikuusta 2017 lähtien. Washingtonilaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajatuspaja CSIS:n mukaan ISIS-K:n tavoitteena on perustaa Keski- ja Etelä-Aasiaan sharia-lain mukaan toimiva islamistininen valtio, kalifaatti.

Yhdysvallat sekä sen liittolaiset hehkuttivat alkuperäisen Isisin jo kaatuneen vuonna 2017, mutta yhdysvaltalaismedian analyytikot pelkäävät, että ryhmä on vetäytynyt toistaiseksi "virtuaaliseksi kalifaatiksi", valmiina laajentumaan uudelleen varteenotettavaksi uhaksi koko maailmalle.

Lue myös:

    Uusimmat