Moskovan verisen terrori-iskun tekijäksi ilmoittautunut Isis-K on äärijärjestö Isisin afganistanilainen ja pakistanilainen haara, joka tunnetaan myös nimellä Vilayat Khorasan.
Isis-K:n perustivat vuonna 2015 Pakistanin Talebaniin pettyneet jäsenet, jotka innoittuivat alueelle levinneestä Isisistä ja omaksuivat vieläkin väkivaltaisemman version islamintulkinnasta, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.
Lehden mukaan Yhdysvallat on ilmaiskuillaan ja afganistanilaisten kommandojoukkojen hyökkäyksissä saanut heikennettyä ryhmää niin, että sen jäsenistö on laskenut puoleen entisestään.
Nykyisin Isis-K:lla arvioidaan olevan noin 1 500–2 000 militanttia, ja monet sen alkuperäisistä johtajista on surmattu, New York Times kertoi lauantaina.
Tänä päivänä Taleban käy taisteluita Isis-K:ta vastaan. Jälkimmäisen onnistui nostaa profiiliaan terroristijärjestöjen keskuudessa sen jälkeen, kun Yhdysvallat veti joukkonsa pois Afganistanista kesällä 2021 ja Taleban palasi maan johtoon.
Isis-K teki elokuussa 2021 Kabulin kansainvälisellä lentokentällä tuhoisan itsemurhaiskun, jossa kuoli 170 siviiliä ja 13 yhdysvaltalaissotilasta.
Lue myös: Tämä Moskovan joukkoampumisesta nyt tiedetään – Isis ilmoittanut olevansa teon takana
Isisillä yhä tuhansia militantteja
Lähi-idässä Isisillä oli vahvimmillaan hallussaan 88 000 neliökilometrin kokoinen, Syyriasta Pohjois-Irakiin ulottuva alue, jota se väitti oikeaoppiseksi islamilaiseksi valtioksi ja jolla se hallitsi väkivaltaisesti melkein kahdeksaa miljoonaa ihmistä.
Muslimivaltiot ympäri maailmaa ovat luokitelleet järjestön terroristijärjestöksi.
Vaikka Isis on sittemmin lyöty eikä sillä ole enää omaa "valtiota", YK varoitti viimeksi helmikuussa Isisin uhan olevan yhä suuri ja että ryhmä on levinnyt erityisesti Afrikassa.
BBC:n mukaan Isisillä arvioitiin viime vuonna olleen yhteensä noin 6 000–10 000 militanttia Syyriassa ja Irakissa.
He toimivat siellä enimmäkseen kaupunkialueiden ulkopuolella ja tekevät esimerkiksi väijytyksiä ja pommituksia maanteillä, BBC kertoi.