Israel sanoo aikovansa iskeä kovaa Iranin tukemaa ryhmää vastaan – näin viime päivien tapahtumat ovat edenneet

Israelin asevoimat syyttää Golanin kukkuloille kohdistuneesta iskusta äärijärjestö Hizbollahia.

Iran varoittaa tilanteen ennakoimattomista seurauksista sen jälkeen, kun Israel on iskenyt Hizbollahin kohteisiin Libanonissa. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Israel on syyttänyt Iranin tukemaa libanonilaista sotilasryhmää Hizbollahia lauantain tappavasta raketti-iskusta Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla.

Hizbollah on kuitenkin kiistänyt jyrkästi osallisuutensa tapahtumaan, jossa kuoli 12 lasta ja nuorta aikuista.

Libanonin ulkoministeri Abdallah Bou Habib on kertonut Weekend BBC World Service -ohjelmassa, ettei hän usko Hizbollahin tehneen iskua.

Ulkoministeri Bou Habib on sanonut tuomitsevansa ”siviilien tappamisen missä tahansa he ovatkin” ja sanoo, että tapahtumien selvittämiseksi tarvitaan kansainvälinen komitea.

– En usko, että Hizbollah tekisi niin, hän sanoo ja lisää, että kyseessä voi olla israelilaisten tai Hizbollahin virhe.

Hän kutsuu iskua katastrofiksi, mutta sanoo, ettei se tarkoita, että ”tuhoa ja tappamista pitäisi lisätä”.

– Pyydämme Hizbollahia pidättäytymästä kostotoimista, hän lisää. 

Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinkenin mukaan kaikki viittaa siihen, että Golan Heightsiin osunut raketti oli peräisin Hizbollahista.

Blinken sanoo Yhdysvaltojen tukevan Israelin oikeutta puolustaa kansalaisiaan terrori-iskuilta.

Libanonin ulkoministeri Abdallah Bou Habib kertoi sunnuntaina Reutersille, että Libanonin hallitus on pyytänyt Yhdysvaltoja kehottamaan Israelia maltillisuuteen, kun jännitteet alueella ovat lisääntyneet.

Bou Habib sanoi, että Yhdysvallat on pyytänyt Libanonin hallitusta välittämään Hizbollahille viestin, että myös Hizbollahia pyydetään osoittamaan maltillisuutta. 

Israel sanoi sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että se aikoo iskeä kovaa Iranin tukemaa ryhmää vastaan välikohtauksen jälkeen. Blinken sanoi, että Yhdysvallat neuvottelee Israelin kanssa välikohtauksesta ja pyrkii välttämään tilanteen eskaloitumista.

Näin viime päivien tapahtumat ovat edenneet: 

  • Lauantaina tapahtui raketti-isku Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla. Israelin viranomaisten mukaan ainakin 12 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui.
    Israel syytti iskusta libanonilaista militanttijärjestö Hizbollahia, joka kuitenkin kiisti vastuunsa.
  • Pääministeri Benjamin Netanjahu ja muut Israelin virkamiehet vannoivat kostotoimia Hizbollahia vastaan. Tämä aiheutti huolta Israelin ja militanttiryhmän välisestä täysimittaisesta sodasta, jota on toistaiseksi vältetty Gazan sodan alkamisen jälkeen 10 kuukautta sittan.
  • Israelin puolustusvoimat ilmoitti varhain sunnuntaina tehneensä ilmaiskuja seitsemään Hizbollahin kohteeseen Libanonin alueella.
  • Golanin hyökkäys oli suurin yksittäinen ihmishenkien menetys Israelin hallinnassa olevalla pohjoisella alueella sitten viime vuoden lokakuun 7. päivän iskujen.
    Hyökkäys tapahtui samana päivänä kuin Israelin isku Gazassa sijaitsevaan kouluun, jossa kuoli Hamasin johtaman terveysministeriön mukaan ainakin 30 ihmistä.

Iran on kehottanut Israelia pidättäytymään uusista sotatoimista Libanonissa. Iranin mukaan ne voivat johtaa ennakoimattomiin seurauksiin.

– Kaikki sionistisen hallinnon tietämättömät toimet voivat johtaa epävakauden, turvattomuuden ja sodan laajenemiseen alueella, sanoi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Nasser Kanaani.

Ainakin 12 ihmistä kuoli lauantaina raketti-iskussa, joka kohdistui Israelin miehittämille Golanin kukkuloille. AFP:n mukaan kuolonuhrit ovat lapsia ja nuoria, iältään 10–20-vuotiaita.

Israelilaislehti Haaretz kertoo, että 11 uhreista on tunnistettu.

Israelin pelastusviranomaisten mukaan isku tehtiin Libanonin puolelta. Israelin asevoimat syyttää iskusta äärijärjestö Hizbollahia, joka on kuitenkin kiistänyt syytökset.

Israelin ulkoministeriön mukaan Hizbollah on mennyt vaarallisen pitkälle.

– Lauantain verilöyly merkitsee sitä, että Hizbollah on ylittänyt vaarallisia rajoja. Kyseessä ei ole armeija, joka taistelee toista armeijaa vastaan, vaan pikemminkin terroristijärjestö, joka ampuu tarkoituksella siviilejä, Israelin ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Iranin Kanaanin mukaan Israel syyttää Hizbollahia, jotta maailman huomio kääntyisi pois sen omista sotatoimista.

Israel valtasi suuren osan Golanista Syyrialta vuonna 1967 ja käytännössä liitti miehittämänsä alueen itseensä. YK ei ole tunnustanut aluetta osaksi Israelia.

Iran ei tunnusta Israelia ja on tehnyt palestiinalaisten tukemisesta keskeisen osan ulkopolitiikkaansa vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

EU:n Borrel pyytää malttia

Israelin asevoimat on sanonut valmistelevansa vastausta raketti-iskuun. Asevoimien edustajan mukaan Majdal Shamsin kylään osunut raketti on mallia, joka on käytössä yksinomaan Hizbollahilla.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Hizbollahin maksavan iskusta kovan hinnan.

Israelin asevoimien edustajan mukaan lauantain raketti-isku oli tuhoisin maassa siviileihin kohdistunut hyökkäys sitten 7. lokakuuta viime vuonna tehdyn Hamasin yllätyshyökkäyksen, jonka jälkeen Israel aloitti veriset iskunsa Gazassa.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on tuominnut lauantaisen raketti-iskun.

Borrell kuvailee tapausta verilöylyksi ja vaatii riippumatonta kansainvälistä tutkintaa tapahtumista. Hän kehottaa lisäksi kaikkia osapuolia malttiin sekä välttämään tilanteen kärjistymistä entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat