Israelin turvallisuuskabinetti valtuutti Netanjahun ja Gallantin päättämään vastaiskusta

Libanon toivoo, että Golanin kukkuloiden iskusta järjestetään kansainvälinen tutkinta. 

Israelin turvallisuuskabinetin jäsenet ovat valtuuttaneet pääministeri Benjamin Netanjahun ja puolustusministeri Yoav Gallantin päättämään äärijärjestö Hizbollahia vastaan suunnatun vastaiskun tavasta ja ajoituksesta. 

Asiasta turvallisuuskabinetin kokouksen jälkeen kertoi Netanjahun kanslia, joka ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja.

Israelin armeija lupasi vastatoimia sen jälkeen, kun Israelin miehittämille Golanin kukkuloille tehtiin lauantaina raketti-isku, jossa kuoli 12 lasta ja nuorta. 

Isku tehtiin Majdal Shamsin kylään, jota asuttaa pääosin arabiankielinen druusivähemmistö.

Israel syyttää iskusta Libanonin puolella toimivaa Hizbollahia, joka on kiistänyt asian.

Iran kehotti pidättäytymään kostoiskuista

Israelilaislehti Haaretzin mukaan diplomaattilähteet kertoivat sunnuntaina libanonilaismedialle, että Israelin armeija iskee maahan täydellä varmuudella. 

Neuvotteluissa pyrittiin välttämään se, että Israel iskisi pääkaupunki Beirutiin tai muihin suuriin asutuskeskuksiin.

Haaretz kertoi sunnuntaina myös, että libanonilaismedian mukaan Israel olisi jo iskenyt Etelä-Libanonissa sijaitsevaan Chihineen.

Hizbollahia lähellä oleva lähde kertoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:lle, että järjestö on evakuoinut asemiaan eteläisessä ja itäisessä Libanonissa Israelin vastaiskuihin valmistautuessaan.

Hizbollahia tukeva Iran on kehottanut Israelia pidättäytymään uusista sotatoimista Libanonissa. Iran sanoi, että ne voivat johtaa ennakoimattomiin seurauksiin.

– Kaikki sionistisen hallinnon tietämättömät toimet voivat johtaa epävakauden, turvattomuuden ja sodan laajenemiseen alueella, sanoi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Nasser Kanaani.

Libanon toivoo iskusta kansainvälistä tutkintaa

Libanon toivoo, että Golanin kukkuloiden iskusta järjestetään kansainvälinen tutkinta. 

Maan ulkoministeri Abdallah Bou Habib sanoi ulkoministeriön lausunnossa, ettei kyseessä ollut Hizbollahin tahallinen hyökkäys siviilejä vastaan.

– Odotan selviävän, että isku Majdal Shamsiin oli jonkin toisen organisaation tekemä, tai sitten se johtui Israelin tai Hizbollahin tekemästä virheestä, ulkoministeri sanoi viestipalvelu X:ssä AFP:n mukaan.

Israel ja Hizbollah ovat säännöllisesti vaihtaneet laukauksia rajaseudulla sen jälkeen, kun Gazan sota alkoi viime vuonna. 

Konfliktin puhkeamista täydeksi sodaksi on pelätty siitä lähtien, kun Hamas ja muut äärijärjestöt tekivät yllätyshyökkäyksensä Israeliin viime vuoden lokakuussa.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell tuomitsi lauantaisen raketti-iskun ja vaati riippumatonta kansainvälistä tutkintaa.

Israel valtasi suuren osan Golanista Syyrialta vuonna 1967 ja käytännössä liitti miehittämänsä alueen itseensä. YK ei ole tunnustanut aluetta osaksi Israelia.

Iran ei tunnusta Israelia ja on tehnyt palestiinalaisten tukemisesta keskeisen osan ulkopolitiikkaansa vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

 

Lue myös:

    Uusimmat