Kymmenkunta sai surmansa raketti-iskussa Golanin kukkuloilla – EU:n Borrell tuomitsee verilöylyn, Yhdysvallat vakuuttaa tukeaan Israelille

Israelilaismedian mukaan jalkapallokentälle osunut raketti surmasi useita nuoria. Israel syyttää iskusta Hizbollahia, joka on kiistänyt asian.

Israelin pelastusviranomaisten mukaan ainakin 12 ihmistä on saanut surmansa Libanonin puolelta tehdyn raketti-iskun vuoksi. AFP:n mukaan kuolonuhrit ovat lapsia ja nuoria, iältään 10–20-vuotiaita, israelilaislehti Haaretz sen sijaan sanoo kuolleiden olleen pääosin tämän ikäisiä.

Raketti-iskun kerrotaan osuneen Majdal Shamsin kylään. Israelin asevoimien mukaan raketti-isku olisi kohdistunut jalkapallokentälle.

Arviot haavoittuneiden määrästä ovat vaihdelleet iskun jälkimainingeissa. Uutistoimisto AFP kertoo vajaan 20 nuoren haavoittuneen, kun taas Haaretz sanoo yhteensä noin 30 ihmisen haavoittuneen.

Golanin kukkulat ovat Israelin miehittämää aluetta, jonka maa valloitti Syyrialta vuonna 1967 kuuden päivän sodassa.

Hizbollah kiistää tehneensä iskun

Israelin asevoimien edustajan mukaan lauantain raketti-isku oli tuhoisin maassa siviileihin kohdistunut hyökkäys sitten 7. lokakuuta viime vuonna tehdyn Hamasin yllätyshyökkäyksen, jonka jälkeen Israel aloitti veriset iskunsa Gazassa.

Edustaja luonnehti lauantain iskun uhreja israelilaisiksi siviileiksi, vaikka Golanin kukkulat ovatkin Israelin miehittämää aluetta ja osuman saaneen kylän asukkaat pääosin druuseja.

Druusit ovat yksi Israelin hallitsemien alueiden etnis-uskonnollisista vähemmistöistä.

Israelin asevoimat syytää iskusta Libanonin puolella toimivaa äärijärjestö Hizbollahia, joka on kuitenkin kiistänyt syytökset.

–  Islamilaisella vastarintaliikkeellä ei ole mitään yhteyttä tähän tapaukseen, Hizbollah sanoi lausunnossaan viitaten omaan sotilaalliseen siipeensä.

Israelin asevoimat on sanonut valmistelevansa vastausta raketti-iskuun. Asevoimien edustajan mukaan Majdal Shamsin kylään osunut raketti on mallia, joka on käytössä yksinomaan Hizbollahilla.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Hizbollahin maksavan iskusta kovan hinnan.

Libanon vaati vihamielisyyksien lopettamista

Israel ja Hizbollah ovat vaihtaneet säännöllisesti laukauksia Israelin ja Libanonin välisellä rajavyöhykkeellä aina siitä lähtien, kun Israel alkoi moukaroida Gazaa ilmaiskuin lokakuun alkupuolella. Israelin ja Hizbollahin välisten taisteluiden on pelätty kärjistyvän täysimittaiseksi sodaksi.

Libanonin hallitus ilmoitti iskun jälkeen tuomitsevansa siviileihin kohdistuvan väkivallan.

–  Siviilien ottaminen kohteeksi on kansainvälisen oikeuden räikeä rikkomus, hallituksen lausunnossa sanottiin.

Libanonin hallitus vaatii välitöntä vihamielisyyksien lopettamista.

Isku tuomitaan

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on tuominnut lauantaisen raketti-iskun, joka kohdistui Israelin miehittämille Golanin kukkuloille.

Borrell kuvailee tapausta verilöylyksi ja vaatii riippumatonta kansainvälistä tutkintaa tapahtumista. Hän kehottaa lisäksi kaikkia osapuolia malttiin sekä välttämään tilanteen kärjistymistä entisestään.

Yhdysvallat on niin ikään tuominnut lauantaisen iskun ja vakuuttanut tukeaan läheiselle liittolaiselleen Israelille.

–  Tukemme Israelin turvallisuudelle on rautaista ja horjumatonta kaikkia Iranin tukemia terroristiryhmiä vastaan, mukaan lukien Libanonin Hizbollahia, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sanoi lausunnossa.

Päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla kello 6.31 28.7.

Lue myös:

    Uusimmat