YK: Jo viides rauhanturvaaja haavoittunut Libanonissa – kansalaisuudesta ei vielä tietoa

Jo viides rauhanturvaaja on haavoittunut Libanonissa Israelin ja äärijärjestö Hizbollahin taisteluissa. Pääesikunnan mukaan hän ei ole suomalainen.

YK:n mukaan rauhanturvaaja haavoittui viime yönä, kun lähialueilla käytyjen taistelujen tuli osui Unifil-rauhanturvaoperaation johtoesikuntaan Naqourassa.

YK:n johtaman Unifil-operaation lausunnon mukaan haavoittunut rauhanturvaaja vietiin sairaalaan, jossa häneltä poistetaan luoti. Miehen tila on "vakaa".

Haavoittunut rauhanturvaaja ei ollut suomalainen, kerrotaan STT:lle pääesikunnan mediapalvelusta. Johtoesikunnassa Naqourassa tiedetään työskentelevän myös joitakin suomalaisia. Unifilin lausunnossa ei ole mainintaa haavoittuneen rauhanturvaajan kansalaisuudesta.

Lausunnon mukaan vielä ei ole tiedossa, kumpi osapuoli tulitti Naqouraa, mutta osapuolia pyydettiin välttämään taistelutoiminta rauhanturvaajien asemapaikkojen lähettyvillä.

Unifil varoitti katastrofaalisista vaikutuksista

Unifilin tiedottaja Andrea Tenenti sanoo pelkäävänsä, että Israelin hyökkäys Hizbollahin taistelijoita vastaan ​​Libanonin eteläosassa voi riistäytyä pian hallinnasta.

– (Taistelu) uhkaa hyvin pian muuttua alueelliseksi konfliktiksi, jolla olisi katastrofaalinen vaikutus kaikille, Tenenti sanoi AFP:lle ja vaati diplomaattista ratkaisua.

Tenentin mukaan rauhanturvaajien työskentely alueella on nyt erittäin vaikeaa. Esimerkiksi viime yönä suuri räjähdys lähellä ghanalaisten rauhanturvaajien asemapaikkaa vaurioitti pahasti joitain kontteja myös niiden sisäpuolella, hän kertoi.

Tulituksessa vaurioitui myös rakennuksia YK:n asemapaikassa Ramyahissa läheisten pommitusten aiheuttamien räjähdysten vuoksi.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) on sanonut, ettei Suomella ole vireillä mitään toimia suomalaisten rauhanturvaajien kotiuttamiseksi. Häkkäsen mukaan kaikki YK-maat toimivat yhtenäisesti yhdessä rintamassa rauhanturvaoperaation sotilasjohdon arvioiden perusteella.

Israelin toiminta on Häkkäsen mukaan täysin tuomittavaa ja laitonta.

Unifil sanoo kieltäytyneensä Israelin pyynnöstä jättää asemansa

Uutistoimisto AFP:n mukaan mukaan Unifil kieltäytyi aiemmin Israelin pyynnöstä jättää asemansa Etelä-Libanonissa.

Libanonissa olevien YK:n rauhanturvaajien tiedottaja sanoi tänään lauantaina Israelin pyytäneen rauhanturvaajia poistumaan asemistaan Etelä-Libanonissa, jossa Israel on joutunut yhteenottoon libanonilaisen militanttiryhmä Hizbollahin kanssa. He olivat kuitenkin kieltäytyneet.

– Israel pyysi meitä vetäytymään sinisen linjan varrella olevista asemista tai enintään viiden kilometrin päähän sinisestä linjasta, tiedottaja Andrea Tenenti kertoi AFP:lle.

Sininen linja viittaa YK:n määrittelemään Libanonin ja Israelin väliseen raja-alueeseen.

– Mutta oli yksimielinen päätös jäädä, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat