Israel tulitti rauhanturvaajien asemaa panssarivaunulla – Orpo ja Häkkänen MTV:lle: Suomalaiset turvassa

Israelin joukot ovat tulittaneet YK:n rauhanturvaajien asemia kolmessa kohteessa Etelä-Libanonissa.

Yksi kohteista oli Unifil-rauhanturvaoperaation johtoesikunta Naqoura. Etelä-Libanonissa on myös suomalaisia rauhanturvaajia, joista osa työskentelee johtoesikunnassa. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertovat MTV Uutisille, että paikalla ei ollut tulituksen aikaan suomalaisia rauhanturvaajia.

–Tämä on erittäin poikkeuksellista ja tuomittavaa, Orpo kertoo MTV Uutisille.

Hän kertoo pitävänsä tilannetta erittäin vakavana. Hän kuitenkin toteaa, että tapahtunut selvitetään rauhassa.

Orpon mukaan Suomi seuraa tilannetta hyvin tarkasti. YK:n Unifil-operaation tulevaisuudesta päätetään Orpon mukaan yhdessä YK:n ja muiden Unifil-maiden kanssa.

Antti Häkkänen muistuttaa MTV Uutisten haastattelussa, että tapahtuma ei ole ainutlaatuinen, mutta siitä huolimatta yhtä tuomittavaa kuin aiemminkin. Suomalaisjoukkojen tukikohta ei ole mainitulla alueella, vaan heidän tehtävänsä on suojata tukikohtaansa.

Myös everstiluutnantti Jukka Honkanen kertoo Ylelle, että suomalaiset rauhanturvaajat ovat turvassa.

Tulitusta panssarivaunulla ja käsiasein

YK:n Unifil-rauhanturvaoperaatio Libanonissa vahvistaa lausunnossaan, että sen päämajaan ja läheisiin asemiin eteläisessä Libanonissa on isketty toistuvasti. Kahden rauhanturvaajan kerrotaan loukkaantuneen israelilaispanssarivaunun tulituksen seurauksena.

Kannanotossaan operaatio kertoo, että israelilainen Merkava-tiedustelupanssarivaunu ampui aseellaan Unifilin Naqoura päämajan vartiotornia. Suoran osuman saanut torni kaatui iskussa. Turmassa ei tullut vakavia vammoja, mutta uhrit ovat yhä sairaalassa. 

Unifil kertoo lisäksi, että israelilaisjoukot ampuivat YK:n rauhanturvaajien bunkkerin sisäänkäyntiä ja vaurioittivat kulkuneuvoja sekä viestintäjärjestelmiä. Israelilaisdrone havaittiin lisäksi YK:n asemien sisäpuolella bunkkerin sisäänkäynnille asti.

Israelilaissotilaiden kerrotaan lisäksi ampuneen eilen aseman valvontakameroita tehden ne toimintakyvyttömiksi. Heidän kerrotaan myös ampuneen asemaa, jossa ennen konfliktin alkua pidettiin säännöllisiä kolmikantakokouksia. 

Unifil muistuttaa kannanotossaan, että kaikkien toimijoiden, israelilaisjoukot mukaan lukien, velvollisuus on kunnioittavaa YK:n henkilöstön ja omaisuuden turvallisuus ja kunnioittaa sen tilojen loukkaamattomuutta. Tahallinen hyökkäys rauhanturvaajia vastaan on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Rauhanturvaoperaatio ollut jo aikaisemmin huolissaan

Reutersin lähde kertoo, että hyökkäykset olisi tehty päämajaan ja kahteen muuhun kohteeseen. Lähde kertoo, että Israelin panssarivaunu oli ampunut päämajassa sijaitsevaa vartiotornia, jonka kaatuessa kaksi rauhanturvaajaa loukkaantui lievästi. Kahden muun kohteen tulituksessa kerrotaan käytetyn kevyitä aseita.

Reutersin lähde ei pystynyt välittömästi tarkentamaan, millaisesta tulituksesta oli kyse.

Rauhanturvaoperaatio on aiemmin sunnuntaina ilmaissut syvän huolensa israelilaisjoukkojen toiminnasta lähellä sen asemia Lounais-Libanonissa. 

Israelin armeija ei toistaiseksi ole kommentoinut asiaa. 

Vuonna 2006 suomalainen YK-upseeri menehtyi Israelin ilmavoimien iskussa Etelä-Libanonissa Khiamin tarkkailuasemalle. Tuolloin käytiin vuoden 2006 Libanonin sotaa Israelin ja Hizbollahin välillä.

Lue myös:

    Uusimmat