Suomen YK-rauhanturvaajien komentaja Israelin iskusta: ”Ei voi olla vahingonlaukaus”

Suomen Libanonissa olevan kriisinhallintajoukon komentaja, everstiluutnantti Jukka Honkanen on sitä mieltä, että israelilaisjoukkojen lähipäivien tulitus rauhanturvaajien asemiin ovat selvä muutos aikaisempaan.

Aiemmin YK-joukkojen kohteisiin on tullut tuoreen konfliktin aikana vain välillisiä osumia, mikä on ymmärrettävää, kun tulitusta on alueella paljon. Nyt osumat olivat kuitenkin suoria.

– Me lähdemme siitä, että meidän ei pitäisi olla kohteita, ja nyt on tullut aika monta osumaa lyhyen ajan sisään, Honkanen kertoo MTV Uutisille.

– Tämä kielii siitä, onko sitten mahdollisesti tarkoituksella meitä kohtaan ammuttu, mikä on tietysti aika vakava rikkomus tältä ampuneelta osapuolelta, koska meitä kohtaan ei mitään väkivaltaa pitäisi kohdistaa.

Tekojen tahallisuuden puolesta puhuu se, että joukkojen valvontatorniin ja asemiin on osuttu suoraan. Esimerkiksi pommisuojaan, jossa rauhanturvaajat olivat suojautuneet, kohdistettiin väkivaltaa.

– Suojan ovea on ammuttu, mikä ei voi oikein olla vahingonlaukaus, Honkanen toteaa.

"Eihän tämä hyvältä kuulosta"

Alueella, jossa tulistusta tehtiin, palvelee pieni joukko suomalaisia rauhanturvaajia Unifilin esikunnassa. He eivät olleet kuitenkaan tapahtumapaikan läheisyydessä, vaan kilometrin parin päässä tulitusalueesta.

Pääosa suomalaisista rauhanturvaajista palvelee alueella, josta on toistakymmentä kilometriä tulituspakalle. Honkasen mukaan toiminta on alueella jatkunut verrattain normaalina. Partiointia tehdään kuitenkin turvallisuustilanteen vuoksi aiempaa vähemmän.

Hän arvioi, että Israelin joukkojen toiminta aiheuttaa suomalaisissa YK-joukoissa hämmennystä.

– Eihän tämä hyvältä kuulosta, että YK-rauhanturvaajatovereita kohtaan kohdistetaan tulitoimintaa. Se ei vain kuulu asiaan, näin ei saisi tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat