USA: Israel tekee "rajattuja" maahyökkäyksiä Libanoniin – Libanonin armeija vetäytyy

Yhdysvaltalaislähteen mukaan Israelin armeija on hyökkäysasemissa.

Israel on tehnyt "rajattuja" maahyökkäyksiä Hizbollahin infrastruktuuriin lähellä rajaa Libanonin puolella, kertoo Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Israelin sanoneen.

Laaja maahyökkäys ei ole tiettävästi alkanut.

Israel on kuitenkin ilmoittanut Yhdysvalloille suunnittelevansa pian alkavaa maahyökkäystä Libanoniin, yhdysvaltalainen virkamies kertoi yhdysvaltalaislehti Washington Postille.

– Hizbollahin vastaisen sodan seuraava vaihe alkaa pian, sanoi Israelin puolustusministeri Yoav Gallant maanantaina.

Israelin armeija antoi maanantai-iltana kiireellisen evakuointivaroituksen Beirutin eteläisten lähiöiden asukkaille. Israel sanoi suunnittelevansa iskuja Hizbollahin kohteisiin.

Israelin armeija on ilmoittanut, että Pohjois-Israelin Metulan, Misgav Amin ja Kfar Giladin alueet ovat nyt suljettuja sotilasalueita, joihin ulkopuolisilla ei ole asiaa.

Libanonin armeija vetäytyy

Libanonin armeija on alkanut sijoitella ja ryhmitellä uudelleen joukkojaan lähellä Israelin rajaa, kertoo libanonilainen sotilaslähde uutistoimisto AFP:lle.

Libanonilainen turvallisuuslähde kertoi Reutersille Libanonin armeijan vetäytyneen useista asemistaan etelärajalta vähintään viiden kilometrin päähän. Libanon ei ole vahvistanut väitettä.

Israelin armeija on sijoittunut tavalla, joka viittaa suuren maahyökkäyksen Libanoniin voivan alkaa, kertoo yhdysvaltalaisviranomainen uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vastasi toimittajalle olevansa "tietoisempi kuin tiedätkään" Israelin suunnitelmasta tehdä rajoitettu maahyökkäys Libanoniin. Biden myös toisti toiveensa tulitauosta.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesille puhuneet yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat, että he ovat suostutelleet Israelin olemaan tekemättä suurta maahyökkäystä Etelä-Libanonin alueelle.

Maahyökkäys ei yllätä

Israelin suurta maahyökkäystä Libanoniin on odotettu siitä lähtien, kun maa teki poikkeuksellisen massiivisen ilmaiskujen sarjan Libanoniin viime viikolla.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart totesi jo viime viikon keskiviikkona Israelin maahyökkäyksen Libanoniin vaikuttavan väistämättömältä.

Toteutuessaan maahyökkäys olisi "äärimmäisen tuhoisa", Stewart arvioi MTV Uutisille.

Lähi-Idän tutkimuksen professorin Hannu Juusola mukaan maahyökkäys ei ole poissuljettu vaihtoehto. 

Israelilla on kuitenkin kivuliaita kokemuksia Libanoniin maajoukoilla hyökkäämisestä.

– Vuoden 2006 maahyökkäys epäonnistui. Israel koki kovia tappioita ja vähintään poliittisessa mielessä hyökkäys koettiin epäonnistumiseksi, Juusola sanoi viime viikolla.

Onko Israel tehnyt läksynsä?

Juusolaa mietityttää, kuinka hyvin Israel on ottanut opikseen Libanoniin vuonna 2006 tekemästään hyökkäyksestä. Joitain viitteitä saattaa antaa se, että maasota Gazassa on sujunut varsin vähin tappioin. 

Toisin kuin ennen maahyökkäyksen alkua spekuloitiin, eivät israelilaistaistelijat ole jääneet jumiin Gazaan. Vaikka taisteluita on aika ajoin käyty rakennus rakennukselta, on Israelin tuliylivoima tehnyt tehtävänsä.

Israelin taktiikka on saanut kritiikkiä siitä, että Gazan siviilialueita on pommitettu käytännössä päivittäin. Terroristijärjestö Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö väittää jo yli 41 000 palestiinalaisen kuolleen lokakuun 7. päivän jälkeen, jolloin Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin.

Pelkästään viime maanantaina Israel hyökkäsi ilmavoimillaan yli 1 600 kohteeseen Libanonissa, maan armeija väittää. Valtaosa iskuista kohdistui Etelä-Libanoniin.

Yhdessä päivässä Israel siis teki noin 300 ilmaiskua enemmän Libanoniin kuin kolmen ensimmäisen päivän aikana Gazaan viime lokakuussa, yhdysvaltalaislehti New York Times kirjoittaa.

Iskusarjalle on vain harvoja tai ei lainkaan vastineita 2000-luvun sodissa, kertoo brittiläisen konfliktintarkkailija Airwarsin johtaja Emily Tripp New York Timesille.

Ilmaiskut saivat yhdenlaisen huipennuksensa viime viikon perjantaina, kun Israel tappoi Hizbollahin pitkäaikaisen ylimmän johtajan Hassan Nasrahhalin Libanonissa.

Juttua päivitetty 30.9.2024 kello 21.55: Lisätty Yhdysvaltojen ulkoministeriön kommentti.

Juttua päivitetty 30.9.2024 kello 21.15: Lisätty Joe Bidenin kommentit ja tieto Libanonin armeijan vetäytymisestä.

Juttua päivitetty 30.9.2024 kello 21.08: Lisätty Washington Postin tiedot siitä, että Israel on kertonut Yhdysvalloille suunnittelevansa maahyökkäystä.

Juttua päivitetty 30.9.2024 kello 20.52: Lisätty tieto, jonka mukaan Israelin armeija on ilmoittanut, että Metulan, Misgav Amin ja Kfar Giladin alueet Pohjois-Israelissa ovat nyt suljettuja sotilasalueita, joihin ulkopuolisilla ei ole asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat