Israel torjui ehdotuksen tulitauosta Libanonissa

Hizbollah laukaisi yöllä noin 50 rakettia Israelin pohjoisosaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu torjui tiistaina ehdotuksen tulitauosta Libanonissa. Netanjahun mukaan Israel ei suostu tulitaukoehdotuksiin, joissa Hizbollah jäisi Libanonin rajan läheisyyteen.

Netanjahu kertoi asiasta puhelussaan Ranskan presidentille Emmanuel Macronille.

Israel on vaatinut Libanonin rajalle puskurivyöhykettä, jolla ei olisi Hizbollahin taistelijoita.

Aiemmin tiistaina Libanonissa vaikuttavan äärijärjestö Hizbollahin johtoon kuuluva Naim Qassem oli uhannut järjestön iskevän eri puolille Israelia vastauksena Israelin toimiin Libanonissa. Qassim ilmoitti samalla, että ratkaisu olisi tulitauko.

Hizbollah teki varhain keskiviikkoaamuna suuren raketti-isku Israelin pohjoisosaan. Järjestö ilmoitti sen rakettien kohteena olleen Safedin kaupunki.

Israelin asevoimat kertoi noin 50 raketin lentäneen maan pohjoisosaan ja sanoi torjuneensa osan raketeista.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan Safedin viranomaiset kertoivat raketin sirpaleiden aiheuttaneen lieviä vaurioita yhteen rakennukseen. Israelilaisen Magen David Adom -ensiapujärjestö sanoi, ettei isku aiheuttanut henkilövahinkoja.

Kartta, jossa näkyy Israelin maajoukkojen arvioitu eteneminen Libanoniin.
Israel on vallannut useita alueita eri puolilta Etelä-Libanonia. 

Libanon valmis vahvistamaan tulitauon

Yhdysvaltain ulkoministeriö kritisoi tiistaina Israelia sen käymästä sodasta Libanonissa ja Gazassa. 

Tiistaina tuli myös julki Yhdysvaltojen kirje Israelin hallitukselle, jossa se vaati Israelia tehostamaan avustuskuljetusten pääsemistä sodan runtelemalle Gazan kaistalle tai Yhdysvallat alkaa rajoittaa sotilasapuaan Israelille.

Libanonin pääministeri Najib Mikati sanoi tiistaina Libanonin olevan valmis vahvistamaan tulitauon jälkeen asevoimiensa läsnäoloa maan eteläosassa.

Tällä haavaa Etelä-Libanonissa on 4 500 libanonilaista sotilasta, mutta sinne halutaan pääministerin mukaan lisää 7 000–11 000 sotilasta. 

Libanon voi siirtää sotilaita maan muista osista eteläosiin heti, kun tulitauko on voimassa, Mikati sanoi.

Israel jatkoi Libanonin ja Gazan pommittamista

Israel jatkoi tiistai-iltana pommituksia Libanonin etelä- ja itäosissa, ja Libanonin terveysministeriön mukaan iskuissa kuoli ainakin 14 ihmistä. Kuolleista kolme oli lapsia.

Libanonin terveysministeriön arvion mukaan ainakin 1  350 ihmistä on kuollut Libanonissa sen jälkeen, kun Israel aloitti päivittäiset pommitukset Libanoniin syyskuun loppupuolella. Todennäköisesti todellinen uhriluku on korkeampi.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan ainakin 690  000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Libanonissa. Tilannetta ei helpota myöskään talouskriisi, joka on kurittanut Libanonia useiden vuosien ajan.

Muun muassa uutiskanava al-Jazeera kertoi ainakin 55 ihmisen kuolleen tiistaina Israelin asevoimien iskuissa Gazan kaistalla. Uutiskanava pohjaa tietonsa äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön tietoihin.

Israelin iskun jälkeen Jabalian pakolaisleiriltä löytyi ainakin 12 kuollutta. 

Israel aloitti vajaat kaksi viikkoa sitten suuren hyökkäyksen Gazan pohjoisosiin, jonka aikana se on tehnyt useamman iskun myös Jabalian pakolaisleirille.

Yli vuoden kestäneessä Israelin sodassa Gazan kaistalla on kuollut yli 40 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat