ISW: Venäjä voi kohdistaa aggressiota Baltiaan – taustalla Putinin huoli "läntisestä etuvartiosta"

Venäjä saattaa kohdistaa "aggressiota" Baltiaan, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) raportissaan.

ISW:n varoituksen taustalla on Venäjän presidentin Vladimir Putinin huoli siitä, etteivät Venäjän kansalaiset pääse liikkumaan Manner-Venäjän ja Kaliningradin välillä. Putin muistutti eilisessä aluejohtajien kokouksessa, että Venäjä "ei koskaan unohda" sen "läntistä etuvartiota" eli Kaliningradia. 

Tällä Putin ISW:n mukaan tarkoitti sitä, että Kaliningrad on sidottu hyvin tiukasti Venäjän yhteiskuntaan ja talouteen. 

– Kaliningradin alueen on jatkettava kehitystä Venäjän yhteiskunnallisten ja kulttuuristen arvojen mukaisesti, ISW kirjoittaa Putinin todenneen, kohdistaen viestinsä todennäköisesti Venäjän kansalle.

Kaliningrad sijaitsee aivan Baltian tuntumassa Nato-maiden Puolan ja Liettuan välissä Itämeren rannalla. 

Vaikka Kaliningradiin maanteitse suuntaavat venäläiset matkustaisivatkin Valko-Venäjän kautta, joutuvat he poikkeamaan joka tapauksessa yhden Nato-maan puolella. Kaliningradin lähinaapurissa olevat Puola ja Latvia kuuluvat niin ikään Natoon. 

ISW arvioi, että Putin saattaa olla luomassa asetelmia "aggressiolle" Baltiaa kohtaan. Verukkeena olisi Kaliningradin puolustaminen. 

ISW huomioi raportissaan myös sen, että Venäjä on uhitellut Nato-maita, niin Baltiaa kuin Suomeakin viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa.

Venäjä kertoi toukokuussa, että se aikoo muuttaa Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä. Linkki Venäjän puolustusministeriön asiasta kertovaan luonnosasiakirjaan ei kuitenkaan koskaan auennut Suomesta käsin. 

Lue myös:

    Uusimmat