Jääkiekkoliitto valitsee seuraajan Kalervo Kummolalle 28. marraskuuta. STT esitti puheenjohtajaehdokkaille kolme kysymystä.
Mitä asioita lähtisit ensimmäiseksi ajamaan Jääkiekkoliiton puheenjohtajana?
Jukka Toivakka: "Meidän strategian mukaisia painopistealueita eli juniori- ja seuratoiminnan vahvistamista, jotta turvataan riittävän isot harrastajamäärät. Siihen sisältyy muun muassa vaikuttaminen lajin kustannuksiin.
Johtamista lähtisin uudistamaan hieman avoimempaan, yhteistyöhakuiseen malliin. Tarkoituksena olisi saada kaikki kentällä oleva osaaminen tekemään työtä strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi."
Heikki Hiltunen: "Haluan varmistaa nykyisen strategian jalkautumisen ja toteutumisen. Toiseksi haluan käydä läpi organisaation johtamisjärjestelmää: miten se toimii, ja mitä parannettavaa on. Kolmanneksi haluan varmistaa, että suomalainen jääkiekko säilyttää asemansa niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Neljäs asia on harrastajamäärät ja kustannukset."
Harri Nummela: "Viime vuonna vahvistettu strategia on se iso kartta, jonka toteuttaminen on puheenjohtajan ja hallituksen tehtävä. Yksittäisistä asioista nostan esiin harrastuskustannukset. Työ on jo käynnissä, mutta sitä voitaisiin vauhdittaa, niin että kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus harrastaa.
On myös yhteisen visiokeskustelun paikka siitä, miltä sarjajärjestelmät ja huippukiekon kenttä näyttävät muutaman vuoden päästä."
Miten jääkiekon harrastamisen kuluja saadaan kohtuullisemmaksi?
Toivakka: "Itse pystymme vaikuttamaan sarjajärjestelmiin ja harjoittelumääriin. Pystymme myös hakemaan säästöjä varustepuolesta. Toiseksi täytyy tehdä töitä, jotta jääharjoittelun kustannuksia saataisiin pienemmiksi. Se on enemmän urheilupoliittinen ja yhteiskunnallinen kysymys."
Hiltunen: "Tarvitaan yhteistyötä yli lajirajojen ja digitaalisuuden maailmassa toimivien nuorten kanssa, saada heidätkin mukaan liikkumaan. Harrastajamassaa kasvattamalla saadaan kustannuksia alas. Kuntien taloudellisen tilanteen huomioon ottaen seurojen on kehitettävä varainhankintaansa. "
Nummela: "Liitto voi keskeisimmin vaikuttaa sarjajärjestelmiin, jotta matkakustannukset pysyvät järkevinä. Varusteitakin voidaan kierrättää.
Jääkiekolla on merkittävä liikunta- ja nuorisokasvatustehtävä. Toivoisin, että yhteiskunta voisi mahdollisimman paljon tukea ja tulla vastaan olosuhdekustannuksissa."
Liittoa on toisinaan moitittu salamyhkäisyydestä. Esimerkiksi tämän vaalin finalistien valinta tehtiin pienessä piirissä. Kaipaako liiton päätöksenteko lisää läpinäkyvyyttä ja demokratiaa?
Toivakka: "Tiettyä modernisointia varmaan tarvitaan. Sinänsä päätökset ovat läpinäkyviä, eikä kaikkia päätöksiä tehdä julkisuudessa jääkiekossakaan. Tämä on normaalia yhdistystoimintaa. Toki avoimuutta ja asioista tiedottamista ei voi koskaan olla liikaa."
Hiltunen: "Julkikuvan kirkastaminen on yksi puheenjohtajan tärkeitä tehtäviä. Kannatan avoimuutta, suoraselkäisyyttä ja totuuspohjaista asioista kertomista. En lähde arvostelemaan nykyistä toimintaa, mutta on ollut havaittavissa liikaa epämääräistä viestintää tämänkin prosessin ympärillä, mikä on signaali siitä, ettei kaikki ole niin kuin pitäisi."
Nummela: "Jos ihmiset kokevat, että liiton johtamisjärjestelmää on uudistettava, silloin on varmasti syytä kehittää sitä. Rakettitiedettä se ei ole. Luulen, että kaikki tietävät, mitä avoimuus, läpinäkyvyys ja osallistaminen tarkoittavat."