Asiantuntija peräänkuuluttaa armollisuutta, mutta myös rehellisyyttä itseään kohtaan.
Varsinkin monelle kuntokuurilupauksen tehneelle yksikin herkutteluhetki tai liikuntakerran väliin jääminen saattaa aiheuttaa syyllisyyden tunnetta. Liikunnallisen elämäntavan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja Johanna Muhonen haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että kokonaisuus on se, mikä ratkaisee – ei yksi väliin jäänyt kuntosalikerta.
– Jos olet nukkunut huonosti tai vain todella loppu töistä, se, että jäät yhden kerran sohvalle, ei haittaa. Eikä haittaa, vaikka jäät sinne sohvalle kymmenkin kertaa vuoden aikana, Muhonen toteaa.
Vuodessa on 365 päivää, ja jos muuten olet treenannut ahkerasti, ei muutaman treenikerran vaihtuminen sohvan nurkkaan haittaa. Joskus levon antaminen stressaantuneelle keholle voi olla itse asiassa se kaikkein paras vaihtoehto. Muhosen mukaan ihmisten tulisikin oppia kuuntelemaan enemmän omaa kehoaan.
LUE MYÖS: Voi pilata tavoitteesi! Personal trainer listaa suomalaisten tyypillisimmät liikuntamokat
– Liikunnan ei pitäisi olla stressiaihe elämässä, vaan enemminkin se, mikä antaa energiaa jaksaa arjessa.
Kun yhden päivän antaa stressaantuneelle keholle aikaa levätä, seuraavan päivän treenit sujuvat taatusti aivan uudella innolla.
Aina ei tarvitse treenata veren maku suussa
Oman kehon kuuntelu on Muhosen tärkeää myös siksi, että oppii erottamaan kehon aidot hälytysmerkit tekosyistä. Vaikka välillä liikunta tuntuisikin pakkopullalta, Muhonen kannustaa miettimään aina lopputulosta – sitä hyvää oloa, jonka liikunnasta saat.
– Jos liikunta tuntuu sinä päivänä pakkopullalta, voit päättää, että treenaan vain puoli tuntia. Aina ei tarvitse vetää tunnin treeniä veren maku suussa, vaan jo puolen tunnin happihyppely antaa tunteen, että olet tehnyt jotain, Muhonen toteaa.
Lyhyenkin liikuntahetken tuoma hyvä olo motivoi taatusti lähtemään liikkeelle seuraavanakin päivänä. Jos liikunnasta haluaa tehdä loppuelämän jutun, Muhonen peräänkuuluttaa tietyntyyppistä tiukkuutta, mutta myös armollisuutta ja rehellisyyttä itseään kohtaan. Sama juttu on myös ruokavalion kanssa.
– Joskus sitä sortuu herkutteluun, mutta se ei yksinkertaisesti vaikuta tuloksiin tai kokonaisuuteen, jos siitä pystyy sen jälkeen pääsemään yli, Muhonen toteaa.
Vaikka lipsumisesta ei tulisi päästää tavaksi, se ei myöskään ole maailmanloppu. Sinulla on loppuelämä aikaa liikkua ja syödä terveellisesti, joten ehkä pieni herkutteluhetki oli täysin ansaittu.
– Lipsumisesta voi tulla pieni epäonnistumisen fiilis, mutta sekin kuuluu asiaan. Sitä pitää vain nostaa itsensä sieltä pois, eikä jäädä rypemään, Muhonen neuvoo.
***
5:35